.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 15 от общо 15

Някой да има този правописен речник?

Здравейте. Някой има ли правописния речник на БАН (Българска академия на науките)? Но новия, от 2000 и някоя? Много ще съм му благодарна, ако провери за един правопис, защото си имаме як спор с един човек.
    "Омърлушен" или "умърлушен"?!
    Според мен е "омърлушен", навсякъде го пише така, но госпожата ми по Български език казва, че било с "У". Е, бате, навсякъде е с "о", тая нови правила ли ще си измисля?
    Та, предварително благодаря на отзовалите се.

Повече от фен Аватара на WooDy
    Град
    оmг о.О sмqтаi ;D
    умърлушен

Супер фен Аватара на XceSS
    Град
    Бургас :)
    Цитирай Първоначално написано от tqnko
    омърлушен
    Цитирай Първоначално написано от AnincetoSexy
    Дърпаш кредит .. Водиш я на Слънчев бряг ,там на ресторант .. после на бар ,и към 4-5 сутринта в хотелската стая на 'Чаика' я събличаш .. Ако ти откаже ,значи мнооооого си се прецакал ..

Мега фен Аватара на SunSmile
    Омърлушен е!!!
    Сигурна съм, че е така, но все пак проверих в един по - стар правописен речник, който не е от 2000+ г.!
    Хващай тая даскалка и я пращай да учи българска филология, щото явно е неграмотна!
    Срамота е тва! Аз също страдам от една която спори, че се пише "киселиноустойчив", а аз съм УБЕДЕНА, че е "киселиННоустойчив" *(киселиНЕН). Няма шанс да ме кара да пиша както тя иска!
    Нея целуваш нали и
    нея лъжеш ти
    както мене лъжеш ти
    Щом дo мене той заспи
    знам, че искам да си ти
    трябва да реша ... трябва да реша...

Мега фен Аватара на Blab
    Някой провери ли в речника все пак?
    Правилата се изменят спрямо масата, соу, нищо не се знае, на какви тъпотии съм се нагледала само...

С "о" е.
    Пък тая даскалка..
    виждаш ли изпод тежкия си грим на кукла
    поне- делниците чакащи зад стъклените отпечатъци
    с протегнати стъпала
    и шалове
    обсипани с ориенталски фалшиви монети.

Цитирай Първоначално написано от Enough
    Умри, бе. Проверила съм в Google, тъпунгер такъв. Навсякъде съм проверила, просто тая ми спори. И попитах кой къде как го е виждал.
    SunSmile, права е. Не идва от "киселинен", а от "киселина". Устойчив на киселини – съвсем логично е.

Град
    Wonderland
    омърлушен е.

И ми казваш,че ти го казва.. даскалка по БЕЛ?
    хм.. интересно!

В този речник, който търся, наистина пише така. Но само там пише така, навсякъде другаде е с "о". А тя се води по него. Донякъде има право, нооо няма логика само там да пише така, пфф...

Цитирай Първоначално написано от Bianca
    В този речник, който търся, наистина пише така. Но само там пише така, навсякъде другаде е с "о". А тя се води по него. Донякъде има право, нооо няма логика само там да пише така, пфф...
    Ами речника не е наред.
    Логично,логично..ама това все пак е учителка по БЕЛ
    Тя никога ли преди не я е срещала тази дума.. и сега защото в речника пише така.. и тя да се води по това

Цитирай Първоначално написано от YouCantStopMe
    Цитирай Първоначално написано от Bianca
    Ами речника не е наред.
    Логично,логично..ама това все пак е учителка по БЕЛ
    Тя никога ли преди не я е срещала тази дума.. и сега защото в речника пише така.. и тя да се води по това
    Ми, тоя речник принципно би трябвало да е правилен. Най-важният речник е, как да се изразя... И все пак е на Българска академия по науките.

Мега фен Аватара на Blab
    Ех, само за "Съвременен български" съжалявам, интересна дисциплина е:Д

Този речник е езиковата норма, като Конституцията на езика един вид.
    Зачетете една граматика на Пашов и вижте колко се е деформирал българският, вследствие диалектите, урбанизацията и т.н., и т.н.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си