.
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 41 от общо 41

Град
    тук таме
    Всяка една постъпка,дума и действие поражда и добрини и лишотии и именно за това абсолютно никоя постъпка не може да бъде определяна като еди каква си....дори и зверствата на втората световна.....знаете ли с каква ОГРОМНА скорост се е увеличило развитието на науката и медицината.Убити са невероятно много хора,но още повече хора се спасяват и в момента от различни болести и зарази.Със всяко нещо е така и точно тук е проблемацията на религиите,защото поставят всичко под един калъп и определят определени неща като само добри или само лоши,а всъщност има много повече от 2-3 гледни точки от които може да се погледне на определена ситуация и от всяка една гледна точка ще изгледжа различно.От една ще изглежда определената ситуация е нещо невероятно глупаво,от друга ще е нещо много лошо,от трета че е много добро,от 4-та че е едновременно лошо и добро и т.н.
    "Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
    "Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
    "Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
    http://bezbog.blogspot.com/

Значи, всичко е много индивидуално, но то не може да се ограничи като зло и добро. А и гледма сте на прекалено крепка възраст за да можете да знаете разликата за това е разбираемо.
    Има една граница или доктрина така да се кажа която е всеизвестна и е основата на доброто ... - Благоденствието на ближния е доброта, когато, гледаш не само на теб но и в равни количества да си полезен на този до теб, без значение каквито и да е фактори то да ти правиш добро. Всичко друго вклю
    чително егоизъм, себецентризъм, скъперничество е зло. Това което вреди на друго човешко същество по какъвто и да било начин се счита за лошо.

От там нататък кой как си го разбира е негов проблем, но това е основата на добротата, и тя няма да се промени.
    Fighting for good or bad, trying to keep up and protect the important things in his life ...

Град
    тук таме
    Осъзнаваш ли че едно "лошо" нещо като например да се скараш,спориш или квото и да е там,с някого всъщност ти носи и хубави неща,понеже упражняваш било психика,било уменията си за спор,било нещо си друго и този опит ще ти е полезен в бъдеще.
    Абсолютно всичко носи и положителни неща и отрицателни....дори да е някаква добрина която си направил на някого,това неименуемо носи и на теб и на него положителни И отрицателни перспективи.
    "Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
    "Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
    "Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
    http://bezbog.blogspot.com/

Re: доброто, злото и каква е разликата

Цитирай Първоначално написано от bishop
    В няколко теми ми направи впечатление че някои съфорумници използват много свободно и убедено думичките добро и зло. Любопитно ми е какво разбирате вие под този израз. И ми се ще да получа по-задълбочени отговори от 'любов към ближния'. И за да не стане темата поредната дискусия на тема вяра ще помоля логични доводи в подкрепа на тезите ви.

Моето лично мнение е че фундаментално добро или фундаментално зло няма. За мен това са просто 2-те страни на един и същ проблем. Прост пример: води се война между страна X и страна Y. За страна Х другите са лошите, навлеците. За страна Y страна Х са досадниците които им се изпречват на пътя и им пречат да си постигнат целите.

Чакам вашите мнения.
    Опитай се още веднъж да подадеш ръка на приятел/ближен и да стъпчеш една мравка - има ли разлика? Образно го задавам въпроса Предполагам вече видя отговора

Град
    софия
    Цитирай Първоначално написано от KumchoValcho
    Цитирай Първоначално написано от tqnkо
    Няма добро и зло има гледна точка.
    Напротив добро и зло винаги има. Тази гледна точка може да е правилна за теб,но същевременно излкючително погрешна за някой друг. всичко в света се дели на добро и зло а относно войната като цяло в нея няма нищо хубаво, няма добра и лоша страна независимо от намеренията

Аз също съм на мнение,че има добро и зло.За да се постави човек в една от двете категории,трябва да се вземе впредвид умисълът,с който действа в дадена ситуация.А как ще се развият събитията след постъпката е съвсем друго нещо.
    И наистина не смятам,че нещата са толкова неутрални,колкото ги изкарвате.

Голям фен Аватара на m0n4yyy
    Град
    .. сухо море .. :P

Re: доброто, злото и каква е разликата

Цитирай Първоначално написано от bishop
    В няколко теми ми направи впечатление че някои съфорумници използват много свободно и убедено думичките добро и зло. Любопитно ми е какво разбирате вие под този израз. И ми се ще да получа по-задълбочени отговори от 'любов към ближния'. И за да не стане темата поредната дискусия на тема вяра ще помоля логични доводи в подкрепа на тезите ви.

Моето лично мнение е че фундаментално добро или фундаментално зло няма. За мен това са просто 2-те страни на един и същ проблем. Прост пример: води се война между страна X и страна Y. За страна Х другите са лошите, навлеците. За страна Y страна Х са досадниците които им се изпречват на пътя и им пречат да си постигнат целите.

Чакам вашите мнения.
    Амии .. от една страна съм съгласна с мнението ти .. но не изцяло .. това за двете различни гледни точки е съвсем вярно .. но не се отнася за всичко .. едно е да подминеш просяк и още по- лошо да му се присмееш, друго е да му дадеш дори и 1 лев .. не мислиш ли ?? .. Аз не намирам нищо добро в първото дело ..

Според мен доброто .. е нещо свършено от сърце .. добро е човек да се раздаде безкористно .. да помогне на някой .. пък дори и с нещо не толкова значително .. да го направи с чисти помисли ..

Лошо е за мен .. един човек, дори усъзнал, че греши да продължи да го прави ... да прави нещо с мрачни цели ..

Град
    в света на приключенията ..
    зависи от гледната точка.. хората са много различни.

Ами всеки човек има в себе си добро и зло, както и разбирания за тях. Аз дори и сега да си кажа мнението какво слагам под знаменателя добро и под знаменателя зло, все ще се намери някой, който не е съгласен с мен (а може би и повече от един-двама ). Така че ще кажа само - зависи от човека.

Мега фен Аватара на iiordanova
    Винаги има две страни .. било то добро и зло , север-юг ..
    Доброто е това , което е изгодно за нас. Всеки по свой начин възприема доброто.. Ако за едни доброто е да обичаш , то за друг може би добро е да мразиш.
    Винаги има добро и зло , но те са плод на подсъзнанието ни..
    Лято и зима. Обич и омраза. Север и юг. Ин и Ян. Добро и зло.
    Всичко си има своя противоположност.

Град
    Някъде по широкия свят...
    Доброто и злото са чист въпрос на гледна точка. Убийството се води за универсално зло ,но американците се радваха когато видяха Садам на бесилото ,което практически е пак убийство. За правителството ,ограничаването на хората е полезно ,за други хора то е нещо нередено ,всичко зависи от мнозинството ,ако повечето вярват в нещо ,то тогава те са "прави" и "добри".
    War is tool ,with this tool the powerful people manage their plans for the new world. World of mass slavery ,world of mind control. If you haven't realise it yet- you are part of that enslaved humanity too.

темата е страхотна....защото наистина в днешно време малко хора се замислят за истинската идея заложена в дадена дума...всеки си служи с понятия като свобода,добро,зло,любов,щас тие,нещастие, но много малко хора се замислят по-задълбочено и търсят истината за нещата.
    Та сега по темата...границата м/у доброто и злото е толкова тънка....дори почти невидима...това са човешки категории измислени от нас и както всички други категории са крайно неточни и крайно променливи в различните случаи и ситуации....нещо което е добро за мен, за друг може да е лошо....така че от тук следва,че не мога да го окачествя само като добро или само като лошо. Но истната е винаги в средата...и двете категории са крайности, а не трябва да се изпада в такива....истината е по средата

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Де да можеха хората да научат разликата между доброто и злото...
    Прости примери:
    Един астероид, за това че е паднал на земята, не го прави добър или лош. Нито последствията добри и лоши.
    Когато човек, чрез волята си, чувствата си и мислите си, извърши действие, което умишлено помага или вреди на някой, то това може да е добро или зло. Няма нищо общо с гледната точка.
    И всъщност битката между доброто и злото, колкото и изтъркано да звучи, е смисълът на всичко, и е всичко.
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Сладичка е властта да определяш този като добър и онзи като лош - Нали Неймлес?

Да си мислиш, че превъзхождаш някого или нещо от създанията на този свят, че да ги определяш като добри или лоши - Егати самочувствието!

Не знам - може това самочувствие да е добро за теб, но нека не вреди и съди.

Никой не знае в каква ситуация може да попадне и какви "ужасни" неща ще трябва да извърши тогава...
    Angelo-art.webs

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Цитирай Първоначално написано от janmichelangel
    Сладичка е властта да определяш този като добър и онзи като лош - Нали Неймлес?

Да си мислиш, че превъзхождаш някого или нещо от създанията на този свят, че да ги определяш като добри или лоши - Егати самочувствието!

Не знам - може това самочувствие да е добро за теб, но нека не вреди и съди.

Никой не знае в каква ситуация може да попадне и какви "ужасни" неща ще трябва да извърши тогава...
    Относително е да наречеш някого добър или лош. А за какво самочувствие говориш? Както се казва, Бог съди хората и "има думата накрая". Важното е човек сам да може да прави разликата между добро и зло за себе си.
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си