.

Виж резултатите на анкетата: Одобрявате ли Й. Фандъкова за образователен министър ?

Гласували
94. Вие не можете да гласувате в тази анкета
  • Не

38 40,43%
  • Да

56 59,57%
Отговор в тема
Страница 1 от 5 12345 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 101
    Мега фен

Официално-Йорданка Фандъкова е новият образователен министър

Цитирай Първоначално написано от vesti.bg
    Йорданка Фандъкова ще бъде министър на образованието в новия кабинет, който лидерът на спечелилата изборите партия ГЕРБ и бъдещ премиер на страната Бойко Борисов ще предложи, съобщава БТА.

Досегашният зам.-кмет по въпросите на образованието в Столичната община бе избрана за народен представител от 24-ти МИР в София. Предполагаше се, че тя може и да наследи Борисов като кмет на столицата.

При всяко положение обаче нейните разбирания и идеи стоят в основата на бъдещата политика на управляващите в сферата на образованието.

Бойко Борисов потвърди днес и името на Симеон Дянков като бъдещ министър на финансите. Така обявените от него имена на министри стават три, след като той представи председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи.

Може би от следващата учебна година трябва да се работи да отпадне изпитът след 7-и клас, каза днес Йорданка Фандъкова в интервю за Би Ти Ви.

Образователният експерт смята, че входният изпит за езиковите гимназии трябва да отпадне, но след като много внимателно се анализира готовността на системата за външно оценяване да замени изпита. Затова не е сигурно дали това ще стане догодина. Възможно е решението да бъде отложено с година, за да не бъдат стресирани деца и родители.

При всички положения обаче важното е те да знаят достатъчно рано какво ще се случи и да бъдат подготвени, подчерта Фандъкова. В отговор на въпрос за

битката с частните уроци

експертът обясни: "Когато говорим за качествено обучение, имаме предвид и извънкласните дейности, и заниманията извън обичайните учебни часове, в които учителите ще бъдат ангажирани. Така децата ще могат да получават качествена подготовка в рамките на училището, а учителят - достойно заплащане.

Мисля, че това е пътят за премахване на "втората образователна система". С административни мерки това не може да стане. Всички знаем, че декларациите на учителите, че уж не дават частни уроци, са проформа и не решават въпроса."

Според Фандъкова предучилищното образование е много важно и държавата трябва да поеме издръжката му не само за 6-годишните, но и за децата на 5 години.

Според нея качеството на образованието е комплекс от мерки и няма да бъдат намалявани средствата за образование, а делегираните бюджети са една добра система.

Учителските заплати също няма да бъдат намалявани, като ще бъдат отблокирани програмите за стимулиране, включително и за кариерно развитие на учителите, каза още тя.

Според Фандъкова образователната система е уморена от бързи промени и от решения, вземани на парче. Усилията на ГЕРБ ще бъдат насочени към бързото приемане на нов закон, който да обхване по-рамково училищата и детските градини, като ясно гарантира отговорностите на всички нива.

Йорданка Фандъкова е убедена, че

необходимостта от приемането на нов закон

е възникнала още с приемането на националната образователна програма преди няколко години.

"За съжаление предишният парламент не успя да приеме този документ, въпреки че гласува програмата единодушно. Нашата готовност е до една година да внесем закон, който да подреди и дисциплинира хаоса, съществуващ в образователната система. Да отмени нуждата от различни закони, които сега съществуват в нея - за учебния план, за професионалното образование.

Всичко това трябва да бъде включено в нормативен акт с ясно разписване на отговорностите. Сега е много лесно те да бъдат прехвърляни от една институция на друга.

Бързото приемане на закона е нужно, за да се успокои системата на ниво училища и детски градини, и в същото време да се заработи по-бързо на национално ниво, за да се доразвият онези позитивни неща от предишния проект, които стартираха малко хаотично", обяснява Фандъкова днес в друго интервю - за в. "Стандарт".

Тя дава и пример: Децата до седми клас учиха по нов учебен план, а тази година трябва да продължат по стария. С набързо дописани помагала се правят някакви промени и за съжаление няма да имаме време да реагираме. Те ще довършат учебната 2009-2010 година с тези помагала, но трябва да се направи така, че от идната година да учат по нов план.

Фандъкова развива идеята си, че не е разумно държавата да пести от образование. На него трябва да се гледа като на инвестиция, в образованието да се насочват повече ресурси. А в момента родните училища са недобре финансирани и едно от последните постановления на отиващото си правителство на Станишев допълнително утежнява нещата.

Образователният експерт е убедена, че първото, което трябва да се направи, е да се отменят тези текстове, които засягат училищата и делегираните бюджети. Освен това трябва да се гарантира финансирането на училища в първоначалния му вид от 90 на сто, без повече да се намалява тази субсидия.

Сред първите стъпки трябва да бъде и отблокирането на парите по програми - например за диференцирано заплащане на учителите и за кариерно развитие.

"Заплатите на учителите не замръзват.

Финансовото осигуряване на училища и детски градини е един от първите ни приоритети. За да бъде осигурена качествена подготовка на децата, на учителите трябва да се даде възможност да се развиват кариерно, да израстват", заявява бившата учителка и директорка на софийско училище.

Нейната идея е постепенно да се намали задължителният обхват на децата в предучилищна възраст, като от 6 падне на 5 години.

"Подчертавам, че става дума за предучилищни групи, а не за първи клас, както неправилно сме разбирани понякога. Повечето семейства предпочитат децата им да бъдат обхванати в детски градини и според мен ролята на държавата е тя да поеме финансово част от това обучение.

Да се обединят силите на държава и община, за да бъде решен въпросът със задължителната предучилищна подготовка. А това ще освободи ресурс и за детските градини. Децата, които влизат в първи клас, трябва да получат възможност за равен старт - като социализация, като готовност за училище", посочва Фандъкова.

И допълва, че ше бъдат ревизирани всички учебни програми, но това няма да стане отведнъж.

"Трябват анализи, за да се реши по кои дисциплини ще има драстични промени и по кои няма да се пипа много учебното съдържание. Има предмети, по които няма нужда от сериозни размествания, но други категорично трябва да претърпят коренна промяна", допълва заместничката на кмета Бойко Борисов.
    Как мислите ? Дали ще бъде на добро ? Жена-министър на образованието ? Решила е да маха изпита след 7 клас...? Споделете мнение...

Град
    * Somewhere Over The Rainbow *
    Ааа не тва с махането на изпита не е чесно... ние дето цяла година се трудихме и накрая разбира се повечето влязоха където искат.... а сга някви малоумници да влизат в "елитните" гимназии... е не е чесно. И къв е смисъла? А щом е решила да маха изпита.... не знам колко ще е добра като цяло. Тва е няква пълна простотия.

Нужен ли е коментар?
    They, they have a way
    A way to make you pay.
    And to make you toe the line.
    Though I sever my ties.
    Because I'm so clever,
    But clever ain't wise.

Голям фен Аватара на joannalof
    КАКВО? ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ИЗПИТИТЕ ЛИ Е, ТОВА Е ПРЕКАЛЕНО,ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ
    Животът е като огромно виенско колело - върти се,нови хора качват се и слизат. Първо си долу, после горе. И изпитваш страх от височините, и от долините. Но въпреки всичко винаги носиш тръпката и желанието за живот в себе си. <3 (h)

Цитирай Първоначално написано от meche95
    off i az se 4ydq dali da se topiram i da iam syper qk obem noo moje o6te ot 1viq den da biq na o4i?

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от master_of_disaster

Нужен ли е коментар?

Са остава Волдемор да стане президент

Повече от фен
    Още не сте я опознали а я критикувате Радвайте се,че се отървахме от ония нещастник

догодина съм 12 клас.. стига накрая да не ми въведе матура по математика, не ми пречи!

Цитирай Първоначално написано от tArIkAt
    Още не сте я опознали а я критикувате Радвайте се,че се отървахме от ония нещастник
    заБавен си;

Град
    ъ след тая перверзия за премахването на изпита... не ми тряя и да я опознавам

Цитирай Първоначално написано от FuCkInBuBbLeGuM
    ако го бяха премахнали за теб и ти бяха спестили време и пари за уроци, пак ли щеше да е перверзия?

Не я критикувам.Просто видях някаква прилика.Ще видим какви "образователни укази" ще издаде.
    They, they have a way
    A way to make you pay.
    And to make you toe the line.
    Though I sever my ties.
    Because I'm so clever,
    But clever ain't wise.

Супер фен Аватара на lisi4ety
    Град
    Just touched down in London town

Нужен ли е коментар?
    Тъкмо смятах да я сравня с Ъмбридж.. без коментар.
    Все пак ще видиме какво ще направи.

Супер фен Аватара на bEbsI
    Цитирай Първоначално написано от plmn
    догодина съм 12 клас.. стига накрая да не ми въведе матура по математика, не ми пречи!
    ^Като ми сложи математика както съм с 6 часа химия и биология на седмица,ще се завършва през крив макарон...
    Destiny is for losers.It's just a stuped excuse to wait for things to happen instead of making them happen.

Фен Аватара на Witch94
    Град
    Плевен
    Ще се радвам много ако махне изпитите догодина.Дано да успее навреме. xD
    ...

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Типчно българската черта да си плюем на воля и да хапем всичко. Изобщо не сте прави за г-жа Фандъкова! След малко ще пиша защо...

Стига ве, тази наистина прилича на Ъмбридж.
    i'd like to change the world.

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Хора, престанете да критикувате без да знаете. Аз учих в училището, на което тя беше директор и трябва да ви кажа, че училище с такава база, дисциплина и образование няма друго държавно. За справка, след това учих в 1 АЕГ и там не е и 1/15 от това, което беше в 73 СОУ. Един страхотен човек и неверотен професионалист е тази жена. Адски добра и много благородна. Дори след като стана кмет по образованието не се наду, ами, напротив, всеки път, когато ни види на улицата с бившите ми съученици се спира и ни разпитва. А за образованието и дисциплината в 73 СОУ фактите говорят достатъчно добре: на първо място сред държавните училища по успех на матури 2008 и на 4 на матури 2009. Казвам ви, че училище с такава база държавно няма. Първото училище с асансьори за инвалиди в столицата. Баните се смениха изцяло. Обновиха се чинове, столове, дограми, дъски. Построи се бейзболно игрище. Абе цялото училище светна. Имаше непрестанни инвестиции от френското и от немското посолство - как ги караше да дарят, все го правеше с добро. Имахме учители немци по немски в 3 клас още и това пак благодарение на нея. Тя е истински експерт и професионалист и, ако някой би оправил българското образование, то това е тя. И не се лъжете - адски топъл и мил човек е. Освен това е много отговорна. Недейте да съдите човека, без да знаете!

Едит: И се благодарете, че такъв човек като нея, експерт, част от системата и разбиращ нейните проблеми, ще е министър, а не някой "професионалист" като господин ви Вълчо.

Гледах я вчера в сутрешния блок. Видя ми се адски лесна за манипулиране, една такава свита, тиха, уж така и онака...
    Няма значение какво е направила за бившето ти училище. Колкото и да е, има разлика между това, да си директор на училище и това, да си министър на образованието. Ще я видим какво ще направи. Като гледах статията, много обещания, много планове, въпросът е да не си остане всичко само на думи.

Нужен ли е коментар?
    искам си Дъмбълдор
    А иначе тази нито ми пречи за сега, нито ми помага.. Ще видя какво ще направи за в бъдеще и тогава ще я коментирам
    Човек не обича истински, ако не обича вечно. 19.06.2009

Супер фен Аватара на vesito13
    Град
    Nowhere :)))
    Ако се махнат изпитите след 7 клас, оценяването ще стане адски нереално. Хора с повече знания, но в училище, в което пишат по-трудно оценките, може да не бъдат приети, заради ученици, на които оценките им са подарявани Сега не ми се мисли какви промени ще направят, сигурно няма да имаме никаква представа какво става с образованието ни . Въпреки това оставам с надеждите, че ще бъде по-добре от досега.

Изпити пак ще има... помните ли, вие стари седмокласници, как малчовците правеха едни матури, а ние се радвахме, че нямаме - ха! Те това е новия изпит на седмокласниците! Просто вече се наричат "МАТУРИ"... Смятат, че учебниците не били достатъчно добри, за да подготвят децата за университетите и айдеее - нови учебници... А съм 7ми клас и сме по новата програма... О.о както и да е... Иначе за жената нищо не знам....... А за идеята с Ъмбридж Хора - Ще ме спукате от смях... Аз не бих се сетила... Ама не почвайте със скептизъм xD

Град
    ако го бяха премахнали за теб и ти бяха спестили време и пари за уроци, пак ли щеше да е перверзия?
    всъщност да. Не може да мислим само за себе си. Представи си как ще се чувстват тия които са минали на косъм без изпити... т.е примерно сегашния 7 клас да имат а след тях - не. Еми малко е тъпо. А и добрите училища ще се напълнят с идиоти и малоумници. Сега са им достатъчни.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от amk933
    Хора, престанете да критикувате без да знаете. Аз учих в училището, на което тя беше директор и трябва да ви кажа, че училище с такава база, дисциплина и образование няма друго държавно. За справка, след това учих в 1 АЕГ и там не е и 1/15 от това, което беше в 73 СОУ. Един страхотен човек и неверотен професионалист е тази жена. Адски добра и много благородна. Дори след като стана кмет по образованието не се наду, ами, напротив, всеки път, когато ни види на улицата с бившите ми съученици се спира и ни разпитва. А за образованието и дисциплината в 73 СОУ фактите говорят достатъчно добре: на първо място сред държавните училища по успех на матури 2008 и на 4 на матури 2009. Казвам ви, че училище с такава база държавно няма. Първото училище с асансьори за инвалиди в столицата. Баните се смениха изцяло. Обновиха се чинове, столове, дограми, дъски. Построи се бейзболно игрище. Абе цялото училище светна. Имаше непрестанни инвестиции от френското и от немското посолство - как ги караше да дарят, все го правеше с добро. Имахме учители немци по немски в 3 клас още и това пак благодарение на нея. Тя е истински експерт и професионалист и, ако някой би оправил българското образование, то това е тя. И не се лъжете - адски топъл и мил човек е. Освен това е много отговорна. Недейте да съдите човека, без да знаете!

Едит: И се благодарете, че такъв човек като нея, експерт, част от системата и разбиращ нейните проблеми, ще е министър, а не някой "професионалист" като господин ви Вълчо.
    +1, но все пак нека даваме мнение за нея чак след като видим какво е направила .

всъщност да. Не може да мислим само за себе си. Представи си как ще се чувстват тия които са минали на косъм без изпити... т.е примерно сегашния 7 клас да имат а след тях - не. Еми малко е тъпо. А и добрите училища ще се напълнят с идиоти и малоумници. Сега са им достатъчни.

умни, преумни деца! Разберете - няма да махат изпитите - просто И седмокласниците ще имат МАТУРИ! !!!!!!!!

Повече от фен Аватара на sweet_bunny
    Стига сте оплювали жената.Тя каза,че ще се вземат оценките от външното оценяване,вместо изпити.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си