Сусе и да струва пари, има защо.Ако беше в разрез с GNU GPL, нямаше да се води линукс базирана ос, а нещо съвсем друго.Парите играят ролята на 24/7 съпорт.Да, има дистрибуции струващи много пари, но се водят линукс базирани и не са в разрез с GNU GPL.Но, никаде не е казано, че не може дадена платена дистрибуция да се изтегли свободно (с изключение на RHEL, SLED, etc).Идеята не е безплатен софтуер с отворен код, идеята е софтуер с отворен код, според стандартите на ГНУ ГПЛ.
Убунту давало грешки...Грешки може да даде всяка дистрибуция, по-важното е, че може да се оправят на момента без да се използват някакви допълнителни програми.Това е едно от най-големите предимства на тази ос.Всички настройки се крият в текстови файлове нейде из /etc, /usr/share и т.н.
Относно дебиан, да богат асортимент софтуер.Сигурността е под въпрос, заради обновлението на софтуера.Разбира се, дебиан има 3 бранша (стабилен,тестови,нестабил н), от което могат да се направят изводи.Лекота - лекота при бинарни дистрибуции е абстрактно понятие.
В този свят, всеки има правото да избира.Затова девизът на сайта на дистрибуциите е: "Put the fun back into computing.Use Linux, BSD."
Windows e добре измислена ОС.Проблемът е в задклавиетурното устройство и неотворената общност.
Няма никаква гаранция, че ако си сложиш линукс дистро, няма да го омажеш, както става с прозорците.

Аз лично използвам Арч за десктоп и ОупънБСД за сървър.Защо точно тези 2 разновидности?ОупънБСД ми дава мрежовата сигурност и стабилност.Арч ми позволи да избера как да направя системата си.Инсталацията протича ~15 мин, като имам ядро и инструменти.От там насетне избираш кое как и защо да се инсталира, дори с опция за оптимизиране спрямо процесора.Какво повече да иска човек?