- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Малката ми сестричка отказва да учи и да чете
Здравейте!
Аз много рядко пиша тук, защото главно чета, но този път наистин аимам нужда от помощ.
Значи... имам сестра, която е почти на 9 години и тази есен ще е трети клас. За лятото са им дали много книги, но тя не иска да чете изобщо. Сега мама й купи "Приключенията на Пинокио" (които според мен са интересни..) и й каза да чете по 10 страници на ден, но тя пак отказва. Днес я помолих да чете, защото сме си само двете вкъщи и тя взе някаква книга "Лили чудото" дето е пълна тъпотия и изобщо не й е за училище, а аз исках да чете Пинокио.
Във връзка с четенето пък, миналото лято не прочете Пипи, което буквално ме разби.![]()
Аз казвам на наще: "Моля ви се, накарайте я да чете, защото аз не мога." И те: "Ми ако иска да чете - тя ще стане тъпа." Казват го просто ей така, защото сестра ми е тегава за всичко - голяма скандалджийка е, абе изобщо... мн труден характер има, но това не я оправдава - на 9 години , Господи! Но аз съм говорила с наще и те знаят, че трябва да я накарат да учи през годината и да чете през лятото, но не става... нито с добро, нито с лошо. Толкова е малка, а такъв инат.
Наистина не знам какво да правя. Миналата година (във втори клас), имаше 3ки на входните нива, пише слаТкиш и какво ли още. Дали са им от училище разни ваканционни упражнения, които само събират прах в шкафа, защото никой от нас не може да я накара да учи.
Просто не знам какво да правя, как да й обясня, че трябва да чете и да учи, но...Притеснявам се за нея. Не искам сестра ми да стане част от утайката на класа и някаква тъпа двойкаджийка!
Моля ви, посъветвайте ме как да се справя, защото не намирам почти никаква подкрепа от страна на родителите си.
П.П. Аз съм почти на 16, ако е важно..
пусни и филмите по книгите, по- добре е от нищо, а ако не иска един як бой, даже не един и да видиш после как ще чете по няколко книжки на ден :P
Залагате ли?! Спечелихте ли?!
Че аз умирам, а вас ви презирам!
И моята сестра не иска да чете.Е, чете като й кажа, ама иначе сама не се сеща. Хубаво е, че се тревожиш за сестра си. Направо си й вземи тая "Лили чудото" и я накарай да чете "Пинокио". Мойта сестра чак на 1956-то обяснение успях да я убедя, че образованието е много важно и трябва да чете, ако иска всички да я хвалят и да има хубави оценки. Ако не успееш - винаги можеш наистина да й пуснеш филмчето, ама после да не каже, че вече е гледала филма и няма защо да чете и книгата.
Do you know?..
Sometimes and Angels say lies...
Не съм сигурна, че ще сработи.. Майка ми в отчаянието си, я накара да чете Емил от Льонеберя, която също не й е задължителна книга, но.. И й пусна филма, който наистина е много интересен, но изгледа два епизода и: "Ми то ми е тъпо."
Добре да кажем, че й пусна филмите, макар че аз лично не одобрявам този метод, защото за мен е поо-добре да се чете, тя през учебната година пак няма да учи и ще има 3ки. Миналата учебна година цялследобед виси пред компютъра във Facebook (да знам на 9 години е, но вече сиг знае повече от мен за ФБ) и в 9 часа (когато си лягаме) избухва в истеричен рев: "Мамо, не съм си написала домшното, ела да ми помогнеш" и до към 11 майка мипише домшно,а сестра ми само се прави, че всичко разбира. А когато има да напише 10 думи по английски по 5 пъти почва да пищи, че 10 думи по 5 пъти са адкси много и се изморялавала и пак рев, та рев. ужасно много я мързи и умее да се налага, освен в редките случаи, когато се случи да изяде един шамар. Но повярвайте и шамарите и милите думи НЕ действат.
Сестра ми е на същата възрастТя също прочете всички книжки за Лили чудото
Аз мисля,че е важно изобщо да чете,без значение дали е от списъка или не,но тва е мое мнение.Сестра ми се справя почти отлично в училище макар и да не и се четат много-много книгите за лятото.Моят съвет е: сядате и казаваш 'Днес трябва да се прочете(или да се направят някви упражнения) тва и тва' тън-мън няма
Другото,което мога да ти предложа е преди заспиване ти да й четеш по малко,така ше се позаинтересува може би (щото ако срича надали ше разбере нещо от книгата).А ако някоя задача й е трудна,опитай се по някъв забавен и интересен начин да и я обясниш и най-важното:проявявай голямо търпение и бъди мила
(тва става въпрос за трудностите при математика )
Просто се опитай да й докажеш,че в ученето има и забавни неща ( тва звучи някак си абсурдно)
Аре успех и не се отчайвай и в никъв случай не я оставяй![]()
Моята сестра е с година по-голяма от твоята. Не съм имала такива проблеми с нея. Учи и чете какво трябва. Но все пак знам какви инати са......
Та по темата. Сестра ти като гледам не я грее какво й казвате нито ти, нито родителите ти. Много си права, че трябва я накараш да учи и чете. Щом родителите ти не се занимават с това, то ти определено като по-голяма си длъжна. Браво. Не я оставяй в никакъв случай.
Покажи й , че ти си по-голямата. Отиваш при нея с книжката за Пинокио,без значение във фейсбуук ли е, телевизия ли гледа и й казваш ''Трябва да прочетеш тази книга. Не ме интересува какво ти се прави и мързите ли те. Не ме интересува дали ти е уморително да се напрегнеш и да четеш. Ако толкова се изморяваш и не искаш да четеш, то тогава ще те накарам да изчистиш цялата къща до блясък, да видим дали ще си доволна. Ще четеш по 20 страници на ден (или там колкото ти решиш) и докато не ги прочетеш няма и да си помисляш за компютър. Ясно ли е?''.
Казваш й го и си държиш на думата. Няма книга - няма телевизия, няма компютър. Ако се инати оставяш я да си седи и й казваш ''Ако ще още 1 месец да се цупиш ти компютър няма да видиш, така че чети''. После я караш накратко да ти разкаже какво е прочела. Ако не слуша я лишаваш и от всякаквите лиготии. Не чете/не учи - няма сок/кола - има вода в изобилие, няма сладкиши,бонбони глупости- има само основното ядене, там манджите на майка ви, да яде колкото иска, по колкото пъти на ден й се ще и някоя и друга обикновена вафла, но до тук. Ако реши да прочете тез' 20 страници тогава като на кученце й даваш сладкишите.
С ученето - същата работа. Като се прибере от училище й казваш да пише домашни, после проверяваш какво е писала, след това още 20 страници от книгата и после да прави каквото ще.
Ако ще цял ден да реве и да се тръшка не я оставяй без да прочете каквото трябва. Просто трябва да й стане ясно, че ще прави каквото кажеш. И, че за да има забавления първо ще учи и чете.Какви са тези 3ки в трети клас...
Изнеси й някаква лекция, давай примери ... Кажи й, че ако не учи като порасне няма да си намери свястна работа и ще мете улиците. Няма да има шоколадчета и бонбонки и т.н.
То е малко немска дисциплина, но друг начин няма. Радвам се , че с моята такива проблеми нямам, защото тъжен щеше да й стане света.
Спокойно като види, че няма накъде да ходи ще започне да слуша. За едно малко дете лишението от шоколадчета, бонбони, кексове, телевизия, компютър, игрички е много неприятно, не че ти не знаеш де.
Досега си била добра с нея, като не се разбира с добро, с лошо ще бъде. И все пак бъдещето й е най-важно. След години ще ти благодари : )
SomewhereInTime, благодаря за отговора (както и на всички други, които ми отговориха).
Както сигурно се сещате съм опитала почти всички описано вече от вас. Родителите ми казват да сменя подхода, защото търпението ми се изчерпва мноооооого бързо.
Но аз сама осъзнавам, че в името на образовението на сестра ми трябва да съм поне малко по-търпелива. Като за начало ще питам наще как да изключа всички телевизори у нас така, че тсестра ми да не може да си ги включи сама. А колкото до компютрите (които са 2, което в случая е зле... защото когато аз съм на единия, тя като пиявица на другия), по една паролка и е до там.
Но твърдо съм решила, че ще я накарм да учи и да чете.
Майка ми казва пък: "И ти на нейните години не искаше да учиш."
Ми хубаво не съм искала, но както се вижда, ми е дошъл акъла и съм почнала да уча по-сериозно и мога да претендирам, че съм част от умните ученици, които вече не са много в моето училище.
Та, точно поради горепосочената причина,аз едвас ли не нямам право да се занимавам с развитието на сестра си. Ама нали навиците се изграждат в ранна детска възраст и аз смятам, че след като сега ще е 3ти клас е крайно време да започне да заляга над учебниците. Нея я чакат всички тия тъпи външни оценявания или така наречените матури и само като си помисля, че може да се "осере" направо ми се завива свят.
Наиситна, благодаря на всички, които ми отговориха, но все пак ако още някой разполага с успешен метод, готова съм да го чуя!![]()
Според мен тя сама трябва да си развие вкус към книгите. Поне при мен повечето задължителни книги въобще не са ми били интересни, но съм решила да ги прочета все пак и по-късно съм ги разбирала по-добре.Някои деца не ги възприемат толкова добре на определена възраст. А и е трети клас, дори и да не ги прочете тия книжки, няма как да си оплеска бъдещето и няма да е нещо сериозно. Важното е, че не отказва да чете каквото и да е.
Бъди за пример!Имам предвид, вечер като си лягате и преди да изгасите лампи и всичко друго, хвани ти една твоя книга и почни да четеш/или поне се преструвай/, разбира се, и тя да го прави.Иначе незнам.Горните мнения ми се струват много подходящи и ще е хубаво ако ти помогнат.Аз нямам този проблем, тъй като аз съм по-малката, а брат ми не се е занимавал с мен.![]()
Та както и да е..дано успееш.
![]()
Big or small, lies are lies!
Ама аз това всяка вечер го правя. Даже нощем чета... За мен четенето еедно най-важните неща и съм изчела почти всички книги у насПървоначално написано от vagarious
![]()
А сестра ми, мнооого рядко прави нещатакоито правя и аз.
Разглезена работа. Трябват твърди действия тук. Няма да се оставяш на такова лапе и да ви разиграва. Вкарайте строги мерки. Образованието не е нещо, което може да се пропусне ей така.
Audio ergo sum
Като не иска с добро давай с лошо.. Скрий и всички книги от рода на "лили чудото" не и давай да играе на компютъра и да гледа телевизия и ще се принуди.. Кажи, че няма да и позволиш другите неща докато не почне да чете![]()
"Когато толкова много са самотни, невероятно егоистично е, да си самотен сам..." One Tree Hill
Първоначално написано от dPa3HuTeJl
.........
хаха, да, бе. аз (дето не се имам за чак такъв инат, като сестрата на авторката), ако се опитат да ми налагат такива забрани, напук няма да прочета абсолютно нищо. като й вземат всички неща, тя няма да има какво да губи, ще свинкне и така, или най- малкото- от инат няма да чете. супер тъпо е тва и не е начина за справяне със ситуацията. авторке, интересувала ли си се с каква компания се събира момичето? ако всичките й приятели са като нея, тя няма как да почне да чете. нека се събира с някакви по- ученолюбиви деца, те биха изиграли роля. като гледа от тях, че четат, ще почне и тя.Първоначално написано от a1a2b3v
Loving someone is like singing a song... But there isn`t a song without end. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music ?
Най-пухкавата
LOVE Най-Пухкаваия (h)
То въпроса не е да знае съдържанието, а да види как се пишат самите думи и да си упражни четенето. Иначе примерно, ако обича да гледа някое децко и кажи, че няма да го гледа днес защото не си е прочела 10-тте страници от книгатаПървоначално написано от PurpleDream
![]()
"Whenever someone smiles at me, all I see is a chimpanzee begging for its life."
Ами ето как нашите ме караха мен да чета или да уча:Казваш и примерно' Днес прочиташ 10 страници(примерно)и после ти са махам от главата.'Обаче докато ги прочете няма комп няма телевизия висиш и на главата и опяваш.Накрая ще проумее че е по-добре просто да се хване и да ги прочете,че да може да е свободна.sladur4ety и колко време ще изкараш в непрестанни спорове и някой висящ ти на главата,без компютър и телевизия и без да можеш да излезеш от вас?На 5тия час макс е готово
И аз не обичам да чета, но когато нещо ми е интересно, веднага го прочитам и няма комп, няма нищо, докато не го прочета. И е истина това, че съдържанието няма голямо значение - важно е да се научи да се пише правилно, а не после във форума да гледаш думи като 'сигОрно' , 'деЦко' и разни такива..
И сестра ми е на същата възраст,но чете и само я хвалят в училище.Чак ме излага![]()
Сега по-сериозно-И моята лигла е много инатлива,но не в това отношение.Просто вие сте я научили така.Когато на детето му се позволява всичко,то продължава с капризите си и става ужасно (от личен опит знам...).Така ,че се дръжте по-строго с нея докато е време, защото ако не сега като стане на 13-14 хич няма да и се учи...
Заплаши я с нещоо и го направи. Спрете нета (или просто махнете главния кабел към компа), вземи и котка, куче, телефон или там квото най-много обича.. Абе да се ошашави малко..
Ами и аз съм инат и за начало напук още повече бих занемарила ученето , ако ми се забранят някои неща , но само за да си покажа рогцата . После в чест на телевизора или комп-а бих свършила това което ми казват . Сестрати е един страхотен мързел и според мен щом толкова време не е ставало с добро ще трябва да започнеш с лошо . (поне аз тей мисля де ) . Спри и достъпа до комп-а и и кажи , че при всеки прочетени 10 страници примерно за 1 час ще вкл, комп-а , като ти ги и разкаже , за да си сигурна , че просто не е гледала книгата и прелиствала страниците . Във вашия случай според мен най-ефикасно ще е наказанието. И забравих ..... Тва за комп-а първите дни ще се прави на инат , но после ще се прекърши
![]()
Живей един път , но както трябва, слънцето няма цяла вечност да те радваа.... Греби със шепи , обичай всеки , краят не тежи ако дните ти са леки....
Ако е киноманка и предпочита да изгледа филма вместо да прочете книгата,намери й филми като ,,Професия блондинка"-мацката се научава,че нещата стават с четене на книги и много учене,за да преуспее в живота.Поне аз като бях по-малка си вземах поука от филма.![]()
Have you come here for forgiveness?
Have you come to raise the dead?
Have you come here to play Jesus?
To the lepers in your head .....
Не прочетох цялата тема, за това извинявай, ако се повторя някъде..
Та.. Аз на мойте племенички им четях аз книгите. Те слушат, аз чета.. После те ми четоха от техните книжки. Така хем се упражняват за четене, хем знаят какво се разказва в книгите, които не искат да пипнат дори.
А иначе кака ми ги възпитаваше с яко бой. Да видиш после как сами си сядат и четат с часове.
Понякога изключваше телевизора, компютъра и взимаше всички играчки. Само книгите им оставяха и не ги пускаше да излязат, докато не прочетат книгите и не и разкажат след това. След половин-един час рев видяха, че няма да стане тяхното и ги прочетоха.
Та мисълта ми е, че понякога на такива инати, думите не им стигат. Трябва търпение и здрава ръка.
Човек не обича истински, ако не обича вечно.19.06.2009
![]()
След като техните не я възпитават, това дете трябва да бъде оставено и след 10 години да не може да си намери хубава работа? Според мен е доста правилно това, което тя прави. Грижи се за сестра си, това е важното.Първоначално написано от NoContinuation
Здравейте! Благодаря на всички, които са ми отговорили.
Вчера, след кратък разговор с нашите, така се вбесих и на секундата взех крути мерки! Майка ми каза, че са вдигнали ръце от нея, че не могат да я накарат да чете и учи, а освен това, с баща ми си имали куп други проблеми.
Та, хванах аз сестрата и в нашата стая. И започнах да й говоря, как ще стане тъпа чистачка, как ще й се подиграват в училище, че срича, като й дадох пример с едно момче от моя клас, което в 10ти клас още срича и всички му се присмиват.
Извадих си бележниците от 2 и 3 клас и й показах оценките си. Аз до сега нямам толкова 3ки и 4ки, колкото тя имаше само във втори клас.
Казах й, че в трети АЗ бях едно от 15те деца, които завършиха 3ти клас с пълно шест и й казах, че изключително много държа и тя в края на трети клас да ме зарадва така, както аз зарадвах майка ни преди години.
Когато тя беше в банята, кодирах Джетикс и Супер 7 (любимите й телевизии) и на трите телевизора, и сега трябва да знае паролата, за да си ги пусне. Т.е. телевизията енеутрализирана и ако аз реша, ако тя се справя добре със задачите, които давам, ще й разрешавам да гледа по малко ТВ, чат-пат.
Колкото до ученето. От даскало са им дали адски много книги (12), тя е прочела само една. Предложих й през деня тя да си чете Пинокио, а вечер аз щей прочитам един или два разказа на Ангел Каралийчев, защото сама до 12ти клас няма да ги прочете, защото и без това са много.
Освен това и взех сборниците по математика, които са като чисто нови - изобщо не е писано в тях и й казах, че всеки ден ще решава задачи и ако има проблем - да дойде при мен. Също така ще праим диктовки за правопис и в същото време тя ще си упражнява краснописа. А за капак я накарх да препише ВСИЧКИ думи, които са учили по английски и да ги напише по три пъти, щото по англ има мн 4ки, а и една 3ка. Защото от 4ти клас мам иска да я пуска на курсове и с тия знания няма да има ниво за нея...
И така хванала съм я на мушка и ще докажа на нашите, че мога да направя от нея един съвестен и ученолюбив човек, който знае какво иска от живота.
П.П. И освен всичко това, ще я уча и на етикет, че е малко грубичка.![]()
Преди да започна да пиша по темата , ще ти кажа едно огромно евала , че се тревожиш за нея.
Много малко хора пиха писали тема зареди сестра си.
Браво наистина , защото това показва , че я обичаш.
А сега по темата:
Първо опитай по-спокойният начин.
Отиди при нея , кажи и всичко което каза и на нас.
Макар , че тя е малка и едва ли ще го разбере.
Ако изобщо не се трогне , изключи компютъра и телевизора.
Всички неща с който може да се забавлява.
Ако трябва вземи и кабела на компютъра или телевизора.
Кажи и твърдо и решително , че трябва да прочете 10 страници за днес. Допълнително , ако не ги прочете и се инати ще трябва да реши 20 задачи , да напише диктовка и да пише думи.
Ако тя не се съгласи , ти не се ядосвай.
Може би с времето ще се съгласи да учи.![]()
Всеки ден и давай задачи , и други неща за учене.
Ако прави всичко точно и кажи , че ще има изненада , подарък.
Този подарък може да е кабела за телевизора или компютъра , или бонбонче , или нещо друго.
Успех и дано се съгласи да учи.![]()