Така имам две задачи за даскало да реша , но незнам как вече пиша незнам коя тема да ми помагате по геометрия , но няма как немога да го измисля ..Пък ми трябва до понеделник сутринта ! 3-задачи са , ако може някой да ми каже как се решават ще е много добре ..Благодаря предварително ! Ето ги и задачите :
1 Задача
Даден е равнобедрен триъгълник ABC (AC=BC) , в който ъгъл ACB е 40 градуса.Симетралата на бедрото BC пресича правите AC и AB съответно в точки K и L.
а) Намерете ъглите на триъгълник BKC.
б) Намерете ъглите на триъгълник CLK.
в) Докажете, че периметрите на триъгълниците LBK и LCK са равни.
2 Задача
Даден е остроъгълен триъгълник ABC.Симетралите на страните му AC и BC се пресичат в точка O и ъгъл AOC = 140 градуса, а ъгъл BOC = 120 градуса.Намерете ъглите на триъгълник ABC.
3 Задача
В равнобедрения триъгълник ABC дължината на основата му AB е 10 cm , а периметърът му е 44 cm.От средата M на бедрото BC е издигнат перпендикуляр, който пресича другото бедро AC в точка D.Намерете периметъра на триъгълник ABD.
Това са задачите , ако може някой да ми каже подробно как се решават айде да не са всичките поне една ..Благодаря предварително !
ЗАДАЧИТЕ МИ ТРЯБВАТ ДО ПОНЕДЕЛНИК СУТРИНТА ! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ТОЗИ , КОЙТО МИ ПОМОГНЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ