Аз го чакам това време, че определено не мога да давам много пари за книги. Не че в момента плащам. Колкото съм чел, съм го чел или от компютъра (ма трудно се чете от компа), или от библиотеката на родителите, или от тази на едните баби и дядовци, или от на другите, които ми подаряват книгите си. Библиотеките им са предостатъчно големи и само като се замисля колко пари са хвърлени за това... добре, че скоро това ще изчезне, предполагам.. А и идеята на едно таблетче с тази "виртуална хартия" да си имаш всички книги си е супер, много ще е удобно.

Ни виждам как ще се спре пиратството, поне в страна като България. Според мен почти всички книги, особено тук в нашата Родина, ще излязат абсолютно безплатно. И това, от една страна, ще направи абсолютно достъпни всички книги, но, от друга страна, ще бъде пагубно за новопоявяващите се книги, както стана с българската не-поп-фолк музика, когато се появиха mp3-ките. Няма да може да се плащат съответните хонорари на преводачите, тъй като книгите веднага ще излизат пиратски и никой няма да си ги купува. Преводите на нови книги ще станат само любителски и съответно - некачествени. Вероятно за световният пазар, който е милиарден това няма да е повлияе кой-знае колко негативно, както музикалният бизнес не умря в света, но в България друго професионално освен чалга не остана. Дано да бъркам, но не виждам как българите ще се навият да плащат дори и 20-25 лева годишно, каквато е сумата за Народната библиотека, примерно.

Това с рекламите вътре в книгите е интересен момент, ако се въведе, вероятно ще понижи качеството им, ама това не ме вълнува особено, тъй като поне засега книги по стари от 80-те години на XX век не съм чел и не смятам да чета.

Canis_Dirus, не виждам как ще се случи точно това с минималните разходи за учебниците и специализираната литература и ще се случи книгите на преподавателите в университетите да не бъдат купувани, а да ги четеш срещу минимална или никаква цена. Все пак значителната част от цената им, предполагам, отива заслужено като процент за самите преподаватели, не за хартията. Съответно цената би трябвало да се запази. Другият момент е, че, поради малката група, към която са предназначени, пиратството при тях е неосъществимо и за тях ще се плаща (почти) същата "висока" цена, независимо от формата им.
Е, с учебниците за училище, може и да е друго яче, тъй като учебникът през годините го ползват стотици хиляди ученици само в страна като България и може и да излезе пиратско .