"Преобърнатият патриархален свят в "Преди да се ро
Трябва ми интерпретативно съчинение на тази тема. Направих си план, но нямам достатъчно време да напиша съчинението. Ако някой може да ми помогне, ще съм му много благодарна
Преобърнатият патриархален свят в повестта на Ивайло Петров „Преди да се родя и след смъртта ми”
І Увод
1. Темата за селото в повестта
2. Различното „лице” на патриархалния свят – нетрадиционност на изображението
ІІ Теза
1. Първа микротеза – Преобръщането на традицията в мисленето за селския живот. Отношение към предмета на изображение, оценките за изобразените обекти и начин на говорене/разказване
2. Развенчаване на романтичната представа за селото; Разкриване на духовната му пустош и нищета
3. Хуморът в повествованието – прави разказа за патриархалния свят забавен и философски прозорлшв
ІІІ Изложение
1. І Микротеза
а) аргументация – новата нетрадиционна нагласа спрямо миналото; преобърнатата система на патриархалните ценности
б) извод – значение на заглавието като подсказване за преобръщането на непознатия свят
2. а) Модерният човек осмисля света чрез развенчаване на остарелите представи; липсата на носталгия към миналото; непосредственост и живот на изображението
Б) осмиването като израз на любов към своето
3. а) иронията засяга различни аспекти на представата за патриархалния свят; „принципът на преобръщането” се свързва с ключови събития в човешкия живот; езикът на повествованието се характеризира с размесването на различни стилове и умелото им вплитане в речта на героите
Б) внушава представата за живота като битка; човекът трябва да отстоява позициите си
ІV Заключение
1. Преосмислянето на традиционното не е свързано с отрицание и противопоставяне, а с идеята за подчертаване на различията и отстояването им
2. Повестта не спори с миналото, а диалогизира, търси опори в него за настоящето и бъдещето