- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- смятате ли се за вярващ/-а
ХАХАХА.Естествено , че не съм...не ме обиждайте така...
Атеист съм в пълния смисъл на думата....в мен няма капка вяра спрямо каквото и да било,дори науката,учените,философият а,Дарвин марвин калвин и тем подобни.Стоя против религиозните убеждения.Винаги има противопоставяне,ако няма такова,то значи има налагане и ограничение само на едното.А религиозните убеждения са точно такива,ако не вярваш в бог отиваш в ада(заплаха).Ако не си вярващ си някакъв враг и си противопоставящ се,а в религията такива противостоящи се наричат "дяволи",подразбирано лоши хора които страдат вечно в пъклите на ада и защо....защото са решили че не искат да вярват.Защото са решили че не искат да бъдат част от едно шибано стадо,на което пастир е бога.
Ай стига глупости и фантастики а!?Религията не ти дава правото да избираш,тоест ти налага ограничение...от където и да го погледна е все така...ограничение,налагане и диктатура,контрол над стадото.
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
"Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
"Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
http://bezbog.blogspot.com/
Ти не си атеист, ти си агностик. Прави разлика...Първоначално написано от Kman
And in our Dying, we're more alive-than we have ever been
I've lived for these few seconds
For I am Winter born
http://vbox7.com/play:d61898cb
Lawl. Дай неква статия.Първоначално написано от SiegHeil
Иначе k`man не е агностик, а атеист. Агностиците вярват в неперсонално божество, което най-вероятно предизвикало Големия взрив.
не вярвам в нищо![]()
Vqrvam v Bog
Is everybody going crazy?!?
Именно.Иначе k`man не е агностик, а атеист. Агностиците вярват в неперсонално божество, което най-вероятно предизвикало Големия взрив.
Това не е анкета а форум,напиши защо и какво е твоето виждане...защото и аз мога само с две думи да казвам разни неща,мога дори и с кимане,а мога и само с издаване на едън звук без дори да си отварям устата "ъхъ".Vqrvam v Bog
Въпроса ти е формулиран малко грешноПървоначално написано от triple-sss
![]()
Атеизмът отрича съществуването не само на личен бог или богове, но и наличността на други „свръхестествени“ реалности от всякакъв вид, които нямат своето обективно основание в материята и не се подчиняват на законите на природата в тяхното взаимодействие. С това атеизмът се обявява не само против религиите в техния класически вид, но и против всички форми на пантеизъм, спиритуализъм, идеализъм и др., включително против вярата в „чудеса“
Заедно с отричането на „безсмъртната душа“ атеизмът не признава и личното безсмъртие. За него битието на отделния човек е само миг от потока на битието на цялото човечество, устремен към бъдещето...
НЕ СЪЩЕСТВУВА БОГ!
Memories, sharp as daggers, pierce into the flesh of today...
Атеистка до дупка!
Вярата е най-сложното и неясно, изпълнено с празноти, капани, започнати и недоизказани становища и мисли. В тази темичка са пет странички, в историята са сигурно са стотици книги, мисли, дискусии и форуми (в истинския смисъл на думата).
И макар да не е анкета аз ще се опитам да изкажа своето мнение по някои от въпросите и моля никой да не отрича, нито приема мнението ми, не искам да водя спорове, а да споделя мнения и идеи.
1) В бог вярвам.
2) В християнския бог не вярвам.
3) В религии не вярвам.
4) В религиозни книги (библии, евангелиета, корани и всички онези думи, които не си спомням) не вярвам
5) В необходимостта да пиша, която и да е от тези думи с главна буква не вярвам, не искам да предавам значение на нещо такова.
6) Вярвам единствено във самата вяра, вярата като идея, вярата за щастие, спасение или дори рай (За съжаление във българския език думата за рай е една, а смислите са повече от един, затова ще се допитам до английския. Heaven - християнския рай със ангелчетата. Paradise - онзи рай, където всеки получава всичко, което иска и за което мечтае. Eden - райската градина.) Та вярвам във второто понятие, но не бързам да му определям място - приживе, след смъртта, след едно или стотина прераждания.
7) В църквата не вярвам, това е една голяма система за промиване на мозъците на човека.
В свръхествественото вярвам, било то магия, демонични създания, митологични създания, отвъдни светове и реалностти и каквото и да било друго.
9) Най-просто обяснявам вярата си като "Вярвам в каквото ми падне", но преди да се засмеят останалите потребители ще обясня. Приемам различни идеи от различни религии, учения и вери, като концентрирам не на истината, а на това, което приемам като правилно и необходимо за изграждането ми като истинска и пълноценна личност.
10)Приемам християнската идея за това да подам ръка на нуждаещия се, но отхвърлям идеи като тези за смирението и греховете пред бога.
11)Приемам мюсюлмански идеи като равноправието и чистотата на тялото и душата, но отхвърлям фанатизма и сляпото подчинение без познаване на вярата.
12)Приемам будисткото учение към самоусъвършенстване и опознаване, но отхвърлям методите на медитация и смирение на душата и стремежа и към самсара (ако не се лъжа така се наричаше)
13)Приемам идеите на шинто за божества, представляващи и придобиващи своя земен и човешки облик, всяко от които подвластно на добродетели, недостатъци и грехове.
14)Смятам че истината е един разбъркан пъзел, криещ се из целия ни заобикалящ свят, и нито една религия не е събрала достатъчно парчета от него, за да види смисъла на голямата картина.
15) Смятам че хората, които вярват, а не я познават са заблудени. Смятам и хората, които не я познават, а я отхвърлят, също за заблудени. Смятам невярващите в нищо за най-заблудени. Смятам и себе си за доста заблуден, но това ще кажете вие ...![]()
Ich fang ein Bild von dir
Und schlie
"свобода е само друго име за ерес",или нещо подобно беше...От всички най-признавам Фридрих Ницше и Бърнард Шоу!
На човек може да му се отнеме,но неможе да му се даде!
Християнството отнема силната воля и непримирението.И вие си мислите че това смирение което изпитвате е божествено и че ще бъде възнаградено,но всъщност това изпитвате защото ви е отнета волята и свободата да избирате.В християнството няма избиране,има един голям шибан монопол,или си християнин или си "прокълнат" "изгнанник" и т.н.
Бъдете каквито си искате "It`s your funeral"
да. това е 100% вярно, но просто нз друга дума, която би паснала най-точно. освен това атеизмът е популярно понятие и дори хора, които не са мн навътре в тази област я знаят.Първоначално написано от skailer
![]()
![]()
![]()
1) напълно прав си, че никой не трябва да започва спор или да прави каквито и да било коментари относн твоето мнение. идеята на форума е именно изказването на различни мнения и опит базирани на нашия живот.Първоначално написано от Kokzero
2)Разбира се, всеки има право да вярва в каквото смята за най-правилно.
3) нз до колко си запознат (аз самия не съм никакъв експерт). но мюсюлманската религия е възникнала в аабския свят комбинирайки най-доброто от християнството, юдеизма и основните източни учения. Исляма отговаря на начина на живот на арабските народи, най-общо казано. и в този ред на мисли идеята за равноправието и чистота на тялото и душата са взаимствани от християнството. ако се запознаеш с 10-те Божий заповеди (имам предвид да разбереш значението им) смятам ще ги приемеш (ако в момента не ги отричаш, разбира се). Мога да ти препоръчам на теб, а и на всеки друг (разбира се) учебникът на изд. Слънце "Християнска етика". Той е за ученици между 9-12 клас и се разпространява безплатно. Одобрен е от МОН и има мн добри отзиви от мн хора и институции. Това е изключителна книга, която може да бъде полезна на всички млади хора, които възприемат нещо от нея.![]()
ПП: и смятам, че никой във форума няма право да казва кой е заблуден. (най-вероятно повечето сме заблудени)
Ткам,я да изкажим идно мненийце....
Изказванията на Кокзеро ми приличат тка доста на агностически.
Това е проблема,че хората са супер консервативни когато става дума за религий и вярвания,това в почти всички случай е от страх от непознатото,неизвестното и глупостите с които им пълнят главите бабите и дядовците,и глупостите с които им пълнят главите разни фанатици.да. това е 100% вярно, но просто нз друга дума, която би паснала най-точно. освен това атеизмът е популярно понятие и дори хора, които не са мн навътре в тази област я знаят.
Всъщност атеистите много често са набеждавани че понеже не изповядват никаква религия и не вярват в нищо са някви гадни хора,които са аморални,агресивни и т.н.,обаче атеизма отхвърляйки вярата поставя на преден план положителното перспективно мислене,но хората поради тяхната консервативност и дълбоко напластяван страх,ги бъркат с нихилистите и анархистите...огромна грешка!
В християнските вярвания също така всичко което не е християнско се смята за дяволско,греховно,лошо и прочие....и затова смятат атеистите за някви лошо хора.Според мен за да може един човек да осъзнае и себе си и света в който живее,трябва да го погледне от всички страни,мирогледи и призми,за да може от тях да си извади изводи и да взема правилни решения,но за тази цел е НУЖНО да се откаже от предрасъдъците и консервативността!
Аз не смятам атеистите за лоши хора...
Има атеисти, които се държат по-подобаващо от мен... :P
Вярваща съм.
И преди да те срещна... пак теб ОБИЧАХ!
И дори един ден да не съм до теб... пак теб ще обичам!
Вярвам в Бог!
Съжалявам, но няма начин да изразя това което си мисля...
Може би ми е беден речника или пак мисля доста различно от вас.
Лично аз смятам, че за да вярвате в Бог трябва да си имате изградени собствени закони за някои духовни неща, а не да приемате законите на другите хора. Духовността е индивидуално нещо!
Освободете мисълта си от наложените ви чужди закони и ще разберете, че Бог е реалност и няма да си го представяте като някакъв човек!
Абе кво се обяснявам, няма смисъл да се опитвам да ви раздвижа духа..
![]()
Ако си дал на гладния дори трохица хляб от своя хляб.Ако си дал на скитника дори искрица огън от своя огън.Ако си дал на милата от своето сърце.Ако си дал на чуждите живот от себе си.Ако си дал,ако си дал от себе си,не си живял,не си живял на празно
vqrvam v Gospod mnogo daje! toi mnogo pomaga na horata dori da pravqt jestoki greshki kato ybiistva,obiri i t.n. toi gi vkarva v praviq pat
vqrvam v Gospod mnogo daje! toi mnogo pomaga na horata dori da pravqt jestoki greshki kato ybiistva,obiri i t.n. toi gi vkarva v praviq pat
"О господи ела и прибери версиите си!"vqrvam v Gospod mnogo daje! toi mnogo pomaga na horata dori da pravqt jestoki greshki kato ybiistva,obiri i t.n. toi gi vkarva v praviq pat![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
+1Първоначално написано от ImmortalForever
![]()
![]()
Вярваща да,но да хода чак сяка седмица на църква ,не.
Ходя по християнските празници,я като се сетя общо взето![]()
^^ Там някъде на небето има и Бог .....![]()
На небето има облаци
![]()