Огънят запука в пеща. Въглените се нажежиха и зачервеняха. Над желязната плоча на печката спокойно започнаха да се извиват къси бели пламъчета. Замириса на горящо дърво. Въздухът в стаичка се изпълни с тежък загушлив пушек. Черни димни кълба тромаво се заизкачваха по опушената дървена стена и попиха в дъсчения таван. Надвечер е. Сакарското слънце почти е залязло зад кафевите хребети на планината. Навън последните лъчи проблясват изпод сенките на дворните дървета. В стаичката се разгръща мрак. Само въглените червенеят в пеща и глухо пукат, обгърнати от бели пламъци. Тихо е - нито кола да премине, нито куче да залае. Далече сме в покрайнините на селото.
Рано сутринта на 6 януари отпътувах с автомобил от Кърджали за Пловдив. Някъде в началото на пътя, недалеч от някое транзитно село, се спусна гъста мъгла. Изчезнаха дърветата край пътя, а в далечината едва проблясваха светлините на отсрещните автомобили. С всеки километър бялата завеса ставаше все по-плътна. Трябваше да карам по-бавно...
В далечината се появи тир с огромни светлоотразителни надписи на турски език.
Приближих го и премигах за да ми направи път. Шофьорът не се отдръпна и реших да го изправаря. Мигачът засвятка в оранжаво и настъпих газта. Щом се изравних с кабината осъзнах, че пред мен се движи цяла колона от огромни автомобили. Бавно, един след друг, си поправяха път в мъглата. Опитах да се прибера в платното, но не успях. Светлините на отсрещния автомобил се появиха твърде късно. Опитах да му направя път, прибирайки се плътно до тира. Но задницата занесе – за миг загубих контрол върху автомобила. Не помня дали извиках, дали се вцепених, дали завъртях волана. Помня, че светлините на идващия автомобил профучаха край страничното стъкло и изведнъж колата, която шофирах се прекатури. Ушите ми забучаха. Пред очите ми имаше само тъмнина. Някой извика. Нещо ме изтегли за рамото, инстинктивно откопчах колана и се измъкнах от купето. “Иймисин, чоджум?*”- викаше в лицето ми мустакат мъж. “ОК”, отговарях без да съм сигурен дали е истина. Даде ми да пия вода на малки глътки и ме качи в камиона си. Остави ме на първата бензиностанция по пътя, откъдето позвъних на родителите си. Щом съмна, върнах се за да прибера колата. До тогава се държах спокойно и благодарях на Бога, че се разминало само със смачкани тенекии. Но когато застанах пред автомобила, кръвта ми изтръпна. Сърцето ми се вледени. Предницата бе забита в дълбока снежна пряспа, а над нея висяха два огромни дънера. Вратите бяха изкривени, капакът сгънат, предното стъкло напукано, джантите напълно счупени и едната гума спукана. Тогава се уплаших. Колената ми се подкосиха и колкото и да се борех през следващите дни, страхът не ме напущаше.
В дървената постройка, изкована набързо в двора на мюсулманското семейство Алиеви, пушекът от горящи чамове запоти малкия прозорец и насити помещението с тежка за дишане пара. Пълнех с дима дробовете си, а погледът ми спокойно следваше извивките на пламъците, кипящи над плочата на печката. Йелдъз хвърли още съчки в пеща и насипа студена вода в желязна паничка. Духна срещу огъня, който зачервяваше плиткото канче, в което тлееше моят куршум. Щом се разтопи, туркинята бръкна в жарта, извади го и от ръката й полетя малко парче олово. Студената вода в паничката го прие с писък. “Сърцето ми” – това парче олово, не се събра. Жената го върна в канчето и го постави на жерта. След минута пак го хвърли във водата и то отново се пръсна на малки топчета. Хвърля така седем или осем пъти. Накрая оловото се стегна и “сърцето ми” се очерта. “Много е голям уплахът, чоджум.”, каза Йелдъз и ме повика да се приближа – “От кола си се уплашил.” Отвърнах: “Не, от човек!”, а тя повдигна паничката така, че да видя отлятото олово и повтори: “Кола показва, не човек!”. Наведох глава и над нея туркинята започна бавно да върти водата с уплашеното ми сърце. Заизрича нещо. Струваше ми се, че казва: “Иди си зло, иди си” и макар да не разбирах нито дума, от рамената кръвта ми полека започна да се спуща към гърдите и гърбът ми бавно да се отпуща. Същото направи и над колената ми. Щом заклинанието свърши, постави куршума в парче вестник и заръча да го нося пет дни със себе си. На шестия да намеря река и да го хвърля по течението – водата да отнесе уплаха. Намаза ме с водата от паничката и ми даде да отпия.