Изпитът ми беше тази година, взех го. Като цяло не е труден, но не е и елементарен. Степента на трудност зависи от подготовката, която получавате в училище, затова е по-добре учителите да имат високи изисквания.
Писменият изпит не ме затрудни, темата беше за жилищата (но не помня точна формулировка) - проблем, с който сме се занимавали още от осми клас. На фона на темите, които сме разработвали в клас (Globalisierung, Umweltprobleme, Mobbing usw.), тази беше мнооого лесна, просто трябва да се внимава за основните компоненти - увод, резюме, диаграма, аргументация, синтеза и собствено мнение.
Устният изпит поне за мен беше по- голямото притеснение (не съм от тези, които си дават много зор и в никакъв случай не смятам, че нивото на езика ми е отлично). Изпитът протича така - 20 мин. се подготвяш по асоциограма в отделна стая с квестор, който те пази (моята тема беше Bekleidung), после влизаш при изпитващата комисия и говориш по асоциограмата 4 мин. (ако ги надвишиш, те прекъсват), следват още 4 мин. въпроси към асоциограмата ( най-често свързани с понятията, които не си използвал) и след това имаш 4 мин. да представиш собствената си тема (ако ги надвишиш, пак прекъсват). Това е общо взето. Трябва да си интерактивен (да работиш по макета си), комуникативен, да говориш без притеснение и спокойно, да не губиш самообладание, когато ти зададт въпрос и т.н.
Надявам се да съм била полезна. Ако някой има още въпроси, да пита.
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]