5.
В днешно време всеки се стреми към свободата,но много малко са тези,които се сремят към доброто.
Свобода,избор,добро-знаем ли какво значение имат тези думи? Замисля ли ли сме сме за тяхната същност? Аз съм на мнение,че човек е роден добър,така той се учи да прави добро,да чувства доброто в себе си,да дава пример на околните. А когато става дума за избора...нещата стават доста усложнени. Хората си казват:’’ -Защо да правя добро,защо не направи друг? Защо да кажа добра дума,нека друг да каже? Защо да подам ръка на жената да се качи в автобуса,нали друг ще се сети? Защо аз,нека друг!?’’
Аз не съм съгласна,но е така,защото има избор,но не съм и казала,че ако има закон и норми те ще бъдат спазвани,даже напротив,но така сме устроени. Малко хора оценяват доброто като такова и малко са и тези,които го разбират. На следния принцип съм’’Прави добро и ще ти се връща добро’’ може да е малко наивно,но аз така се чувствам добре. Оценявам себе си и уважавам околните,дори понякога да не получавам същото от тях. Създадена съм,за да ценя,за да обичам,за да създавам,за да творя,за да съм Аз!
Животът е прекрасен,стига да намериш себе си в него. Всеки е добър,сигурна съм в това,лошото се учи и това е факт. Но нали това е смисъла на свободата и избора- Най-
добрият избор е свободата,най-красивата свобода е граничната. Тя е неограниченост на различните нива на сложното същество,наречено човек .Свобода на духа,на волята,на мислите,свобода на чувствата,на действията. Хората свързват истинската дума с това,че те правят това,което желаят и тълкуват свободата като синоним на свобода на действията. Но с един много краен пример бих описала обратното. Човек може да бъде окован в най-мрачната килия с най-тежките вериги,но да бъде вътрешно свободен от маса не лишени от свобода хора.
Нека първо спечелим вътрешната свобода и хармония,за да ги пренесем в обществото,а наистина е въпрос на личен избор дали всички околни ще оценят и разберат какво им даваш и какво ги съветваш.
И всеки път се замислям за това ’’Какво ви коства на вас,всички,които ме слушате,да бъдете свободни или просто не познавате Истината,за да ви направи тя такива. За това разберете доброто и се научете на свобода,защото най-свободният избот е доброто,а най-добрият избор е свободата!’’