- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Първи форумен ДЕБАТ
Като начало ще те помоля за напред да не раздробяваш поста ми на части,коментирайки всяка една от тях.
Ти ме обвиняваш в манипулация,а не е ли и твоето манипулация?Разделяй , опровергавай на малки части и владей.
Глобъл правеше така,мислейки си че е по-убедителен.Уви,това говори за несигурност.Вместо да ми разделяш поста,старай се да отговориш на него в цялостен вид,по възможност и да изградиш своя собствена теза,както направихме вече двама човека от Sanctus и никой от вас.
Идеята на цялото това нещо не е размяна на първосигнални коментари и заяждания,провокация и отговори по 2 реда.Не бъди подмолен и не омаловажавай труда ми,разделяйки го на части - защото не е честно и не говори за особена сигурност в твоята собствена позиция,която така и не видях,изразена в прав текст.
Изправяш ме в неприятната позиция,сега аз да ти отговарям едина по една на частите.
Не си прав,че закона не признава малолетните и непълнолетните за равноправни сред обществото.Отговорност за тях пред закона имат родителите им,но закона ги признава за самостоятелни индивиди,просто с ограничени правни задължения и права.Закона не признава за носител на същите тези права и задължения зародиша (единствено в семейното право се обръща се гледа на зародиша като някакъв вид самостойност от майката и то само в случаите за доказване на бащитство).--Canis--
Както е споменато още при задаването на темата, след 4 месец полът на плода е ясен. Тоест вече може да се нарече момче, или момиче.
Никoй не става пълноправен участник в обществото с раждането си. Има условни граници като "под 14 години - малолетен", "между 14 и 18 - непълнолетен" и тн. Дори аз на 23 години нямам право да се кандидатирам за Президент например. На същия принцип е границата от 4 месеца.
--Canis--
--Canis--
Теб също ще те помоля да прочетеш отново първото и второто мнение по темата. Сетива има - слух и осезание (свива ръчичка, когато нещо опре в нея). Постепенно се развива и обоняние, вкус и тн. Зрението се развива след раждането, а говора още по-късно.
Зародишът реагира на резки шумове след 4 месец. Особено осезаемо е след 5, когато започва да рита, когато му се говори. Тогава осезанието на майката е в състояние да го усети.
Междумускулната координация е сложно нещо. Дали осъзнава, какво точно прави не може да се каже.
Дали има памет и емоции е невъзможно да се установи, но щом се образува мозък, то това става на принципа на създаването на невронни връзки, които съдържат информация. Тази информация можем да приемем за памет.
-Canis--
Няма смисъл да описваш нещата от медицинска гледна точка,ти също си имал сетива и сигурно си свивал ръчички в корема на майка ти,но отговори ми моля те - помниш ли това?
Имал ли си съзнание,знаел ли си къде си ? Всичките действия на зародиша са рефлекси,неконтролируеми,н есъзнателни?Ако аборта е направен дори и в 9тия месец,бебето все още няма съзнанието над това какво чуства и прави - за това да казваш че има някакъв контакт с околната среда е абсурдно.Има условия за него (сетива) , но не може да ги използва , защото още няма съзнание и ум.Един зародиш не може да почувста какво е да живееш,не може да изпита мъка и да осъзнае,че ще умре (чрез аборт).Но дори да изпитва болка,има ли някакво значение,ако бебето е нежелано,а се желае неговата смърт.Ще те помоля,внимателно да прочетеш поста на Raybeez и особено частта в която пише за това,как със задържането на живота на един несъзнателен индивид се ощетява живота на един (и повече) съзнателни.
habeas corpus - да имаш тялото си,бъдейки несъзнателен и немислещ как можеш да го имаш въобще?Този принцип е по-приложим ,когато говорим за робовладелското общество.Да казваш,че един зародиш има повече право на мнение от майка му е абсурдно.Още повече,че макар и жесток,тук важи принципа "Аз съм го родила,аз ще го убия".Звучи грубо , но показва точно това че жената има единствената власт над детето си.--Canis--
До колкото съм запознат със закона, при злонамерени действия на майка срещу дете, това е наказуемо.
А щом споменаваш "човешкия суверенитет", аз бих ти напомнил едно латинско словосъчетение - habeas corpus - да имаш тялото си. Ако тялото е оформено, то следва да имаш собственост над него, а не някой друг да решава, дали да умреш, или не, при положение, че не си извършил престъпление, за кеото е предвидено смъртно наказание.
--Canis--
Всъщност децата нямат власт над себе си до 12 годишна възраст,най-малко.При развод,това е възрастта в която детето може да избере при с кой от двамата родители желае да живее.До тази възраст,съда преценя и присъжда родителски права.До тази възраст майката или бащата определят съдбата на детето.Това също звучи грубо,но никой родител не желае нещастие за децата си и няма да злоупотребява с тяхната свобода.Също както и родилката,правила аборт - обикновено аборт се прави в интерес на бъдещия индивид - поради неспособност да му усигури добър живот.
--Canis--
Все пак ще е добре да се реши някога. Но щом 5 месеца не са достатъчни, то 9 достатъчни ли са? По тази логика можем да й оставим 3 години размисъл, като по всяко време да има право да се отърве от детето си. Е не върви някак.
Жената не може да роди, когото поиска. Или по-добре би било, ако беше казала "каквото поиска", понеже то преди да се роди не е "пълноправно". В случая "да не роди" е равносилна на "да убие" - право, което никoй не притежава! Това, че си създал живот не значи, че имаш право да го унищожиш.
Факторът време винаги е определящ! Времето не чака никого.
-Canis--
Напротив,жената има право да роди когато си поиска и когато усети че е готова.Абортът не е убийство.Абортът не е направен със зла умисъл.Никой няма да си "убие" детето без основателни причини! Всичко това, макар и крайно, се прави именно за негово добро!
Напротив фактора време може да ти бъде определящ в това с колко закъсняваш за среща или за колко тичваш 100 метра,но за това да направиш аборт или не,не е определящ.Тук определящ фактор е желание и способности.
--Canis--
Цикълът не е единствен показател за бременност! Има толкова много симптоми, че не е възможно да не забележи нито един.
--Canis--
Другите симптоми са общи - главоболие,отпадналост,пов ишен апетит.Това са и симптоми на настинка,на грип и тн.Не си момиче,не мога да ти обясня с каква трепет се очаква менструацията - ще дойде ли,няма ли да дойде.Какво е облекчението,когато дойде.Никое момиче,имайки подозрения,че е бременна не се притеснява дали сега ще я заболи главата или ще й се приповръща,всяко момиче се надява да не й закъснее.При цветна бременност жените разбират за това в 4тия месец,според статистиката.
Кога ще се реши момиче на аборт след изнасилване,не е твое право да определяш.Лицемерно е,след такова престъпление,да искаш от нея,да бъде честна пред закона.След такава травма тя има право да определи кога ще направи аборт,защото в нея започва да се развива един абсолютно нежелан индивид.--Canis--
Според статистиката от желаещите аборти една 2% са жерва на изнасилване, кръвосмешение, или друго. Тоест от изнасилване е много малък процент. Освен това при изнасилване и забележими симптоми на бременност не вярвам мъжката да чака повече от 1-2 седмици, за да се реши на аборт. Тоест това спада в графата пред 4. месец.
--Canis--
--Canis--
Това отново е един много рядък частен случай. Всички знаем, колко много мислят двойките днес преди да вземат решение за дете. Тук търсим общо правило, а не малко вероятни изключения.
--Canis--
Представи си че са се разделили,точно защото мъжа не иска деца,а жената е забременяла и не иска да го махне?Голяма част от самотните майки са с такава съдба.
Да,това са специфични случаи,но нали въпроса е ЗА или ПРОТИВ,въпросът е принципен и лаконичен.Изключенията потвърждават правилото,потвържадават и нашата теза,че абортът след третия месец е оправдан,най-малкото в тези случаи.
Пак ще помоля,това мнение да бъде последното,раздробено на части и с хиляди цитати в него мнение.Цитирайте нашите мнения цялостно и цялостно отговаряйте.Това не е лично моя прищявка - целият ни отбор го поставя като изискване.