.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 7 от общо 7

моля за малко помощ

здравейте
    тази година съм заек в английска гимназия
    проблемът ми е,че през тази седмица,която мина,все оцъствах от училище и съм изпуснала няколко важни неща
    някои от тях ги схванах,други не съвсем и за това ви моля да ми помогнете,защото утре ще правим контролна на тази граматика, а аз не я схващам
    а ето и какво искам да ми обясните,разбира се-ако някой има желание и малко време

have to/don't have to
    must/mustn't
    (тука са основните ми проблеми)
    кое,кога се употребява..абе всичко,което се сетите за тях
    и
    can/could/might/may
    при какви случаи се използват,как
    повярвайте,в главата ми е каша
    много ще съм благодарна на някой,който ми ги обясни.. една седмица не е много,но при нашия натоварен график е ужасна загуба
    благодаря предварително

have to- трябва, задължение, в някои случаи е заместимо с must, но must e по- силно. Must - TРЯБВА, задължително е, закон е.. mustn't - същото само че отрицателно don't have to - не си задължен. Трябва да ставам сега и нямам вр да обясня за другите.

помоли някои от класа да ти обясни така, както са им го обяснили в клас..
    Секса е важен!
    Алкохола е готин!
    Наркотиците стават!
    Любовта - да го духа!

Must действително е по-силен, свързан е с нещо императивно- задължително трябва да се направи нещо. Have е по-слаб и се използва в смисъла "нужно е".

Can е свързано със способност или възможност; may често се използва за позволение ("Може ли да вляза?"). Понякога и то може да се използва за възможност, но в смисъла, че нещо може да се случи, а може и да не се случи (няма висока степен на сигурност).

Ако нещо е много необходимо или сигурно, използвай must и can; ако не е толкова необходимо или вероятно, използвай have и may.

(Can, May) I come to your house for a quiet evening of visiting and conversation? MAY

I do not think I (can, may) go with you to the music concert on Saturday night because I have to study for a test in biology CAN.

We HAVE to get up early. (тук имаме отговорност, по-слаба необходимост)

I MUST finish this work before I leave (тук имаме задължение, по-силна необходимост)

при must някой друг ни го налага, а have to е когато ние сме решили да направим нещо. но при разговор дори и да използваш едното вместо другото, никой няма да обърне внимание.

при may и can май нямаше ник'ва разлика кое от двете ще изпозлваш.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си