- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Урок по правопис
Гледам ,че половината форумци нямат елементарни знания и ми е направило впечатление не само тук ,но и в скайп.Е![]()
как мислите ,че е правилно?
Обясних.
За всеки случай проверих и в новия правописен речник. Дума обесних няма така, както няма обеснявам и обеснение![]()
Saatana vittu perkele hate crew!
Как е правилно:
а)Темата е супер безсмислена;
б)Нямаш ли си друга работа?
в)Какво те интересува правописа на другите?
обЯсних се пише :>
А, че има неграмотни - има си..
Например като им чета преразказите на тези от курса ми по БЕЛ, лошо ми става направо.
Your worst enemy is your self
Will you fight, or give in?
Поне 3 пъти дневно срещам дебилни грешки като тая и кой по дяволите го интересува ,каквото и да било за някакви непознати в някакъв си форум?Друга работа си нямам ,а ти имаш ли си?Който го интересува ще отговори ,който не да си троши главата ,защото и без това си има правилникПървоначално написано от bboy_bunker
Boot идеята беше да кажеш как мислиш ,не как мисли речника![]()
^ пише се "по дяволите" мис правопис.....
п.п. и като не те интересува за другите, защо правиш тая тема???
Ми не си си задала въпроса добре.Първоначално написано от find_m3
Питаш как е правилно, това, което аз си го мисля може и да не е![]()
Saatana vittu perkele hate crew!
Тихо там ,не ми сери на темата ,щото и ти имаш достатъчно ,на които мога да се изходяПървоначално написано от bboy_bunker
.А и грешката ми е от невнимание ,не защото нз как се пише.Абе кво се обЕснявам я ходи да пишеш в по-интересни теми ,а не да се дръвчиш
Първоначално написано от plamka
Първоначално написано от d3si3
Първоначално написано от Forest goddess
само няколко примераПървоначално написано от stomah4eto
![]()
Според мен някой го пишат обесних заради това че на някой места в БГ е нещо като диалект и не се изговаря правилно и следователно после не се изписва правилно.
My heart is broke but I have some glue
имам приятели (софиянци) ,които го пишат така ,но никой не можа да ми обясни защоПървоначално написано от crazy_F_
![]()
Абе и аз понякога пиша вЕрно ли, вместо вярно, но това определено не значи, че не знам как е правилно..
What you give is what you get!
ОбЯсних е правилно, защото думата идва от Ясно -> правя нещо да е Ясно (а не Есно)Наистина има страшно неграмотни изказвания. Какво като е форум и никой не гледа, нали ще свикнат така да пишат и после гледай резил...
It's like I can't breathe
It's like I can't see anything
Nothing but you
I'm addicted to you...
е вЕрно е класикаПървоначално написано от Desi_etnies
и все пак 4 човека (18%) ,от гласувалите в анкетата ,са отговорили Обесних
Хахах..верно ли бе?Първоначално написано от find_m3
![]()
What you give is what you get!
Предполагам, че това обя(е)сних, както и мля(е)ко, бя(е)л е и т.н. идва от времето когато е имало буква "двойно е"и идвете форми са били официални като на запад е било с "е", а на изток с "я". Тази буква и това произношение отпадат когато комунистите идват на власт и решават, че всички трябва да се еднакви и премахват буквата.
Според мен е правилно да се повдигне въпрос относно грамотността на хората. Честно да ви кажа, около 80% от хората, които познавам, в дълъг текст правят поне няколко правописни, пунктуационни и т.н. грешки. Тъй като е прекалено банално вече и толкова много хора са отговорили "обЯсних", предлагам да поразширим тази тема. Да речем, аз питам как се пише нещо и следващия отговаря. Но така се превръща в игра и съм 99% убеден, че няма да бъде много популярна, тъй като хората не обичат мнозинството да вижда, че грешат. Така или иначе, аз ще питам пръв:
Как се пише?
съжАлявам
съжЕлявам
Сгреших тази дума в един от първите си постове в далеееечното миналоОттогава я помня
П.П.> За огромно съжаление на българската нация, познавам невероятно интелигентен човек, който никога не е чувал, че представката "из" в българския език съществува... докато не му казах аз... Така или иначе, продължава да пише иСбор, а не иЗбор...
EnjoY the LifE while u still can, 'cause u gonna be DeaD for a very LonG TimE
съжаление, така че "съжалявам".![]()
обивам или убивам?
Тази дума е лесна,трудно може да се сбърка.е вЕрно е класика Very Happy и все пак 4 човека (18%) ,от гласувалите в анкетата ,са отговорили Обесних
Има обаче и доста по-трудни примери за ятовия правопис.
Изводът е,че трябва да се знаят и правилата,заедно с изключенията (в този случай - променливо я)
Иначе,аз да си призная,на мен най-трудно ми е образуването на множествено число на предмети и лица: Например дали се пише - двама ученици или двама ученика,пет дена или пет дни.Знам правилото,но пак се спичам![]()
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower
убивамПървоначално написано от Мо6no
а РАУР лесна ,лесна ,ама вече станаха 5 отговорилите "обесних"
лавка или лафка?
хаха лаВка било....![]()
когато нз някоя дума, я пиша в google и то си казва дали съм я написал правилно (става бързо, а и не се излагам)
Не идва от бЕсен.
Обеца или обица.