- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Просто размисли за една трагедия.
във ФБ са направили неква имитаторска група за помощ, и хората си пращат ли пращат смс-и и администратора трие ли трие коментарите ми...а хората се връзват ли връзват... и продължават..и така ...
прав си, гадното е, че се превръща в едно от оръжията за манипулиране на обществото.Първоначално написано от StanSmith
Нормално. Вижда се къде има посещаемост и се започва пак с лудите реклами, инициативи и т.н.....![]()
Аз също смятам, че голяма част от тези пари отиват в джоба на някой глупак, но искам да си представите нещо, било то и за един миг...
Ние мислим, че тези пари не отиват в Хаити, мислим, но не можем да бъдем сигурни и това е истината.
Всеки си мисли, че с тези глупави смс - и, ще напълни врата на някоя мутра, но искам да ви кажа, че това понякога изиграва много лоша шега.
Ще ви дам един пример.
Преди две години аз и един мой приятел решихме да построим параклис, но съдбата ни изигра много лоша шега с ресурсите, което ни накара да пуснем обява по близката кабелна телевизия, което в чужд град е направо убийствено да правиш (тъй като специално пътувахме за играждането му), разправии, плащане за определен брой дни и т.н. Средства, които ние сме давали от джоба си. До тук добре, обявата гласеше, че, АКО НЯКОЙ МОЖЕ, нека да помогне с някакви пари, за играждането му, е и не само, някои хора искаха да дават и материали.
До тук картинката е много хубава, но дойде един момент, в който хората започнаха да обсъждат, без да знаят, че ние сме организаторите, думите им бяха същите като тук, разликата почти нямаше. Това мнение го чух от страшно много хора... Година по - късно натрупаните пари по сметката за изграждането на параклис, бяха точно 13 лв и 70 ст. Не знам от къде са дошли стотинките, тъй като беше банкова смека, нито 3-те лева, но все пак благорим на всички, които са се отзовали. Нямаше как да го изградим, но нищо, като имам възможност, ще го направим пак. Живи и здрави да сме.
Сега е момента да си представите, че мислите грешно и, че точно тези пари отиват за помощ в Хаити. Как се чувствате?
Как бихте се чувствали, ако ние бяхме пострадали и, ако разсъжденията в другите страни бяха като нашите? ( При положение, че парите отиват по точния път)
Просто се замислете.![]()
ULTRA VIOLENT SKIN BLOCK!
Мислех да пратя СМС, но се отказах. Великата Америка събира милиони и ги дарява за пострадалите деца, а после се занимава с техния трафик. Съжалявам наистина, но не мога да помогна.
В цялата тема, общо взето, се повтаря едно и също в 4 стр. И както винаги, в черно-бели краски.
За мен е ОК да пратя SMS (макар че още не съм го направил). Това, че го пращам, съвсем не ми "изчиства" съвестта - имам ясното съзнание по този въпрос. Вярно е обаче, че много хора го нямат това ясно съзнание. По съм склонен да вярвам, че тук лицемерието не е персонално, а обществено и политическо. И разлика ИМА.
Моя SMS няма да направи много по-богат този, който и без това е богат и ако не събере пари по този начин, той ще ги събере по друг и от други хора - и пак ще сме "излъганите"; това в случай, че действително е дотолкова корумпирана цялата история, което не знаем със сигурност.
А малка вероятност SMS-а да отиде по предназначение все е нещо. Казано иначе, SMS-а на мен със сигурност няма да ми помогне на съвестта (това си е мое нещо и го знам), но ИМА ШАНС да помогне НЯКАК на другиго (това не знам, но не ми пречи).
Единственият абсолютен факт по въпроса е, че ТРЯБВА да имаме съзнанието какво ни е по силите и какво - не. Медиите са мощен манипулатор и често изместват фокуса на общественото внимание към невинаги най-нужните точки. Искам да кажа, че помощ може да се оказва навсякъде и по всякакъв начин - сложното е да имаш "хладната преценка" къде ти е по силите да се намесиш.
В този смисъл, стига сте ми говорили за съвест, моля ви! Който умее да говори толкова много, колкото повече писали в тази тема, би трябвало да работи за разума, а не за съвестта.
Колкото до [произволен епитет] расистчета, чиито изказвания бяха най-неосновани и жалки - освен, че са пирон в ковчега на цивилизацията, друго не мога да им кажа.
активизъм/превенция; писане; музика
Пак някои ще се нагушкат с кинти. В САЩ и Израел търговията с органи е добър бизнес.
"Tolerance and apathy are the last virtues of a dying society..."
-- Aristotle
Наистина беше неясно, ама тъкмо ставах от сън, хах.Първоначално написано от Raybeez
Идеята ми беше, че да пратиш SMS не е толкова осъдително, стига НАИСТИНА да си наясно, че това не ти измива ръцете. Защото не сме толкова сигурни къде действително отиват парите. Аз бих пратил (макар че не съм), защото знам какво правя иначе. А богатият по-богат няма да стане чрез мен - той и по друг начин може да забогатее, ако реши, но току виж парите отиват по предназначение...
И другото, че трябва да сме наясно какво ни е по силите - до каква помощ имаме достъп, колко точно ни е желанието и прочие. Защото Хаити е на много хиляди километри, а в същото време ние редовно забравяме собствените си деца - лицемерието, за което говорихме.
Просто исках да внеса малко сиво в черно-бялата тема. Нищо не е толкова категорично, колкото го описвате и съзнанието за това е винаги в полза на разума.
активизъм/превенция; писане; музика
Малко по темата:
http://charlie.blog.bg/novini/2010/0...agediia.485869
"И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."
айде се спри бе извратеняк
"Tolerance and apathy are the last virtues of a dying society..."
-- Aristotle