Действието в Тютюн се развива в Дупница. Складът "Никотиана" се намираше в Дупница, но преди няколко години го разрушиха и на негово място се намират жилищни кооперации. Ловният дом се, който се споменава в книгата, намира недалеч от склада. Споменават се и еврейските гробища в града. Някога Дупница се е славела с тютюневите си складове, които са не малко на брой, а в цялата околия се е отглеждал тютюн. Сега тютюн се отглежда предимно в Родопите, но по онова време е бил в дупнишката и благоевградска околия. Когато започнах да чета книгата мислех, че действието се развива в Благоевград, но там няма Ловен дом. В момента Ловният дом е ресторант, както е бил и тогава. Споменава се рекичката, която се намира в близост до склада и къщата на Мария-да, има и такава. Всичките тези неща ми направиха впечатление в книгата и, за да бъда сигурна се обадих на бившата ми учителка по литература и тя ми каза, че наистина е Дупница. Аз самата съм от там и живея много близо до някогашния склад "Никотиана" и къщата на Мария, която се намира до склада. Имам приятелка, която е ходила във въпросната и къща и в нея е било взе още и запазени пияното на Мария. Складът по онова време не се е казвал Никотиана, така го е нарекъл Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в град Ловеч, а детството му минава в бащината къща в Дупница. Сестрата на дядото на Димов е майката на Яне Сандански. Надявам се да съм била полезна