- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- Тютюн by Димитър Димов
В момента я чета, но не мога да разбера в кой град се развива действието? Може ли някой да каже в коя част на Бг се намира.В началото си мислех, че е Асеновград, но на моменти ми се струва, че е някъде по поречието на Струма, а пък тютюн най-мн има в Родопите...
Моля ви, кажете, че така ми е мн неориентирано.
учиителката ни по литература каза,че се предполага,че родното място на Ирина и Борис е Дупница,но това в романа не се споменава,затова недей да го пишеш.иначе има и други места,на които се развива действието в романа-София,Чамкория(Боровец),Вар на,с.Средорек,Беломорието,в гр.Кавала,Солун и др.
Мерси за отговора!
За сега няма да го пиша никъде, просто си чета книгата.
Но са именувани София, Чамкория и други населени места, а основно действието се развива именно в родния град на Ирина, Борис, Лила и т.н, а този град се споменава като "града" или "околииския град".На други места пише "Той се върна от областния град" и аз все се надявах, че поне областния град ще незоват някъде, но...
Иначе по това къде има най-мн тютюн е нормално града да е или около Струма или в Родопите, така че Дупница ме устройва
Мерси много!
Имам въпрос относно романа.
Казаха ми да прочета първото издание от 1953(мисля),което не е променяно и в което я няма Лила.Нещо такова беше...Само ето никъде не мога да го намеря това издание.Това,което имам е от 1955 и е трето издание.Та въпросът ми е някой знае ли през коя година е променен романът?
Надявам се да разберете за какво става въпрост и да помогнете,защото аз не мога да схвана![]()
You said that if you could fly,you'd never come back down.
You only have eyes for that blue,blue sky...
www.sofistik.dir.bg
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-390...tyr-dimov.html
Аз си купих този вариант,по-ново издание е,но е точно оригиналът без Лила и преди Димов да бъде принуден да пренапише романа си...
1951г-излиза първата книга
1954г-вторият оригинал с Лила
След 1990г отново започва да се издава първият оригинал.
"A stunning journey to hell and back."
How long could you last?
мерси много за инфотозначи трябва да се разходя до най-близката книжарница=)
You said that if you could fly,you'd never come back down.
You only have eyes for that blue,blue sky...
www.sofistik.dir.bg
плюс минус лила се таз ... основната идея на романа не се променя ... 2ро града като се споменава е така 'Х' не се знае кой е ...
и на мен ми беше чудно кое е това градче,ама явно няма значение,щом не се споменава името му![]()
someone else...
И аз много се чудих за градчето затова направих малко проучване..Първоначално написано от Ivalinka
Първо проверих дали има в действителност фирма ''Никотиана'' и открих,че съществува такава наречена ''Никотиана-БТ'' АД.
Започнах да се ровя из интернет,книги, питах познати и открих,че фирмата е създадена в Благоевград-Югозападна България.Не съм сигурна за годината в която е създадена.По-възрастни познати казаха,че е нещо от сорта на 1923г.Но не е сигурно.
Проверих старото наименование на града.По това време се е казвал Горна Джумая.
Смятам,че това е отговора на въпроса който всички си задаваме,но нямам как да бъда убедена на 100%. :P
Действието в Тютюн се развива в Дупница. Складът "Никотиана" се намираше в Дупница, но преди няколко години го разрушиха и на негово място се намират жилищни кооперации. Ловният дом се, който се споменава в книгата, намира недалеч от склада. Споменават се и еврейските гробища в града. Някога Дупница се е славела с тютюневите си складове, които са не малко на брой, а в цялата околия се е отглеждал тютюн. Сега тютюн се отглежда предимно в Родопите, но по онова време е бил в дупнишката и благоевградска околия. Когато започнах да чета книгата мислех, че действието се развива в Благоевград, но там няма Ловен дом. В момента Ловният дом е ресторант, както е бил и тогава. Споменава се рекичката, която се намира в близост до склада и къщата на Мария-да, има и такава. Всичките тези неща ми направиха впечатление в книгата и, за да бъда сигурна се обадих на бившата ми учителка по литература и тя ми каза, че наистина е Дупница. Аз самата съм от там и живея много близо до някогашния склад "Никотиана" и къщата на Мария, която се намира до склада. Имам приятелка, която е ходила във въпросната и къща и в нея е било взе още и запазени пияното на Мария. Складът по онова време не се е казвал Никотиана, така го е нарекъл Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в град Ловеч, а детството му минава в бащината къща в Дупница. Сестрата на дядото на Димов е майката на Яне Сандански. Надявам се да съм била полезна![]()