- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- доброто, злото и каква е разликата
В няколко теми ми направи впечатление че някои съфорумници използват много свободно и убедено думичките добро и зло. Любопитно ми е какво разбирате вие под този израз. И ми се ще да получа по-задълбочени отговори от 'любов към ближния'. И за да не стане темата поредната дискусия на тема вяра ще помоля логични доводи в подкрепа на тезите ви.
Моето лично мнение е че фундаментално добро или фундаментално зло няма. За мен това са просто 2-те страни на един и същ проблем. Прост пример: води се война между страна X и страна Y. За страна Х другите са лошите, навлеците. За страна Y страна Х са досадниците които им се изпречват на пътя и им пречат да си постигнат целите.
Чакам вашите мнения.
Welcome to the end of the thought process.
"води се война между страна X и страна Y. За страна Х другите са лошите, навлеците. За страна Y страна Х са досадниците които им се изпречват на пътя и им пречат да си постигнат целите. "
Съгласен съм....зависи много от гледната точка най-вече и умът е този който налага границите.Могат да бъдат дадени много подобни примери,като например това за водата че е нещо жизнено важно,но можеш и да се удавиш в нея,но можеш и да намериш начин да се справиш с това като се научиш да плуваш....просто едно нещо,постъпка или каквото и да било не трябва да бъде определяно като добро или зло,понеже това само и единственно за теб е така,но дург човек може да е съвсем различно.
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
"Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
"Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
http://bezbog.blogspot.com/
Всяко нещо може да бъде погледнато от добрата и от лошата му страна. Зависи гледната точка и начинът на разсъждаване на човека. Няма само добър или само лош човек , както няма и две еднакви мнения. Доброто и злото са две допирни точки без или с мн малка граница по между си. Както лъжата е приета за лоша - тя в някои ситуации помага. Един я използва за самосъхранение и за да помогне на себе си - с което наранява друг. При войната е по същия начин - за да спасиш себе си , убиваш друг. Добре или зле постъпваш? Ти оцеляваш , но си наранил друг.Следователно доброто и злото са ръка за ръка и не могат да бъдат разграничени и отделени едно от друго.
"...но все не мога да обясня добре.И дори да можех, не зная дали би ми се искало."
Дж.Селинджър
най-накрая едно смислено мнение =D>Първоначално написано от tqnkо
Ама, моля ви се![]()
Какви са тия теми..размисли върху нещата от живота... Айде няма да кажа, че темата няма смисъл..ама какви са тия глупости за гледната точка.. Сякъш не можеш сам да разбереш кое е лошо или добро...?
Добре.. да вземем пример с животните, които колят хората, за да се хранят с тях. За хората това е начин на препитание, докато за животните е........................... Ами хората, които убиват за удоволствие (без значение животни или хора) за тях това е спорт - за другите е зло. Недейте така..толкова ли сте зле, че да не можете да разграничите двете неща...
А тва за гледната точка е съвсем различно нещо...... тцтцт..
*Edit: Злото е нещо, което те кара да страдаш..да се мъчиш и тем подобни.. Съществата, които карат други същества да страдат по 1 или др начин за своя изгода, са зли. Тва е злото.. няма гледна точка...(ако вникнете в горните думи ще разберете кое е зло и кое не...
"Вероятността нещо да се случи е обратно пропорционална на неговата желателност." (Закон на Гумперсън)
"Подходящият случай се явява в най-неподходящия момент." - (праволо на Дюшарм)
Вярно доста сте зле. Доброто и злото са основата на всичко. Трябва всеки човек да умее да прави разлика между добро и зло. Вие даже не вярвате в доброто и злото, как може още да има такива хора дето да не са разбрали нищо за живота.
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Каква е разликата между Том и Джери? :P
Обичам всеки твой стен и как остава отпечатък вътре в мен!
Джери е зълПървоначално написано от sexy_baby_originale
![]()
Trust, will, courage - the three things one must have!
Първоначално написано от darking
That's right!![]()
Обичам всеки твой стен и как остава отпечатък вътре в мен!
Де да можех да ти кажа какПървоначално написано от tqnkо
То за тва мюсюлманката от биг брадър беше написала в интервюто си, че мечтата и е хората по света да правят разлика между доброто и злото. Ама то тва не може да се обясни, все едно да ти обяснявам как да вярваш.
Неймлес, понякога подозирам че имаш наистина беден речник ^^ :>
And in our Dying, we're more alive-than we have ever been
I've lived for these few seconds
For I am Winter born
http://vbox7.com/play:d61898cb
Първоначално написано от tqnkо
Somebody told you how much i love you!!!
Everything's fine, so fine
Полезно и/или вредно,като има ситуации в които се съчетават и се гледа процентното съотношение.Това че човек се мъчи или страда не винаги се счита за лошо понеже човек се учи от грешките си и от там се придобива опита като цяло,т.е. и от това може да бъде взете полезното......абсолютно всичко си има както полезни черти така и вредни и зависи от коя гледа точка се гледа вече се определя като добро и зло,но този дуализъм е признак на ограничение на мисълта,понеже човек е неспособен да погледне от друга гледна точка и да погледне от положителната страна на някои лоши неща примерно.Същия е случая и при писимистите които гледат винаги от лошата гледната точка и извличат само вредните черти.Но когато става дума за такива примери трябва да се каже и за предпочитанията,личните нужди,начин на мислене и всякви тем подобни понеже те определят това от коя гледна точка човек ще гледа на различните ситуации и всякви тем подобни които могат да бъдат опрличавани на "добри" или "лоши".
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
"Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
"Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
http://bezbog.blogspot.com/
Неймлес, пушенето на цигари/трева добро или зло е ?
For I am Winter born
Не е добро за никой, дори и за теб самия. Зло е. Това, че някой произвеждат цигари, не е зло. Не е незаконно. Относно тревата, производителите и търговците на нея в страните, където е забранена, вършат зло. Морала и законите спомагат за определянето на това което е добро и зло.Първоначално написано от SiegHeil
Защо, тревата те успокоява прави те добър, неагресивен и смирен човек ?Първоначално написано от Nam3less3
Те произвещат цигарите със пълното съзнане че ще бъдат изпушени, което е 'зло'...защо пък те да са добри...Първоначално написано от Nam3less3
По същата логика ако забия сатър в нечия глава то не съм лош човек, аз кво съм виновен че не е оцелял ?
For I am Winter born
Защото има вещества, които карат мозъка ти да отпуска определено количество и вид хормони, които определят как ще се чувстваш. Но това, че след като отмине ефекта ти се нуждаеш от още трева прави пушенето лошо нещо. Ставаш зависим...
Само истинското(получено по естествен начин) спокойствие е добро, а не спокойствие, дължащо се на опиати и др...
Същия е случая и с храната. Полезна е храната, получена по естествен начин, а не генномодифицираната!!!
Ако си дал на гладния дори трохица хляб от своя хляб.Ако си дал на скитника дори искрица огън от своя огън.Ако си дал на милата от своето сърце.Ако си дал на чуждите живот от себе си.Ако си дал,ако си дал от себе си,не си живял,не си живял на празно
Хм, много неща предизвикват зависимост (плюс това при тревата няма физическа зависимост но както и да е..)..но библията не забранява шоколада и секса, нали ?
For I am Winter born
Библията нищо не забранява, а отрича злото. За някой хора да пушат трева може и да не е зло, в някой страни щом даже е разрешено от закона и морала... Изобщо всичко е много относително и зависи от много работи. Пуши си ако искаш, но ако продаваш трева и зарибяваш с нея хора, на които може да им навреди, тогава вършиш зло.
Точно това се обитвам да обясня.. ^Първоначално написано от Nam3less3
Противоречиш си, ама както и да е...
Хм, значи законите определят доброто и злото, ако законите са шибани и определят злото като добро значи си добър човек, така ли ?
ПП: Тревата и цигарите не са особено различни че да ги разграничаваш![]()
For I am Winter born
Законите се правят според начина на живеене, морала и т.н.. Преди хиляди години е имало други закони, и животът е нямал нищо общо със сегашния примерно. Колкото е развито обществото, такива са и законите, съзнанието, морала. Границата между доброто и злото се е измествала, макар че има неща, които всяко съзнание може да определи дали са добро или зло, законът определя по-дребни нещица.Първоначално написано от SiegHeil
![]()
Съзнанието стои над закона.
Което не значи че законите в момента не са грешниПървоначално написано от Nam3less3
Зависи, но като цяло да..Първоначално написано от Nam3less3
For I am Winter born
Злото е това което на теб не ти изнася например трябва да те убият да спасят цялото човечество и ти пак ще го сметнеш за зло така е устроен човека.
Това мнение ми се струва най-близко до истината, защото наистина понятията добро и зло в модерното ни общество произтичат най-много от религията.Първоначално написано от Raybeez
В далечния изток от край време не съществуват понятията добро и зло, а тяхно място заемат справедливост и несправедливост. Справедливото за едни може да е несправедливо за други. Винаги има хора, които печелят и хора, които губят от дадена ситуация. Има разбира се и случаи при който печелят всички, или губят всички. Това обаче е пример за общество, което наистина не разграничава доброто от злото, защото това са само две крайностти на едно цяло.
Ich fang ein Bild von dir
Und schlie
Глупава тема... Лошото е това, което те наранява независимо дали физически или психически. А доброто е това, което ти помага, подкрепя, обича и т.н.