Genetix, проблема не е в самото MIDO

Иначе с IBOX се знаем отпреди време(от около 2001-ва) и им имам координатите - не е проблем да се свържем...

Идеята е че от 1-во число този месец трябваше да има електронно подаване на данните към самите митници, за чиято реализация отговаря държавата. Както се сещаш от гледна точка на клиентски софтуер(т.е. MIDO-то и другите програми подобни на нея) всичко е ток и жица.

Само че от гледна точка на държавата има някакви пречки - в самата форма на сайта на митниците има някакви проблеми с приемането на информация(мисля че за електронните подписи ставаше въпрос, не съм се интересувал точно). Тоест дори и да имаш направени абсолютно правилни документи - не можеш да ги подадеш през интернет за обработка към митниците - трябва да отидеш както преди - лично, с диск/дискетка на които са записани, плюс разпечатки някакви.

Тук идва проблема. Самата система в сайта им когато приеме документите добавя някакви сигнатури(входящ номер? или нещо такова...) към XML-a на MIDO-то. В случеят сайта не работи, затова от митницата им дават номерца на ръка, а самото MIDO не може да ги добави - трябвало ръчно да ги променяш(то на MIDO не му е и работа да слага такива номерца...).

Следват формулярите(нямам си и идея какви, мога да ти кача примерните които ми дадоха), които отново излизат в някакъв формат на MIDO, но се обработват от системата на митниците(която не функционира за момента както казахме) и минават във вид на PDF, готови за разпечатване.

В крайна сметка митничарите получават XML и PDF документи готови при тях. По закон трябвало да имат тези два файла за да се осъществи износа/вноса. И трябва да ги имат в обработен вид, както си е по системата която не работи. Демек - системата не обработва входните данни, затова за да минеш митница трябва да ги подадеш на митничарите директно все едно ги е обработила тяхната система(тоест изходните файлове да са попълнено с номерче XML и документите на PDF). На това те самите му викат "аварийно функциониране на митниците".

Накратко - когато системата заработи - MIDO ще си подава данните към сайта, те ще се обработват и ще излиза един PDF и XML, които няма да има нужда да се пипат изобщо с никакви други програми. Всичкото това е един голям цирк... не разбирам защо не върнат старата система докато си оправят бъдещата, ами мъчат спедиторите по този начин(да тъкмят документите все едно са обработени от системата в сайта на митниците). Ем, България - българска работа. Утре ще уча девет девойчета как се ползват тези две програми...

ПП. Машините не са чак толкова зле 2-3GHz(едноядрени) / 1GB RAM Но просто не виждам защо да ги товаря с тежки неща като продуктите на Adobe... все пак си държат отворени една камара други приложения(word, excel, MIDO, Solitare... )