- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Първи форумен ДЕБАТ
Sanstus
(в отговор на Genetix)
Между другото, ти току-що вкара автогол на отбора си, защото изказването ти показва, че оправдаваш аборта по медицински причини (който може да бъде и след 3тия месец). Ако греша, защити си мнението, защо не одобряваш аборта по медицински причини, ако например се докаже, че детето страда от нелечима болест (тук ще дам пример с муковисцидозата (която се диагностицира в 4тия месец) и има летален край или с някоя сериозна аномалия, за чиято откриване е необходимо определно развитие на зародиша? Кое е по-добре да се направи аборт (когато е възможно) или да се отглежда такова дете със сериозни увреждания?
Абортът се прави с цел доброто за индивида, не само с оглед физическото му състояние, тоест не само по медицински причини. Повечето аборти се правят, повлияни от социални фактори.
Ако майката прецени, че не може да осигури добър живот на детето си и реши да абортира, то пак е за негово добро. Дали е по-добре детето да се роди на всяка цена и да отиде в дом за сираци не е предмет на дискусията, защото както казах, това е право на преценка на всяка жена и не се определя от общественото мнение. Дали е по-добре да го роди на всяка цена и да живеят в мизерия, също не е предмет на дискусията, защото тя в случая е рационалния индивид, тя може да прецени достатъчно добре какво е най-добре за него, съобразявайки се с всички социални, материални, ако щеш и религиозни фактори.
Решението за аборт не е нещо което идва отръки, не е нещо шаблонно за цялото общество, няма правилен или универсален отговор за или против. Всичко зависи от конкретните обстоятелства и се взима индивидуално всеки път.
Genetix, не знам дали го правиш с цел манипулация или по принцип си преувеличаваш, но този пост, лично на мен ме вкара по-скоро в подигравки, отколкото в сериозна замисъл. Мисля, че трябва да внимаваш, кога да преувеличаваш, защото по принцип хиперболизираните неща, най-лесно биват атакувани (приеми го като приятелски съвет).
Описването на цялата натуралистично-кървата картина беше излишно.Ножове,клане и кръв има при всяка операция,дори и животоспасяваща.Детето се гърчи,защото такива са рефлексите и инстинктите му,но то НЕ осъзнава какво се случва,не осъзнава че умира,не осъзнава че сърцето му спира.Точно за това е глупаво да разглеждаме аборта като клане на детето. Изкарваш го един вид жертвопринушение..а то е нормална операция и в случаи, дори да примем че детето ще се мъчи много (което аз не подкрепям като теза) , все пак половин час страдание , е по-добре от присъда за цял живот. Защото щом е имало колебание за или против аборта, то жената е имала причини за това колебание и именно те ще са спънката в живота на това дете - дали ще проси и ще има детството на клошар или ще се роди със смъртоносен сърдечен недъг, факторите са разнообразни.
И да, снимките са ужасяващи, но липсата на кръв и мъртва плът ли са ти мерилото за живота? Дай всички да раждаме за да няма такива грозни гледки.
Между другото, темата е ЗА или Против аборта след 4тия месец, не ЗА или Против аборта по принцип.
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower