.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 12 от общо 12

Фразеологизми

Хора,утре имам класно по литература и знам,че един от въпросите ще е да напишем речниковото значение на един от фразеологизмите : ахилесова пета,кутията на пандора,танталови мъки,сизифов труд,троянски кон,авгиеви обори.А аз тълковен речник нямам,нито в нета открих точното значение на всички думи...тааааа ако може да ми помогнете

т.1
    krem4et0
    well,aren't we just a ray of fucking sunshine?!!

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    Аз тези неща ги знаех още преди да стъпя в училище.
    Обогатете си малко речника..... пффф
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

Re: Фразеологизми

Цитирай Първоначално написано от sunshine_
    Хора,утре имам класно по литература и знам,че един от въпросите ще е да напишем речниковото значение на един от фразеологизмите : ахилесова пета,кутията на пандора,танталови мъки,сизифов труд,троянски кон,авгиеви обори.А аз тълковен речник нямам,нито в нета открих точното значение на всички думи...тааааа ако може да ми помогнете
    Уфф..вземи прочети и някоя друго ситоря,пък белкем се сетиш кво значат...
    пр: ахилесова пета - единствено слабо място (Ахил е син на богинята Тетида,която за да го направи безсмъртен го потапяла в река,но единственото незащитено място останало петата му,където тя го държала..ии после го убили като го простреляли в петата...бла бла )
    троянски кон - символ на хитрост,дебнеща опасност.. (Мисля че всички знаят историята..) Хаха ти кой клас си?!
    “Simplicity is Beauty and Beauty is simplicity, nothing more, nothing less.”

-- http://www.youtube.com/watch?v=15uFb2wjxjg <3

Честно казано, и аз не знам какво значат всичките
    Ахилесова пета - слабото място на човек
    Кутия на Пандора - нещо, което докарва беди

аз историите ги знам,ама казах че ми трябва точното речниково значение а като ги знаеш още от преди да стъпиш в училище що не ги напишеш?!!! пък и magi_megi,като си чела толква мн истории,защо не кажеш и другите фразеологизми какво точно значат,а не само най-популярните?!?!

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    аз историите ги знам,ама казах че ми трябва точното речниково значение а като ги знаеш още от преди да стъпиш в училище що не ги напишеш?!!! пък и magi_megi,като си чела толква мн истории,защо не кажеш и другите фразеологизми какво точно значат,а не само най-популярните?!?!
    Щи кажа защо няма да ги напиша.
    За да се научите да се оправяте сами и да мислите малко.
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

Защото да помислиш сама...пфф Пък и тея си ги избрах,к'во проблемче ли има? :P Ми к'во да ти кажа душко като знаеш историите не мога да разбера какъв ти е проблема..?!

Мега фен Аватара на krem4et0
    Град
    Свищов
    Естествено, че няма да им намериш значението в тълковен речник, защото това са както каза фразеологизми или устойчиви съчетания. След като знаеш историята за всеки 1 от тях, значи няма да се затрудниш в тълкуването им........

хахах добре а що не си избра други
    Така де няма значение... Историите ги знам,но не знам как да формулирам значението на всеки израз точно,кратко и ясно...с няколко думи.А като ги знаете всичките какъв е проблема да ги напишете?

хахах добре а що не си избра други
    Така де няма значение... Историите ги знам,но не знам как да формулирам значението на всеки израз точно,кратко и ясно...с няколко думи.А като ги знаете всичките какъв е проблема да ги напишете?
    сизифов труд - безполезен труд,труд без смисъл
    авгиеви обори - нещо крайно замърсено и/или занемарено
    танталови мъки - да се трудиш неуморно,да бъдеш съвсем близо до желаното, но то да остава недостъпно
    Айде раздвай се..пфф

Ее разгеле нали тва беше смисъла на цялата тема. Пфф мерси

Здравейте, видях как се отнесохте към малката молба, но и аз имам този проблем ): Исках да попитам какво означават фразеологизми като:
    -красив като Адонис
    -Прокрустово ложе
    -намирам се между Сцила и Харибда.
    Знам историите, допитах се до всякакви източници, но не успях да намеря думи, с който да обесня трите фразеологизма. Ще съм благодарна ако не се правите на интересни и ми ги дадете, защото ми трябват за утре (:

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си