- Форум
- По малко от всичко
- Бъдещи мами :)
- За или против аборта?
Сексита, май спомена, че учиш за акушерка. Искам да знам дали в бъдещата ти професия ще се налага да асистираш по време на аборти или това не е сред задълженията ти? Ако да - как ще съвместиш работата си с личното си мнение по този въпрос. В крайна сметка ти ще помагаш при извършването на нещо, срещу което протестираш толкова отявлено.
Естествено, че ЗА при всякакви обстоятелства - било то по медицински или лични причини. Не разбирам защо толкова много хора са против. Нищо нередно няма в един аборт.![]()
Казват, че е убийство. Аз лично не бих направила,ако не се налага по здравословни причини, но като съм почнала да правя секс, съм била на акъл и години, които да ми позволяват да гледам едно дете ако се наложи. За 4 години не съм забременявала, а съмненията, които съм имала са били неоснователни и по-скоро плод на параноя.
Е как ще е убийство, като то не е ясно дори дали плодът ще оцелее? Ако се направи рано, то няма дори оформени крайници, няма сърдечна дейност и няма мозъчна дейност. Какво убиваш? Човекът мисли, има сърце, което тупти и има ясно оформени части на тялото. Това парче месо още ги няма.![]()
18-21 ден:
Сърцето започва да тупти.
20 ден:
Вече е започнало развитието на мозъка, гръбначния мозък и нервната система.
28 ден:
Изграждат се костите и гръбначния стълб. Появяват се ръцете, краката, очите и ушите.
35 ден:
На ръката могат да се различат петте пръста, очите потъмняват, произвежда се повече пигмент.
40 ден:
Мозъчната дейност може да се забележи и регистрира
6 седмица:
Черният дроб поема производството на кръвни клетки, а мозъкът започва да контролира движенията на мускулите и органите. Майката вече втори месец няма менструация и вероятно е установила, че е бременна.
7 седмица:
Ембрионът започва спонтанно да се движи, оформя се челюстта заедно с небцето. Скоро клепачите ще се затворят, за да предпазят развиващите се и чувствителни към светлината очи. Те ще се отворят отново към седмия месец.
8 седмица:
Около 2,5 см. е голям развиващият се живот, който от този момент ще се нарича зародиш. Той има всичко, което притежава един нормален възрастен човек. Сърцето тупти повече от месец, стомаха произвежда храносмилателни сокове, бъбреците са поели своята функция. Четиридесет мускулни групи започват да работят в унисон с нервната система. Тялото на зародиша реагира при докосване, дори ако майката не го усеща до четвъртия или петия месец.
9 седмица:
Кожата на пръстите е добила своя типичен релеф, за тъй наречените отпечатъци. Зародишът сгъва пръстите си, сякаш на дланта му се поставя някакъв предмет
10 седмица:
Матката се е уголемила двойно. Зародишът може да поглежда, да гълта и да сбръчква челото си.
11 седмица:
Към това време зародишът е голям около 5 см. Той понякога уринира. Лицето придобива бебешки черти, а движенията на мускулите стават координирани
12 седмица:
Зародишът спи, събужда се и движи мускулите си, пълни с енергия – той върти главата си, сгъва пръстите си, отваря и затваря устата си. Щом дланта бива докосната, пръстите се свиват в здраво юмруче. Зародишът диша с околоплодната течност, за да се подпомогне развитието на дихателната система.
След тази седмица е незаконно да се прави аборт според конституцията на България.
Аз съм на мнение, че и преди това би трябвало да се обърне внимание на това което се развива в майката...
Нервната система се развива много рано, а какво предполага тя... Замислете се![]()
Да, акушерката асистира на аборт. Дори повечето ми съкурснички вече асистираха по време на практиката ни, но аз не пожелах да го направя и само присъствах, защото съм задълженаПървоначално написано от krem4et0
![]()
Но пък не съм задължена да асистирам. В бъдещата си работа ще работя или в родилна зала или в неонатологично отделение.![]()
^Ами по това което постна не виждам никакъв проблем да се направи аборт между 14 и 20 ден. Да не говорим, че и за после пак може да се оправдае, но не ми се пише сега.![]()
Проблема е че 99% няма как да знаеш че си бременна тогава...![]()
Е, ако имаш подозрение и направиш тест за бременност 14 дена след акта или на първия ден от закъснението имаше минимум 4, а може и малко над 7 дена, за да махнеш нещото. А и според мен е несериозно да се твърди, че абортът е убийство, най-малкото, защото в първите няколко месеца не е ясно дали плодът ще оцелее.Първоначално написано от sexita
![]()
Както казах процента е нищожен. И още по-зле ако си знаела, че имаш рисков полов акт и не си взела мерки навреме със спешна контрацепция...
Несериозно ли е да убиеш възрастен човек, защото така и така не се знае дали ще доживее още 2-3 години...![]()
Наскоро гледах една демографска графика и България беше на едно от последните места в света по раждаемост. Ако не се лъжа беше в топ 3. Много жалко е това.Първоначално написано от krem4et0
Иначе и аз и пожелавам много работа, но от израждането на бебете, било-то и секцио.![]()
Секциото няма много общо с акушерката. Хирурзите си боравят тамПървоначално написано от amk933
![]()
Може да асистирам в операционната, но е скучно :P
U hate yourself? wtf..Първоначално написано от 5StaR
![]()
![]()
![]()
аборта е убийство и дотам.
Глава всеки има на раменете за да мисли с нея.
Просто е отвратително, че говорите за за и против...
И аз така.Първоначално написано от swords1010
Заа, акоо има основателна причинаа *
![]()
Gledaii kak jiweqq *
За аборта съм в следните случаи:
-Малолетна или непълнолетна майка-само при съгласие от родителИ, т.е. и двамата
-Изнасилване
-Опасност за живота на майката.
-Дете с ТЕЖКИ увреждания.
Една жена над 18, която не е изнасилена, няма сериозни здравословни проблеми, и чието дете няма увреждания трябва да си сърба попарата, грубо казано. Това, че можела да прави каквото пожелае с тялото си-ами да, може. Но бебето е отделен организъм, има различна ДНК, а често и различна кръвна група. Така че единственият начин майката да махне едно бебе БЕЗ да му въздейства директно, е като се самоубие. И аз смятам, че аборта трябва да бъде направен нелегален в случаите без горните. Тогава майката знае, че отива на процедура с много голям риск от инфекция, и последващи смърт или стерилност. Интересно ми е дали тогава жените отново ще се отнасят така безотговорно към малкото човече в тях. Аборта се е правел в миналото нелегално, истина. Но никога методите за контрацепция не са били толкова добри и достъпни, както сега. Хората трябва да се научат по един или друг начин да ги ползват. Убийството обаче не е приемлив начин.
Значи понеже съм на 24 трябва да родя дете, дори ако не го искам, не съм готова, нямам възможност да го гледам, трябва да спра професионалното си израстване, не се разбирам с бащата...Говоря хипотетично, не за себе си. Ами ако ми е 4-то дете да речем. Пак ли трябва да го родя, нищо че съм на 35 да кажем. Нещата не са черни и бели, особено по този деликатен въпрос. Единствените сигурни на 100% метод са пълното сексуално въздържание, оперативното отстраняване на детеродните органи, прекъсване на половите канали и прочие.
Другите намаляват риска, но не го предотвратяват на 100%
Риска да забременееш, използвайки презервативи+противозачат чни е колкото да умреш при самолетна катастрофа-което ще рече много,много нисък. И, по този повод, ако ги ползваха хората абортите щяха да са ХИЛЯДИ ПЪТИ по-малко. Този 0,..1 процента, при които се случва не бива да служат за извинение на онези, които не ползват въобще такива средства и абортират по три-четири пъти. Като не си искала дете защо не ползва презерватив? Защо не пиеш противозачатъчни? Прибави и един спермициден гел и вузмойностите стават астрономически малки. И не, това, че "докато ги направя тези неща възбудата ще спадне" не струва ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ!
Не аз не исках да кажа спец за теб, просто давам пример.
Това че я има- ами и като се качваш на самолет знаеш, че може да се разбие и да умреш. Като се возиш на кола също може да стане катастрофа и т.н.- тези факти не могат да те спрат да ги правиш, нали? Същото е със секса:ако тази малка възможност толкова те тревожи съжалявам-просто не го правиш. Освен това в правото никъде възможност от порядък 10 на минус пета например не се взима под внимание. Това е все едно да си в стая с човек, след пет минути влиза някой и другия е заколен. Няма веществени доказателства, сочещи вината ти, но гарантирам 100% че те чака присъда от рода на 15 години, ако не и повече, затвор. Защото възможността той да се е заколил сам, както казват математиците, клони към нула.
Защо казвам тези неща? Защото хората са безотговорни. За мен ти си един ник в един форум. Аз не знам дали ти самата си отговорна. Може би ползваш предпазни мерки, може би не? Но ако знаеш, че аборта не ти е опция гарантирано ще ползваш. Просто аборта дава на хората спокойствие-не както ти намекваш изход при положение, че използват изборените от мен предпазни мерки и просто стане инцидент.
На мен пък аборта не ми дава спокойствие-даже ме плаши![]()
![]()
![]()
Уви, плаши ви бременността, а не болестите и последствията от нелекувани такива.
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!