- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика

Пропуснала съм на последния ред да ти напиша като следствие от еднаквостта, че BC=B1C1.
Моля момогнете ми с тази задача. Хордите СА=6 см и CB=8 см в окръжността k (O;r) са перпендикярни. Намерете разстоянието от центъра О до CA и CB
http://prikachi.com/images/230/4463230Y.png
АВС правоъгълен => АВ е диаметър. Изваждаме триъгълника настрана и решаваме задачата.
От питагоровата АВ=√(36+64)=√100=10cm => AO=BO=5cm
От теорема на Талес
PO/CB=AO/AB
PO=CB.AO/AB = 8.5/10=4cm
QO/AC=BO/AB
QO=AC.BO/AB=6.5/10=3cm
Задачата е решена.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Ще ми помогнете ли с ето тази задача, защото просто не мога да я реша..
Правоъгълен трапец с основи 13 см. и 7 см. и бедра 8 см. и 10 см. е завъртян около голямата си основа. Намерете пълната повърхнина на полученото тяло.
Благодаря предварително!..
Еми ето ти фигурата, която се получава, като го врътнеш. Формулите са по спомен, ама така трябва да са, иначе това е важното тук- да можеш да си представиш кво се получава, другото е сметки, които може да сам недовидяла и аз.
Иначе ротационните тела и по друг начин могат да се решават, ама надали сте до там.
Последно редактирано от therichbitch : 02-29-2012 на 22:11
По принцип за ротационните.. имаш си функцийка, връткаш я около една от осите и си имаше едни километрични формулки за повърхнини, обеми на въпросното ротационно тяло, което се получава- с интеграли. Ние доста време им отделихме мин. година.
П.П. Пфф долната част не съм я нарисувала като цилиндър, чак сега видях, ама карай

Стига да имаш функцията, но иначе да. Аз пак ще се явявам на изпит върху тия щуротии, че съм завлачил анализа. Криволинейни трапци, ротации, хиперболични парабоилиди, бля.. В тийнпроблем решаването е една идея по-весело
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Всичко е под контрол, оправих основата
Иначе точно хиперболичните параболоиди бяха изкл 'забавни'.. дам, аз пък съжалявам, че вече няма да учим математика, така че се радвай, че ще държиш изпит по нея
Ти не беше ли икономика или стопанско? Сигурно ще имате още статистики, иконометрии
Вече имахме и специално статистиката, макар и математическа, не се доближаваше до математиката със своето очарование хахх.
Драсни една факултативна при нас, хаха
Можеш ли да дадеш някаква оценка, доколко е нужна математиката за специалността ти? И малко за впечатленията ти като цяло. Имам някаква идея да пиша разни работи към стопанския фак.
Ще ви върна в осми клас при системни неравенства, но си пререшавам примери, които съм ги решавала преди, а сега не мога да ги реша, пък писах на хвърчащи листи в час и...
а) |2x-3|<3
б) |0,5x - 2(x+1) +3| + 0,5 > 1
Мерси предварително.. ;d
а)
|2x-3|<3
|2x-3<3
|2x-3>-3
|x<3
|x>0
x E (0;3)
б)
|0,5x-2(x+1)+3|+0,5 > 1
|0,5x-2x-2+3|>0,5
|1-1,5x|>0,5
1-1,5x>0,5 U 1-1,5x<-0,5
1,5x<0,5 U 1,5x>1,5
x<1/3 U x>1
x E (-безкр ; 1/3) U (1 ; +безкр)
Това са модулни неравенства с един модул без х-ове извън модула. Можеш да разгледаш още:
модулни неравенства с един модул и х-ове извън модулите
модулни неравенства с повече модули без х-ове извън модулите
модулни неравенства с х-ове извън модулите
Една много полезна дефиниция за модула е:
|x|=x, при х>=0
|x|=-x, при x<0
Което свежда модулните проблеми до немодулни, чрез разглеждане на два случая и хвърля светлина върху метода на интервалите.
Последно редактирано от Chacho : 03-01-2012 на 00:07
Оф, единствената ми грешка, където всичко ми се преплита, е когато записвам:
|2x-3<3
|2x-3>-3
Не сменям знака на 3ката в дясно, по същият начин и в долния пример..
Мерси много!
За нищо
10 букви

при подточка а имаш модулно неравенство от вида
|f(x)| < c при с > 0
=> решенията на неравенството се определят от системата
|f(x)<c
|f(x)>-c
Тоест
|2x-3<3
|2x-3>-3
|2x<6 <=> x<3
|2x>0 <=> x>0
=>x E (0; 3)
При подточка б неравенството е от вида:
|f(x)| > c при с>0
=>даденото неравенство ще се разпадне на две неравенства
f(x) > c или f(x)<–c
И пак заместваш.
Чачо вече ги е решил
Chacho, писах ти ЛС за впечатленията ми, да не се разпростирам тук :\
Може ли да ми помогнете с тази задача:
Да се докаже, че ако правата L е ъглополовяща на даден ъгъл , то тя е симетрала на всяка отсечка, която е перпендикулярна на L и има краища върху раменете на дадения ъгъл.
Отсечката образува с рамената триъгълник, в който ъглополовящата се явява височина => и медиана. Така ъглополовящата дели отсечката на две равни части и я пресича под прав ъгъл => е симетрала.

Уф, забравих чертежчето.
http://prikachi.com/images/819/4469819C.png

Последно редактирано от irrationalDecision : 03-01-2012 на 20:57