Аз готвя с тоя тиган
Даже току що си направих
Ориз по китайски
* 1 ч.ч. ориз
* 1-2 глави кромид
* 2-3 чушки
* 2-3-4 кисели краставички или прясна краставица
* 2-3 моркова
* малко гъби
* 1 ч.ч. 200 г. свинско месо или пилешки гърди (може и без месо)
* 2 или повече яйца
Този начин на приготвяне на ориз е резултат от четене на много рецепти, готвене на ориз и експериментиране, докато се получи тази рецепта. Винаги става вкусно, не е имало случай да не се получи
Слагате 1 ч.ч. ориз в 2 ч.ч. студена вода и - на котлона в съд с капак.
Когато ориза поеме водата го махате. Не е съвсем сварен, омекнал, но не разварен. Не бъркате по време на варенето и след това. Оставяте го настрана както си е захлупен.
Всички продукти ги нарязвате по отделно, поръсвате ги с малко соев сос и пържите по отделно в силно загрята мазнина, в дълбок тиган уок.
След като запържите и месото, в по-голям съд - уок (можете да ползвате всеки съд с дебело дъно и капак), в силно загрята мазнина, слагате яйцата. Преди те да се изпържат напълно, още докато са малко сурови, за да останат на лентички, при тях слагате ориза и другите продукти.
Важно е да се бърка постоянно за да не залепне ориза. Важно е и да има достатъчно мазнина.
След малко всичко е готово, ориза и останалите съставки са напълно смесени.
Понеже продуктите се пържат поотделно (така пише по книгите). Аз правя така - първо птържа лука, след което с сдървената лопатка го повдигам по стените на уока., след което слагам гъбите, ако е нужно доливам малко илио, когато са готови слагам морковите. Изваждам зеленчуците от уока и тогава пържо месото нарязано на малки хапки, посипани с чесново брашно и джинджифил. Киселите крастваички и чушките нарязани на тънки кръгчета не се пържат Трябва да се внимава ястието да не стане прекалено мазно.
Другото, с което трябва да се внимава е солта защото соевия сос е солен. Както бе казала една дама, която много уважавам - подпрвкита винги може да се добавят към едно ястие, но не могат да махнат. Аз сол не използвам, защото храната съдържа достатъчно натриев хлорид.
Изглежда сложно, но човек трябва да го направи веднъж за да се убеди колко просто е всъщност, колко апетитно и вкусно.