- Форум
- По малко от всичко
- Лично творчество
- Молитва
Молитва
Време е да се разлюлеят стените;
Да се слеят подземия и катакомби
Светът да падне, и ние със него
Огън да лее вода; да се склопят очите.
„12-годишна беше изнасилена от петима души.
Момичето проявява отклонения; лекарите смятат, че няма да може да преодолее случилото се.”
Вековете тегнат и ни смазват
Притискат сърцето и костите чупят.
Човешкият род е низък и ще умре
Моят и Другият дъх извиси се и прокле.
„Брутално убийство потресе столицата днес.
90-годишна старица бе буквално разфасована за 10 лева.
Убиецът е успял да избяга и е обявен за издирване.”
Хрип от милиони загиващи души
Холокост и спасение; светлина в мрака.
От небето адски пламък злобно свисти
Гарван до сойка с лед извива си грака.
Жиците се впиват в плътта и пристягат
Вълк раздира гърло и мечка чупи ребра.
Майка плаче, в ръце й – мъртво дете
Пустош тлее, огън се вее от всяка страна.
„Момиче на 16-годишна възраст изчезна по пътя към дома, смята се за отвлечено.
Родителите описват дъщеря си като кротко и спокойно момиче
И все още не могат да преодолеят шока. Издирването продължава.”
Този свят отмира и не ще се върне
Защото с дъха на дъха си го проклех.
...умрете или не, умрете или не
всичко заедно в ария последна
умираме, умираме, умираме.
Нека загине този свят прокълнат
С дъха на дъха си го проклех;
Навеки проклех земния ад.
"И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."
страшно \Първоначално написано от ScionOfStorm
/
Идеята е добра ... Хроника от трагични събития... Опитал си се да звучи мрачно, тежко, подтискащо. Някой се прекланят пред таланта ти .. и те обстрелват със суперлативи.
Аз ще те критикувам. Наистина харесва ми замисъла, но отново изказа куца ... метафорите са доста неестествевени ... звучат ми скалъпени и не на място.. бедно е като картина ... Аз като пишещ и читател очаквам една образност ... тук исках да прочета насилието ... да се влее в мен и да усетя тежестта му ... а какво се получава всъщност ... ти помрачаваш цялата картина ... не виждам нищо, а само края ... А къде е началото(повода/ престъпното грозно)? Къде е самия акт? Трагизма и дори капката задоволство от него ? И т.н ...
Просто това са едни очаквания ... за един завършен грабващ текст ...
Ти си предложил само една главоблъсканица от слаби сравнения и паралели.
добра позиция си избрал/а?/, тогаз
изказът ми периодично закуцва, и това е в зависимост от настроението и напрежението, когато го пиша. къде ти куца тук, за да видят какъв ти е погледът за ритъм?
метафорите...принципно понякога имам навика да използвам неща, които изглеждат несвързани с тематиката/ситуацията в стиха, но пък от друга страна са ключови за мен и представят нещо..по-лично. като числото 25 в някои, примерно
лошо, че не те е грабнала образността - или си надхвърлил/а очакванията си спрямо мен, или просто не съм се справил с претворяването както трябва.
трагизма за мен си поне го виждам в последните 3 стиха...но си прав/а, че начало не посочвам. ала може би от страх да не стане прекалено разтеглено, знам ли..![]()
"И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."
Отърси се от целта! От страха! От сглобяването!Първоначално написано от ScionOfStorm
Имаш проблема ... взимаш го и всеки един ред, който изплува го пишеш ... дори да е най-глупавия ... най-наивния ... и тн... Винаги можеш да го задраскаш ...
Трагизма не трябва е да е само в последните 3 стиха ...
Хубаво е да не бягаш много около оста , на която се крепи идеята ... Символите ти се препокриват... и пренасищат и става объркващо ...
Разбира се вмъквай неща, които за теб са важни ... но ги прави достъпни.
Ето този куплет например. Долунаписаното важи и за другите.Хрип от милиони загиващи души
Холокост и спасение; светлина в мрака.
От небето адски пламък злобно свисти
Гарван до сойка с лед извива си грака.
2рия стих ... звучи толкова фалшиво.
Ще ти напиша мое виждане, за да ти покажа какво имам в предвид.
Това е просто един скалъпен, първичен пример. Не го взимай нa сериозно. Но надявам се усещаш разликата.Хрип на милиони загиващи души
Холокост, спасение, светлина във мрак
От небето адски пламък безмилостно свисти
Гарванът гробар с лед извива своя грач.
Душите хлипат
Холокост и спасение се явяват антоними, затова не ги съюзявам.
Съюза "Във" придава пълнота (допустимо отклонение от граматиката)
безмилостен пламък ... не злобен... звучи по-добре, но и значението се променя ... говорим за краен... брутален и тн
Гарван гробар, чийто грач е символ на смъртта ... сойката е само едно шумно животинче, чието място можем да търсим при хаоса, паниката ...
не при ледената и жална песен (грачене) на смъртта ...) и т.н
ПС: Enough съм със старият акаунт.
усетих, че си ти, и се радвам, че така контрираш тези днипредполагам връщането символизира нещо, но не е за говорене това сега.
---
тук си прав, доста често е проблем това, че започвам един низ от визии и символи и се чувствам едва ли не ощетен, ако не ги вкарам /ако не всичките/ повечето в цялостната мозайка, която виждам/усещам.
това с драскането преди го правих, защото писах с химикалка, на листа. може пак да го практикувам за да видя какво ще стане..
усещането ни за ритъм се разминава, но пък аз май съм кривия, защото с повечето, с които съм говорил, ни е различно становището :Д обаче имай предвид, че аз много обичам да използвам оксиморонни и абсурдни изрази..точно като холокоста и спасението. иначе, чисто извън контекстово погледнато, си прав.)
а гарвана и сойката...можеш да го приемеш по няколко начина. сойката е нежното и както ти каза - просто шумно, незловещо животинче. заставен до него, гарванът сякаш се откроява по-"черно", мисля се сещаш какво искам да кажа.
мерси за критиката, полезна е. наистина ще се върна да видя с химикалка и лист дали ще има промяна... )
Аз пиша с черна химикална на лист ... може би на компютър съм написал само 2-3 и то от мързел ^^ ...
На хартия се гради някак по-лесно... виждаш го ... примитивно пред себе си ... със всичките недостатъци ... там са грешките ... там са неточностите, които искаш да промениш ... и така ги коригираш и изменяш ... без да ги заменяш напълно.
Препоръчвам ти да пишеш по древния начин ^^.
Хубаво е да съчетаваш противоположностите. И аз го правя много често, но трябва да е на най-подходящото място.
Ти си сложил гарвана до сойката, но тя сякаш бездейства ... тя в случая е тиха, бездейна ... мъртва дори ... тя е присъствие ... и нищо повече ... което я прави леко излишна или просто трябва да и вдъхнеш живот.
ПС: Тая сойка много популярна
![]()
Може ли и аз да кажа нещо, макар да казах, че повече няма да коментирам?
Когато седнат да те учат на писане, ти казват следното - не се хвърляй с многото си идеи напред с главата, избери си само една, но я довърши, накарай я да свърши, до точка.
Разбира се, против всякакви подобни "учения" съм, пишете, дишайте, бъдете, изливайте се, докрай, и се пълнете за нови начала.
Вие и двамата сте едни специалистиии...
Колко естествено,колко въздействащо,какъв ритъм!Гарванът гробар с лед извива своя грач.![]()