.

Виж резултатите на анкетата: По хубавия град?

Гласували
351. Вие не можете да гласувате в тази анкета
  • Пловдив

129 36,75%
  • Варна

222 63,25%
Отговор в тема
Страница 17 от 21 ПървиПърви ... 7131415161718192021 ПоследнаПърви
Резултати от 401 до 425 от общо 523
    Фен Аватара на Coke
    Град
    София
    София.
    Иначе и двата града са хубави,ама начина на говорене на жителите им ме побърква.

Цитирай Първоначално написано от Coke
    Иначе и двата града са хубави,ама начина на говорене на жителите им ме побърква.
    Особено на варненци. Нямам представа пловдивчани как говорят, но тия с тяхното мьечене ми вадят душата... и още повече ме е яд, че ми и влияят... Един от един няма, който да говори нормално, но пак е по-поносимо от добричкия край при всички положения.
    Разорена съм, но щастлива
    Бедна, но мила
    Висока, но здраво стъпила на земята
    Нормална, но обсебена
    Загубена съм, но пълна с надежда.

Голям фен Аватара на liim0nka
    Цитирай Първоначално написано от sh3_1s_7h3_0n3
    Особено на варненци. Нямам представа пловдивчани как говорят, но тия с тяхното мьечене ми вадят душата... и още повече ме е яд, че ми и влияят... Един от един няма, който да говори нормално, но пак е по-поносимо от добричкия край при всички положения.
    как говорели варненци, че не разбрах?
    It's hard to wait around for something that you know might never happen, but it's even harder to give up, especially when it's everything you ever wanted

Варна!

За населението на градовете не спорете, защото няма нито една вярна статистика за моментното състояние на населението по градове.
    Всички статистики се изчисляват единствено по раждаемост и регистрирани жители на градовете.
    Последното преброяване до колкото помня беше към 2001ва година, според което Варна за 9 години е нараснал с ~20000 души, което е малоумно твърдение.
    В края на годината ще има преброяване на цялото население на Европа и тогава ще се дадат по-точни данни за това кой град с какво население е. Пловдив е по-голям от Варна по население според преброяването през 2001ва година и регистрираните жители от тогава до сега.
    "Всичко отдалечено от морето е провинция." Ъ. Хемингуей
    Може и да плува, може и да лети, но не го прави защото го мързи!

Мишинка
    BrainDamage

Фен
    Град
    България
    Пловдив is the Best
    ))))))))))))))))))))))))

Цитирай Първоначално написано от liim0nka
    Меко?
    Защо, как говорят?
    Бедна, но мила
    Нормална, но обсебена

Град
    бълХаристан
    и двата са прованс аз съм си свикнал с люлино и не ме кефАт
    иначе в пловдив има поиче яки пички, майна! у варна са големи бастуни и спрънджи. не кефат
    днешната младеж - у гъза да я еб*ш

Разликата между "пичките" в Пловдив и Варна е количеството маджун по лицето и начина на обличане...
    "Всичко отдалечено от морето е провинция." Ъ. Хемингуей
    Може и да плува, може и да лети, но не го прави защото го мързи!

Мишинка
    BrainDamage

Мега фен Аватара на babity
    Цитирай Първоначално написано от MaLyKoLiU
    Разликата между "пичките" в Пловдив и Варна е количеството маджун по лицето и начина на обличане...
    И си сигурен/на от... ? Статистики ли правиш за т'ва?

Фен Аватара на Coke
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от liim0nka
    Mьеко,мьеко.Ама имат претенции,че са 'морска' столица.

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    и двата града си имат плюсове, нооо Варна
    Всеки ден ми е екзистенциална криза.

Е, не е по-добре да говориш твърдо. Не по-малко грозно ми звучи на мен.

Никой човек не усеща как говори в живота и е нормално в друга обстановка/в друг град да се чувства странно и да му е странен местния диалект.
    Но това да съдиш останалите е..

В смисъл, какъв си ти че да го правиш, при положение че всички сме различни по някакъв параграф и подобни деления на езици са страшно безсмислени според мен. Да се дразниш на цяло едно население само защото говори "меко" или "твърдо" - ми няма такава глупост принципно.
    Нито от това може да се съди за нивото на грамотност на населението, но нвм.

Фен Аватара на Coke
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от jghgh
    Е, не е по-добре да говориш твърдо. Не по-малко грозно ми звучи на мен.

Никой човек не усеща как говори в живота и е нормално в друга обстановка/в друг град да се чувства странно и да му е странен местния диалект.
    Но това да съдиш останалите е..

В смисъл, какъв си ти че да го правиш, при положение че всички сме различни по някакъв параграф и подобни деления на езици са страшно безсмислени според мен. Да се дразниш на цяло едно население само защото говори "меко" или "твърдо" - ми няма такава глупост принципно.
    Нито от това може да се съди за нивото на грамотност на населението, но нвм.
    Еми попринцип аз нищо не мога да направя,че ме дразни.Звучи ми гадно и това е.Ето-на теб не ти харесва 'да говориш на твърдо'.Все пак над мнението седи моят ник,аз не убеждавам никой в нищо.Въпрос на вкус,както се казва.

Да бе, споко

Просто не разбирам какво ни пречи да сме морска столица. Ние сме си, даже да не ви се харесва.

Фен Аватара на Coke
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от jghgh
    Да бе, споко

Просто не разбирам какво ни пречи да сме морска столица. Ние сме си, даже да не ви се харесва.
    Малко ми е странно понятието морска столица.А горска?И с мекото..Както казах мен ме дразни,не съм свикнала.
    И не,не е заяждане,ако има значение.

Цитирай Първоначално написано от Raybeez
    Хората трябва да умеят да говорят правилно, а не на диалект.
    Определено е така, но хората дори не го усещат. Например аз никога не съм знаела че говоря меко, но ето че столичани ми го казват, но откъде аз мога да се науча да говоря на правилен български след като средата ми е само от мекоговорящи - в училище и т.н.. /родителите ми не са варненци обаче, слава богу/

Пък иначе умея да пиша правилно, сиреч - грамотна съм, не знам.

Имам предвид, че не са хората виновни за говора си, иначе че не е правилно да се говори меко, не е.

аз па съм от софиАта би Майнааа

Не мисля че човек се усеща как говори, защото по Новините не усещам разликата, но не вярвам варненци да коментират говора на журналистите, които в ефир ТРЯБВА да говорят правилно.

И между другото, за квалификацията на учителите не се тревожи, всички са излезли от едно място. Ние по принцип си учим, че не говорим правилно.. но то е някак несъзнателно.

А аз да се похваля, микс от Плевен и Силистра съм и не мекам ЧАК толкова *proud*

[vbox7]http://vbox7.com/play:c45e1e62[/vbox7]

На мен пък супер много ми прави впечатление как говорят варненци и ме дразни. Някой като има претенции за висока степен на грамотност, да говори и по подобаващия начин. Средата може и да влияе, но и човек може да се старае повече, нали?
    Имам приятели, които казват 'листити', 'чинийти', 'времито' и т.н. и ми бъркат здравето. Лошото е, че докато ги отуча да спрат да говорят толкова отвратително, накрая аз взех да поддавам от време на време, и въпреки това не изпадам в крайно мьекане. Пък и "за да не ми го върнат тъпкано" трябва да внимавам, че да не стане с моите камъни по моята глваа. (:
    Бедна, но мила
    Нормална, но обсебена

Град
    Anfield Road
    Варна, защото съм пристрастен.

Иначе във всеки град твърдят, че се говори най-правилно. Днес за първи път разбрах, че говоря меко. Винаги съм си мислел, че във Варна си говорим най-правилно ама явно съм се лъгал.

Е принципно се говори, че в Търновско е най-правилно произношението :]

При нас главно се губят гласните в други гласни, примерно "Не може така" става "Ни можи така", но не ми се струва чак толкова ужасяващо. Имам предвид не е твърдо "Ни можи", ами устата се отваря като за "е" и "и" едновременно.

Но стига толкова защити.

Просто се обадих, щото достойнствата на града са си факти, които не би следвало да се обвързват с говора.

Морска столица сме, щото сме по-яки от Бургас, по-големи от курортите и т.н.

Някой ако иска да си измисли горска столица, въпреки че това би било трудно, предвид колко видове гори има и колко са различни.

Мега фен Аватара на 5StaR
    Град
    7 hills..
    В събота бях в София и докато си купувах кола от една бутка слушам епичния разговор
    "-Кво става бате?
    -Ооо батенце нишо, кфо да ти каА
    -Искаш ли да ходиМЕ до НДК-то
    -Еее бате чак до там ли да ходиме, бате много ме болят краката."

пс. бате
    пс2. взех си 0.5 литра кола и ми предложи чашка
    The Spark

Като стана дума за това - шопския диалект определено дразни ужасно много. Иначе по темата - Варна е любимия ми град, аххх моретоо и капанчетата, както и най-вкусните мидени салати.

Мега фен
    Ловеч май е на второ място по правилно говорене в България.
    Аз пък скоро разбрах, че имам говорен дефект и не мога да изговарям правилно съскащите съгласни. :Д И "л".
    Не знам защо го казах.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си