- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Наистина ли имаме правото да се оплакваме...?
Здравейте...надявам се това,което ще напиша..да не ви развали настроението,но имах нужда да споделя и ..просто да изкажа мнението си.
Днес,когато бях на урок по Математика,госпожата ми ми разказа следното :видяла в един магазин как възрастен човек си купува хляб.Когато излязъл на улицата,той я спрял и я помолил да преброи колко пари са му останали,защото нямал очила и не виждал добре.В ръката му тя преброила 30 стотинки.Щом му казала,той въздъхнал,защото много искал да си купи супа заедно с хляба,а за нея му трябвал един лев,тоест,не му достигали 70 стотинки.На госпожата ми и станало неприятно и му дала левче,така че в крайна сметка той успял да се нахрани,но като ми го разкака се замислих...ние с вас всеки ден се оплакваме колко ни е гаден живота.Имаме ли тройка в училище надаваме вой,излезе ли ни пъпка по челото-пак живота ни виновен.А като ни зареже гаджето,почваме с "кухнята-ножа,банята-вените...."А този човек,който цял живот се е блъскал,за да спечели достатъчно пари за децата си,сега очевидно не получава от тях абсолютно нищо.И докато той цял живот се е съсипвал от работа,сега получава някаква мизерна пенсия,която не му стига дори да си купи супичка,за очила,с които да вижда,да не говорим.В същото време постоянно пищим,че не ни достигали 20 лева за новата готина блузка или Здрач гривничка.Оплакваме се,че все парите не ни достигат.А на старецът не му достигат 70ст...преровете си в джобовете,моля.Повечето от вас имат поне лев-два в тях,нали?И какво ще си купите с тях?Сладолед,шоколад?Неща,о т които нямате реална нужда,но ей така,да има какво да правите...а човекът няма пари дори да се нахрани...смятайте какво лакомство е за него това,което ние имаме всеки ден на масата си.А не го оценяваме.Ние сме вечно недоволни,а какво ни липсва?Имаме дрехи,компютър,книги,телев зор,храна в хладилника,а пак сме вечно недоволни.А за този човек какво да кажем?
Да не говорим,че жени и мъже на по 20 години просят по улиците,а са напълно работоспособни,и го правят не заради друго,а защото ги мързи да си намерят работа за по 100-150 лв.,колкото да не умрат от глад.И,просейки,те събират достатъчно пари за цигари,нищо,че постоянно се оплакват,че им липсват пари.А този човек,който би работил,ако можеше,не си позволява да падне на колене и да проси,нищо,че няма пари за една мизерна супа,а цигарите сигурно са като невиждан лукс в очите му.
И съжалявам,че се повтарям.Просто..госпожата като ми разказа,едвам се прибрах вкъщи.Добре че бях с очила,да не ме гледат хората как бях на път да се разплача.Защото в момента наблюдавам масата в хола-има ябълки,банани и подобни плодове.Знам какво има и в хладилникът.А говоря колко ми е гаден живота.А на него не му достигат 70ст. за една супичка,ама мълчи....
П.П.Ако сметнете,че темата е безмислена,изтрийте я.Аз просто трябваше да споделя на някой,защото като си представя колко хора са в подобно положение...........
П.П.2.И сега моля всички,които пускат теми за това колко не си струвало да живеят...да се замислят малко за това,което имат.
Now hush little baby, don't you cry
Everything's gonna be alright
Stiffen that upper lip up little lady, i told ya
Daddy's here to hold ya through the night
It may seem a little crazy, pretty baby
But i promise momma's gon' be alright
Емигрираи, нищо не става от тая кочина...
"Tolerance and apathy are the last virtues of a dying society..."
-- Aristotle
Aко съкратим цялото човечество до едно село със 100 житeли, запазвайки пропорционалните съотношения, ето как ще изглежда населението на това село:
* 57 азиатци
* 21 европейци
* 14 американци (северни и южни)
* 8 африканци
* 52 жени
* 48 мъже
* 70 цветнокожи
* 30 бели
* 98 хетеросексуални
* 2 хомосексуални
* 6 души ще владеят 59% от цялото световно богатство и всичките ще са от САЩ
* 80 ще имат лоши жилищни условия
* 70 ще бъдат неграмотни
* 50 ще бъдат недохранени
* 1 ще умре
* 2 ще се родят
* 1 ще има компютър
* 1 (само един) ще има висше образование
Ако погледнеш на света от тази гледна точка, се вижда каква необходимост имаме от солидарност, разбирателство, търпимост и образование.
Ако тази сутрин си се събудил здрав, ти си по-щастлив от 1 милион хора, които няма да доживеят до другата седмица.
Ако никога не си преживял война, самотата на загворническата килия, агонията на мъченията или глад, ти си по-щастлив от 500 милиона души на този свят.
Ако можеш да влезеш в църква (джамия) без страх от затвор или смърт, ти си по-щастлив от 3 милиарда души на този свят.
Ако в твоя хладилник има храна, облечен и обут си, имаш креват и покрив над главата си, ти си по-богат от 75% от хората на света.
Ако имаш банкова сметка, пари в портфейла и малко дребни в касичката, ти принадлежиш към тези 8% от хората на земята, които са обезпечени.
Ако четеш този текст, ти си двойно по-благословен защото:не принадлежиш към тези 2 милиарда души, коита не могат да четат и... ти имаш компютър!
Такива неща ги пишете в "добра и лоша новина", където хората се оплакват, че им се е счупил нокът и им е свършила лимонадата
Grumpy old madman
хайде престанете. всеки човек си има място в света и различни проблеми спрямо това. не можеш да помогнеш на всички баби , дявовци, сомалийчета и изостваени дечица по света. това е положението. още повече, че пък на никой не му е притрябвало нечие съжаление ,а се съмявам друго да можеш да предложиш.
това,че твойте проблеми са в съвсем различна категория не е лошо и не ги прави по-малко проблеми. това е животът.
хубаво е да помагаш на хората, но ако това другите да са добре ти стане фикс идея ти самият няма да си щастлив![]()
I'm not a little pervert..., I'm a big one!
Тъжно е, да, но това е като да градиш собственото си щастие върху нещастието на останалите... по тая логика трябва да спрем да се стремим към какъвто и да е по-добър живот - да застинем на едно ниво и толкоз, защото ни е гузно, че има мизерия и нищета.
Все пак всеки човек си има своите проблеми и се концентрира върху решаването им, не може да мислим за всички, умиращи от глад, болести, насилие и т.н.
Ще ти подаря ядрена глава,
влажен динамит, тротил, цветя!
Ако бях това, което си сега,
мой приятелю, бих се взривил...
еми да замислям се и все пак мисля, че съм нещастна, почти нищо в живота ми не ме радва
If you do not tell the truth about yourself
you cannot tell it about other people!
Поре, върни си стария аватар. Беше юбер якия!
Grumpy old madman
Бах, кви отвратителни егоисти имало тук.
"Не можеш да помогнеш на всички сомалийчета"
ДА, не може на ВСИЧКИ, може на ДОСТА ОТ ТЯХ - стига да имаш желанието да го правиш (ако ти се занимава - банкови сметки има бол за помагане, памперси има за купуване, стоки които уж пращат проценти в Африка, etc)
И не е вярно че може да предлагаш само съжаление на нуждаещите се, в случая с учителката на момичето, жената е услужила с пари на дядото. Това всеки може да го прави, трудно ли е, кво е?
Бах егоистите. Защо се поставяте все на 1во място бе?
Нямало аз да съм щастлива ако само мисля за другите... мен например това ме прави щастлива (от време на време), EroSenin
Вие мислите само за своето щастие, агхр. Не ми харесват коментарите в тая тема нещо..
SofiaRegular.., не мисля че тук става въпрос за успокояване че има някой по-зле от теб, а по-скоро реално да се замислиш къде се намираш ти на скалата на проблемите и с какво можеш да помогнеш на някой, който се чувства доста по-зле от теб заради нещо елементарно като например - храната. В случая човекът страда от недостиг на храна - нещо, което ти виждаш всеки ден и ти се вижда формалност, а е нещо елементарно!
И понеже ме мързи наново да пиша мнението си, слагам линк към него, то е доста километрично, но се оказа в грешната тема.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Съгласна съм с chelsea
Човек не може вечно да гледа живота на другите.. Не казвам че не си права. Не казвам че този човек не заслужава много повече от това което живота му предлага. Но ако седнем да го съжаяваме.. няма да му помогнем по някакъв начин.
Единественото, което можем да направим е да се научиме да се радваме на живота. И на това което имаме. Защото по този начин ще направиме поне един човешки живот по хубав. А именно нашият собствен.
Света не ме кефи особено, но това е ситуацията, в която съм имал късмета да се родя и ще си понеса последствиетоЖивотът е хубав заедно със всички гладни, жадни, болни, сакати... и за тях живота е хубав, само дето не те няма как или не искат да вдигнат глава от калта и да се огледат
Канисе, радвай му се тук
На мен ми писна да ме бъркат с мъж...![]()
Ще ти подаря ядрена глава,
влажен динамит, тротил, цветя!
Ако бях това, което си сега,
мой приятелю, бих се взривил...
Винаги е имало такива хора(като дядото) и винаги ще ги има. Факт.
Но аз това, което наистна мразя от дъното на душата си в хората в България е, че нон стоп мрънкат и се оплакват. На повечето все нещо им е криво, все нещо не е наред, все нещо им липсва. Хубаво ! Всеки има право ама защо по дяволите занимават останалите? И тук не говоря за подрастващите, защото те са в такава възраст, в която още не знаят какво искат и са си в пубертет от всякъде..гороря за зрели хора, които засичам в трамваите, говоря за продавачките от магазините. Като чуя "едно време беше добре" и вече се обривам. Като чуя "оффффф топло ми е, не издържам вече на тая работа...блабла" ми иде да й кажа - Ами като се оплакваш напусни, мамка ти!Никой не те кара да работиш!
Един америкацен например(Тук Глобал сигущно ще се покаже отнякъде) винаги се стреми за нещо ново - нова кола, по-добра позоция в работата,още деца ... и винаги ще ти говори в бъдеще, а не в минало. Точно обратното от хората в България, които все гледат миналото.
Леле повярвайте ми най-мразя да обобщавам и да говоря от "ние" и "те" обаче това просто ми бърка в мозъка и знам, че е така.
Ам, с риск да стана досадна, но ми прави впечатление, че сякаш няква съвест ви гризе ли, какво. Като попарени скачате за "именно вашия собствен живот", сякаш гузни от това че сте парцаливи егоистчета и си оправдавате егоизма с някакви пълни глупости.
Например... Някъде по-горе видях, че не можело да се концентрираме върху проблемите на другите, всеки искал хубав живот - и едва ли не ако много мислим за другите, то няма да успеем да си уредим живота. Това е адската глупост бе, хора!
Не мога да разбера как помагането на хората може да те дръпне назад в развитието ти в живота? Не ти пречи да си строиш хубав и богат живот и в крайна сметка да си даваш сметка, че има хора, които се нуждаят и ти да им помагаш.![]()
Какво сложно виждате?
Или понеже обичате лесните отговори почвате с общовалидните глупости, че трябва да си гледаме живота, да не му мислим много, "не може да се помогне на всеки", не знам си какво. Аа, лесно е така.
Айде, на всеки да помагаш - не е възможно, не си Исус Христос. Но пък не пречи на повечко хора да помагаш (:
Айде стига с тая игра всеки за себе си.
Каквото и да ми говорите, засега не виждам нормални аргументи с които да се съглася. Тук на мен ми показвате напълно бездушие - веднага почнахте "всеки за себе си" - имало много такива, бла бла. Окей, вие с нагласата че не можете да помогнете, наистина не можете. Само че се замислете ако видите такъв човек да му помогнете.
И не си мислете че като мислете за друг гъз, освен за вашия, то значи си опропастявате живота и се лишавате от "възможности и шансове"
Учителя ми по китара:
"Истинският човек е отговорен за себе си, но и за другите хора."
а ти прехвърляла ли си пари на тези сметки, бе, пикло ? я ми кажи колко често даряваш пари на домовете за сираци и колко често пускаш стотинки в шапката на уличния музикант, колко често помагаш на сакатия си съсед от 7мия етаж, колко често помагаш на красивото, сляпо младо момиче да пресече улицата, където фучат само откачалки ? вероятно само по коледа (евентуално), като тръгнат хилядите лицемерни дарителски предавания и рекламки с разревани деца. създадени от лицемери за лицемери с гузна съвест. какво правиш ти ? вместо да седиш и да се тръшкаш на стола пред компа, още повече да ме учиш на морал, излез и подишай въздух и се порадвай на това,че си жива.Първоначално написано от jghgh
аз каквото и за когото правя, го правя, вместо да цивря по форумите или пък да търся похвала.
разбира се, че да помагам, не ме дърпа назад. но трябва ли да се чувствам виновна, че има гладни и нещастни хора по света и че имам 4 шампоана и още 3 балсама за коса?
Даренията, хуманитарните помощи и тн. са най-голямата глупост. Те само влошават положението.
Хуманитарните помощи и субсидираните земеделски продукти от ЕС унищожиха африканското земеделие. Дадеш ли един път - правиш ги зависими.
Всички сте минали седми клас, не сте ли чели "В един есенен ден по шосето" и защо извънземният отказва да помогне.
Прост пример - редовните горски пожари са полезни. Регулаторен механизъм. Когато обаче човек се намеси и почне да гаси, на места се събира много биомаса, която гние и с това гниене се отделят лесно възпламеними газове. Когато не е имало от дълго време пожар в гората, количеството на тези газове нараства и съответно следващият пожар е по-голям, по-горещ и по-опустошителен, отколкото са щели да бъдат всички предотвратени малки пожари.
Grumpy old madman
Всъщност, това не решава проблема. Правено е, а резултатът е абсолютно непонятен за нас -европейците.Първоначално написано от Raybeez
Обучени да добиват два пъти повече от същото количество земя, на следващата година сомалийските фермери обработват само половината земя. Толкова, колкото според тях им стига, за да живеят. За тях е нормално да оцеляват само силните и способни деца.
Проблема не е в Африка, а в нашите глави и нашата криворазбрана хуманност. Хуманност, насочена към индивида, и така, втренчена в детайла, е загубила представа за цялото и за вида и цивилизацията като общо.
Grumpy old madman
Боже, колко злоба има по света!Първоначално написано от chelsea
Дори ми се отщява да ти казвам "пикла", защото явно си нещо повече... недоволно същественце... оправи си лимките първо. Ебахти балансите, честно. Забавлително е, но от тъжната му страна.
Грозните ти предположения са повече от оскърбителни - 1вото, което имам да ти кажа. Това явно имаш проблеми и си спаружена негативистка, отказала се от хората и от вярата си в тях, не значи че съм от тълпата, която ти мразиш.
Мда, доста често събираме пари за сиропиталища, не съм посещавала едно или две такива, и колко съдбовно - понякога посещенията ми (ни) далеч не са съвпадали с празниците.
Учудена си, нали!
(и аз.)
Нямам сакат съсед, но пък съм помагала на бабички, стига да засека такива и да виждам, че наистина не могат да пресекат например.
На музиканти съм давала пари, също в ония големи купи по улиците за "дарения" помагам с каквото мога.
Ваш (и твой) избор е дали да мислите(ш) че си "измивам съвестта" или наистина го правя по желание. Аз си знам, че го правя, защото искам. Защото ми пука на мен. Когато мога, защо да не пусна стотинка, левче, два?
Не виждам къде търся похвала в постовете си, даже ако ги огледаш (сигурно те мързи да ги четеш, поне за това те разбирам), ще видиш че съм много против лицемерното "циврене по форумите". Аз не цивря. Казвам си тъпото мнение, критикувам вас, провокирам ви. Но не видях да съм написала някаква лиготия, каквато доста потребители биха написали, колкото да изглеждат загрижени (някви лицемерни емотиконки, ревове и не знам си кво и що)
Благодаря за съвета за въздуха, излизам достатъчно често.. за радването от живота вече е извън темата.
Не, не се.разбира се, че да помагам, не ме дърпа назад. но трябва ли да се чувствам виновна, че има гладни и нещастни хора по света и че имам 4 шампоана и още 3 балсама за коса?
Но не прави тъпи изказвания (въпреки че не знам ти или кой ги направи), че като само мислим за другите проблеми си спираме развитието. :лол:
Аз искам да кажа, че трябва да се изясни, какво е хуманизъм. И дали проблемите, са истински проблеми, или необходимото зло.Първоначално написано от Raybeez
Смърта например е зло, но без нея животът не е възможен. До къде ще стигнем, ако населението продължава да расте, а животът ни да е все по-дълъг?
Grumpy old madman
Първоначално написано от jghgh
мхм, точно така..Не виждам къде търся похвала в постовете си
мхм,мхм . еми тогава за къв зор ми обясняваш?Аз си знам, че го правя, защото искам.
такова нещо не съм казала.че като само мислим за другите проблеми си спираме развитието.
и твърдя да отбележа, че моето мнение е най-оптимистичното в цялата тема. бих се зарадвала да ми препрочетеш първия пост и да вникнеш в смисъла му. също така да ми посочиш, според теб, кое точно ме прави "недоволно същественце"лиготия до шия
Обяснявам ти се, за да те оборя, след като ме нападна. В крайна сметка нали целта е да те убедя че грешиш.
Това че ти все още си предубедена и си мислиш че с отговорите ми на твоите провокации аз търся похвала, си е вече твой проблем, от което не ми пречи да съдя че си недоволно същественце xD (от хората явно)
Със здраве и до'ри чувства тогава, доколкото е възможно.
пп. Значи някой друг го е казал, но го прочетохДа не сме се били концентрирали толкова, щели сме да забравим да си гледаме живота. А то да си гледаме живота имаме достатъчно възможности и време, да не кажа, че постоянно само това правим.
за кое греша всъщност ?
че не се чувствам виновна, че имам повече от други хора, там ли ми е грешката? или от това, че имам топла храна и меко легло и в същото време имам и проблеми, които са най-важни за мен самата?
или твърдението ми, че в живота и винаги ще има богати и бедни, шефове и подчинени, здрави и болни, щастливи и нещастни и т.н. и нищо не може да се направи по въпроса?
Това е много гадно наистина и още по-лошото е ,че всеки един от нас след време може да е на неговото място.За това ни е виновна тъпата държава и още по-тъпите политици (за което и ние сме виновни,че ги избираме,ама поне да се бяха погрижили малко по-добре за държавицата си).
Обаче има нещо което адски много ме дразни,направо ме влудява.Как е възможно да има хора,които все се оплакват,че нямат пари,не могат да си купят дреха или нещо хубаво за ядене и в същото време всеки ден да си купуват цигари и да ходят по кафета.За мен тези хора са адски,мега зле
![]()
Господи.
Не ме търсете изобщо в темата повече. Казах всичко в поне 3 поста.
Но разбирам, защо Вили е казвал 10028974384 пъти във форума че са му отмряли идеалите. Вижда се. Човекът не може да си представи че е възможно човек да иска да помага без да е фалшименто..![]()
Разбирам ви гледните точки, но не ги приемам. И Канис с тия теории, че Земята е пренаселена ми идва твърде егоистичен. Пак за свойто удобство мислиш, за свойто оцеляване. А не си давате сметка че благодарение на обединението хората са прокопсали дотук, макар че вървим на зле, признавам.. Но именно съединенеито прави силата, не всеки за себе си - вие си знаете.
едит: челси, грешеше като ме нарече пикла, която само по коледа се сеща; нарочно си зададе риторичните въпроси за да ме изкараш някаква бездейственица, опитах се да ти докажа обратното.