- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- До атеистите
Глупаво е да се опитваш да отучиш кучето да лае... Този който си вярва - нека си вярва, този който не вярва - да не вярва. Аз не вярвам и няма да вярвам, защото на "бог" му е през онаа работа дали аз вярвам в него или не. Единственото нещо на което вярвам са очите и ушите ми и се радвам , че умея да разграничавам фантазия от реалност...![]()
"...но все не мога да обясня добре.И дори да можех, не зная дали би ми се искало."
Дж.Селинджър
^ Ако се върнем години назад, по времето на мечовете и лъковете и тръгнем да 'проповядваме', че е възможно 10 хиляди тона, под формата на желязо биха могли да плуват над повърхността на водата или че 20-30 хил. тона биха се издигали в космоса, най-вероятно някой като теб би си казал същите думи - "Единственото нещо на което вярвам са очите и ушите ми и се радвам , че умея да разграничавам фантазия от реалност...". Може би просто не сме 'узрели', за да разберем какво всъщност е Бог.
Не ме разбирай погрешно, не те карам да вярваш, просто ме досмеша като прочетох граничащите с детски, думи.
"И утре е ден" - казала еднодневката...
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
http://bg.christianreformation.net/forums/ <---- dig in.
Зренитето и слуха не са от най-съвършенните сетива, че да им вярваш..Първоначално написано от mistake
Вярвай си в каквито искаш секти, не вярвам в никой бог, така съм решил, така и ще си остане.
Не бих се нарекъл атеист. Религиозните движения изповядват кажи речи еднотипни догми с приблизително еднакви корени. Спора за родословното дърво на Авраам си е факт. Цялостната идея е как се възприемат митологизираните елементи на религията, която изповядваме или от която се отричаме. В тази тема себеопределилите се като атеисти отричат православното християнство. Тъй като приемат Иисус не като месия и добър политик и пропагандист, а като син Божи .. откъдето тотално се отричат от небивалиците изписани в 3 от 4те евангелия... като приемем това на Марко за по-реалистично. Целта на Библията е да изведе всичко до широкоспектърни морални ценности, но се получава парадокса на неразбиране на тези древни религиозни метафори и анаграми. Оттам пък неразбрания атеизъм се превръща в алтернативен избор.
Масите са религиозно необразовани. Не пропагандирам религиозно обучение в училище, но трябва да се знае, че църквата е просъществувала хиляди години, което говори за нейната устойчивост и реалистичност. Фанатичната вяра разбира се, контрастира с моите виждания. Дали вярваме в рая или сме убедени, че ще станем на тор си е личностен избор. Живота без вяра е нищо. Приемайки религията като надежда, като добродетел, като душевен мир, то ние намираме своеобразен път на себемотивация. Дали ще вярваш в Христос или в земята, ти пак се явяваш религиозна личност, защото Бог е земята, словото, светлината. Различните проявления имат различни определения и все пак са взаимно застъпени.
Атеизмът е заместване на божествените наименования с биофизични такива. За мен вярата не е свързана с идолопоклонничеството. Църквата като учреждение, не мисля, че символизира християнството по начина по който всеки иска да го възприеме :Д и т.н :Д не ми се пише повече.
Никой не е доказал съществуването на Бог, А ти вярваш в него...Първоначално написано от ZipFail
А зрението и слуха са си мои, аз ако не вярвам на себе си, на какво остава да вярвам?![]()
"...но все не мога да обясня добре.И дори да можех, не зная дали би ми се искало."
Дж.Селинджър
Понякога децата говорят най-смисленно и разбиращо се...Първоначално написано от Naman07
Дж.Селинджър
Рофл! Ами, не. Друг коментар би бил излишен.
При религията и вярата НЯМА ТАКИВА НЕЩА КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВА, това да не ти е наука? Зрението и слуха са от сетивата, които най-много "грешат". Ти си от малкото хора, които казват точно обратното и грешното на всяко вярно нещо.Първоначално написано от mistake
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Не вярвам в БогПървоначално написано от mistake
![]()
А ти не си очите и ушите си..пак ще го кажа -зрението и слуха са от сетивата които най-много лъжат..
Защо винаги обръщате нещата нагоре с краката. Просто използвах една метафора. Аз няма да използвам очите си за да гледам атоми и молекули. Вярвам в неща ,които мога да видя и чуя и пак казвам , Бог не е от тях.Първоначално написано от ZipFail
Дж.Селинджър
Точно, вярваш на физическите си сетива, вместо на съзнанието..
Физичните сетива са част от съзнанието.Първоначално написано от ZipFail
Физическите сетива са несъвършенна, лъжлива част от съзнанието ^![]()
Много ме радвате, когато казвате, че атеизмът е религия. Отдавна ми е писнало да споря по темата теизъм-атеизъм. Атеист съм си и точка. Ще повярвам в Бог само тогава, когато ми се представи доказателство за съществуването му, което да е различно от "Виж изгрева, виж залеза, не са ли прекрасни?" или "В Библията пише, че светът има 4 края - атеисти, доминирам ви веднъж за винаги!".
Имам познати, които са вярващи, и ги толерирам. Но не толерирам хора, които се опитват да променят вярванията на други хора. Не че авторът на темата е такъв, но просто съм се наслушал на това колко съм сляп и глупав, че не вярвам в Господ и не спазвам религиозните неща. Толерирам религиите отчасти, защото проповядват хубави учения за морала. Но моят морал съм си го изградил сам, без да се уповавам на Библията, Корана и т.н.
Еволюцията е теория. Но не е ли и религията такава?
Тъй, де.Първоначално написано от ZipFail
каквото и да си говорим религията е метод за контрол на масите създаден от хора с амбиции за власт и притежаващи невероятен мисловен потенциал...
истински вярващите в християнството са...просто роботи...те така са си нагласени...няма надежда...съжалявам...това е въпрос не на свободен избор а на програма заложена в самосъзнанието на тези хора които за съжаление рядко имат силата да се освободят(ще ме разберете ако сте гледали 'матрицата'...)...
отделно...много по-лесно ще разберат основната ми идея и представа за религията хората които са чели или биха прочели 'малки богове' на Тери Пратчет...
както и да е...да оставим художествената литература и филмите на страна...
не знам дали има смисъл отново(както и в една друга тема в раздла го направих преди малко)да изреждам причините християнството само да отрича съществуването си но ще го направя...
примери за това са индулгенцийте-опрощаване на грховете 'от името на бог'...срещу заплащане,кръстоносните походи-походи с цел завладяване на нови територии под предлог че идеята е да се проповядва християнството(в най-общи линии естествено...),масовото горее на вещици...тука даже няма какво да коментирам...,инквизицията, еконкистата...мисля че за повее не мога да се сетя...но това е достатъчно според мен...
и така...аз не мога да вярвам в религия в името на която са се случили подобни неща...най-малкото...според библията човек не трябва да се кланя на идоли и да дава образи на това в което вярва...а ние сме заобиколеи от икони,кръстчета и свещички...що за идиотизъм...
всичко е толкова изкуствено и лицемерно...повръща ми се...и дори самия псевдо атеисъм произиза косвено от това псевдохристиянство...отвра ...наистина е извратено...
а колкото до многоуважаемите атеисти...
колко от вас не празнуват коледа?...колко от вас не биха сключили църкоен брак при каквито и да е обстоятелства?...колко от вас не искат погребение по християнските традиции?...и колко други интересни и стереотипни вече наложили се ритуали бихте отрекли?...
съмнява ме да са много...
аз не съм атеист...но не съм и християнин...или по-точно...не съм религиозен...аз съм един откровен използвач и непукист/...защото съм склонен да разменям подаръци на колефа но открито отричам исуси господ...аз вярвам в някой...в моя бог...той си е мой...както и бога на всеки е инивидуален...просто на хората им е трудно да възприемат че не-вярването в един човек не им пречи да са единни...просто...има толкова много неща които обединяват хората освен един измислен нещастник с извънгабаритни пиърсинги че създаването на глобални движения и начини на мислене като християнството за мен е безсмислено...
на мен просто не ми пука...живея свободен от предразсъдъци като религия и принадлежност към група или общество които ме ограничават с правилата си без които живота мие в пъти по-лесен...
и никак не съжалявам...и в същото време не противореча на нормите на обществити като такова......всмисъл...не ъм някакъв антисоциален нещастник който се прави на бунтар и е безразсъден идеалист...просто...живея и ще живея както ми е удобно...не вярвам да има човек който да може да ми докаже че правейки това не-пречейки на никой по никакъв начин е лошо...
btw...на 16 съм...
о...и...извинявам се за грешките които са неизменна част от постовете ми в последно време...просто ми прави тука някакъв бъг и не виждам какво пиша...
'Real stupidity beats artificial intelligence everytime'-Terry Pratchett
'Ако ти ще живееш 100 години, то аз искам да живея 100 годии без един ден, защото не мога да живея и един ден без теб'-Мечо Пух...
echii <3
Тука се филмираш. Какви са тия роботи, изобщо не знаеш за християните.
А щом си на 16, нямаш нужния опит, да не говорим за религиозни познания. Порасни, и живота може да ти покаже колко грешиш.
^ Много Зейтгейст гледаш, моме или момко.
Nam3less3 а ти на колко си?
Живей на ръба, в противен случай заемаш твърде много място!
точно тази реакция очаквах...за какво мислишси пиша възраста на края на повечето постове(основно в този раздел...)Първоначално написано от Nam3less3
а и естествено може и да лъжа и просто да проверявам какъв би бил отговора...ейтака от едното любопитство(което обаче нямам причина да правя щото се отдалечавам малко от основната идея на темата...
а и имам достатъчно опит...чел съм най-малкото библията...много внимателно...естествено не я помня защото не ми беше интересно...просто исках да видя в крайна сметка какво толкова кара хората да вярват...и не открих нищо повече от полезни съвети за това как да живеем живота с и в мир и разбирателство които в същността си могат да бъдат прилагани без всякаква религиозна обвързаност...
кратко,синтезирано и изклчително точно...Първоначално написано от Riva
добра дефиниция на религийте изобщо...
'Real stupidity beats artificial intelligence everytime'-Terry Pratchett
'Ако ти ще живееш 100 години, то аз искам да живея 100 годии без един ден, защото не мога да живея и един ден без теб'-Мечо Пух...
echii <3
Естествено, че такава реакция ще получиш, след като говориш глупости..
Ако имаше малко акъл щеше да разбереш, че не религията убива хора, а църквата..