Цитирай Първоначално написано от Liar
Цитирай Първоначално написано от SWASTIKA
Твоят приятел е абсолютно прав.

Ако си заинтересован защо, ще ти обясня.

ПП: Аз съм женен, за да не помислиш, че съм афектиран от някаква връзка.
На мен ми е интересно,обясни,ако обичаш.
Добре.

Интересното е, че наистина такова нещо като "любов" няма.

Защо?

Първо ще видим какво мисли българският терминологичен речник за думата:

"любов - обич, привързаност, мерак, приятелство, влечение, симпатия, севда|наклонност, склонност, страст, пристрастеност, увлечение, стремеж, жар|нежност, флирт|похот, похотливост|желание, вкус, слабост|любим, гадже"

Другото твърдение е, че любовта е чувство, което е единствено и уникално по рода си. Тук се намесва и противоречието. Ще обясня защо.

Виждаш ли всички изредени неща? В Тях има и други чувства и емоции, което веднага може да те доведе до мисълта, че любовта е съвкупност от емоции и чувства, но не и чувство, което да е уникално и неповторимо. Наличието на множеството чувства и емоции не може да ни доведе до извода, че любовта представлява "нещо различно", ни най - малко чувство със собствен характер.

Тук ще намеся и Уикипедията.

Според Уики Чувство е:

"Чувството е понятие от психологията и е форма на отразяване на отношението на отделния индивид към околната среда - обекти или субекти. То може да бъде положително (като обич, любов), отрицателно (като омраза, ненавист) или безразлично (безразличие). За разлика от емоциите, чувствата са по-дълготрайни и по-устойчиви. Много от чувствата са обусловени генетически, но се формират и в обществото и играят огромна роля за поведението на човека. В преносен смисъл изразяват наличието на силна емоционалност."

Забележи сега какво е емоция според Уики:

"Емоция е понятие, изразяващо психологичното състояние на индивида, повлияно от различни субекти и обстоятелства. Това състояние може да бъде както положително (възторженост, радост), така и отрицателно (покруса, скръб), но също така и състояние на безразличие (апатия). Емоцията е процес свързан с вътрешни състояния на организма, винаги свързани с физиологични промени и има външна наблюдаема страна.
Понятието емоция се използва като синоним на чувство в ежедневието, но от гледна точка на психологията се различава от него.

Емоцията е високо интензитетно състояние, на силна краткотрайна възбуда, временно психологическо състояние, а чувството може да бъде продължително психологично отношение към определен обект. Преносно "емоция" означава дори качество на човек, подобно на "емоционалност".

Осемте основни емоции са:

1. Радост
2. Страх
3. Гняв
4. Тъга
5. Обич / Любов
6. Отвращение
7. Изненада
8. Презрение "

Иначе казано:

Мозъка изгражда матрица, която го ръководи как да се отнася с този, който вижда. Когато види момче/момиче покриващо образа в матрицата започва да изпитва нормални физиологични абнормации като:

Свиване на стомаха (спазъм)

Повишаване на кръвното, изпотяване и треперене на ръцете...

Повишаване на хормоните тестостерон и естадиол, което води до възбуда и чувствителна сетивност.

Това е общо взето.