(есе) “Злото,което вършат хората,живее след тях; доброто често го погребват заедно с техния прах” У.Шекспир Дали Бог е сътворил човека,за да го научи да твори добро за другите в името Божие? Дали той е само добър и справедлив? Тогава, защо наред с доброто,прехвърлено на човечеството свише ,тук на Земята властва и дявола,като форма и съдържание на всички мерзки злини? Къде е ключът към истината за добро и зло?Как изглеждат те в живота,който живея,в света,който ме обкръжава? Толкова думи,думи,думи…и все за добрите дела!Верните думи не са красиви.Красивите думи не са верни.Виждам как добрия не умее да спори,как не умее дори да се защити!Оня,който умее това,просто не е толкова добър!.. Добро или зло?Това е индивидуалната или обща нравствена оценка на поведението на отделния човек или обществото като цяло.В постъпките си хората могат да бъдат оценени като добри или зли,съответно затова дали спомагат за задоволяване духовни и материални потребности на обществото,в което живеят или задоволяват само своите потребности ,преминавайки дори през трупове ,за да постигнат личната си цел.. Всеки ден от нашето ежедневие срещаме огромното желание на голяма част от хората на съвременния свят да направят целия човешки живот по-добър,но се убеждаваме,че те си остават все така лоши,каквито са.Често тези,които не казват добра дума,осъждат всички и са вечно недоволни и мърморещи,са именно онези ,от които всички околни се оплакват.Точно те са добри,но само за себе си,а доброто за тях съществува само,когато е за тяхна лична полза.Иначе за тях е несвойствено да съчувстват или благородно да откликнат към чуждото нещастие или нужда,давайки нещо от себе си или правейки добрина другиму. Кое е в повече?Доброто или злото? Аз вярвам,зная,убеден съм,че дълбоко в себе си всеки човек притежава вродената доброта на творението Божие.В книгата на своя живот всеки от нас записва доброто,което е сторил.Понякога,забравяйки да впише добрината или оказаната помощ,получена от другиму в най-труден момент същия вече не е вече убедително добър.Може би вече е лош! Или поне малко лош…Ако това е лъжа,тогава как иначе ще съществува толкова много страдание по света,толкова много нещастници?Та всеизвестна истина е,че нещастниците възпроизвеждат нещастници! Красиви и желани са детските приказки,в които доброто винаги побеждава злото.А така ли е в реалния свят?Тогава защо толкова много млади хора,толкова наши връстници вече не вярват в красивите обещания за близкото добро на своето бъдеще?Красиви приказки и ефтини обещания,зад които прозира измамната илюзия за един свят без страдание,един по-добър свят без кръвопролитие,мъка,болести и развалини. Добро е,когато сам с цената на много усилия успееш да постигнеш набелязаните цели.Да,но не на всяка цена! Добро ли е,ако оставиш диря от злини по пътя си към целта ,когато средствата с които ще си послужиш са користни и нечистоплътни за околните?Няма такова добро,което да прави другите нещастни,накърнени,унизени ,разочаровани или излъгани! Добро е волята да продължиш към набелязаната цел,раздавайки от себе си в най-трудния момент !А зло,когато спреш и се откажеш,или тъй много се страхуваш,та страх сковава добрината ти. Някой мъдър човек е казал,че в злите години се познават добрите хора.Онзи,който превъзмогне собствените си несгоди чрез добри и благородни постъпки за благото на страдащите,предразполага и увлича след себе си последователи. Приятно е да срещнеш погледа на човек,на когото току що си помогнал.Чувстваш се лек,нов и пречистен.Готов си да дадеш от себе си още и още…Да,може би това е доброто!Да си готов да даваш без да се страхуваш ,че за тебе няма да има,без да ти се посвиди в нито един момент и след това да не съжаляваш за онова,което си направил за другите… В паметта ми все още често изплува физиономията на злото.Злото,взривило спокойствието на оня паметен септемврийски ден ,чрез което у мен се загнезди част от ужаса,който преживяха нюйоркчани в Манхатън.Една зловеща реалност присвоила стойносттите на кобните фантастични филми на ужаса.Няма спор,така изглежда злото в наши дни! Толкова много смърт и още толкова развалини в сърцето на Америка ,трудно се забравят тези черни часове.В предколедната седмица злото потропа на вратите на много семейства в София-потопи в скръб страната ни!То още стои пред дискотека “Индиго” и се пита кой път да хване?То внезапно изплува от потайните кътчета на Московския театър по време на спектакъл и отне надеждата за живот на почти хиляда взети заложници.А някои от тях вече не са между живите ...точно защото злото винаги взема невинни жертви. Добро или зло?В какъв безкраен кръговрат те се редуват?Дали са редом заедно или се следват неотменно?Едно е ясно за мен –противоречивата човешка същност ги поражда и извиква на живот!