.
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 35 от общо 35
    Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    Идеята на филма Еквлибриум не е ли съвсем друга?

Дори не се упоменава равенството в този филм.

Имаме тези(как се наричаха) супер полицаи, имаме обкиновени хора, Имаме и ЮБЕР ВОДАЧ. Къде видя равенството, или дори идеята за такова в новото общество.

Филмът показва, че човек не е човек без емоции и ,че не можеш да изградиш нищо, ако не се съобразиш с човешката емоция. Не винаги разумът е най-доброто и не винаги войната е най-лошото.

И освен това крисчън бейл одразя лицето на оня и беше супер Awesome.

Филмът,до колкото си спомням,е далеч от анархизма,но носи някои от неговите идеи,макар и наложени по насилствен начин.

Не можеш да си представиш,защото никога не си се змислял.Някой може ли да ти завиди за нещо,като го има същото?Не.Тук стои въпросът какво е по-важно,да си уникален и да те дебне завист и алчност отвсякъде,или пък да си еднакъв,но да си безгрижен към другите.Между анархията и иерархията има един отворен интервал (-1;1),който никога не може да бъде запълнен до съответната цифра 1 или -1.За това и пълният им смисъл е утопичен,защото винаги ще има хора,които са различни.Лошото е,че човечеството в момента е по-близко до -1 - до завистта и алчността
    Несъмнено у него има типичната характеристика на непримирим човек.Но и на неприспособим - на човек,който не успява да приеме правилата на средата си за свои и това предопределя обречеността му...

Eminem-Mosh

Цитирай Първоначално написано от Still1ME1Still1HERE
    Относно втората част - в анархията няма заплати.Никой не определя и нкоикой не получава заплата - получава само нужното му за оцеляването и здравето му.Относно администрацията на хазната,тя е безпристрастна - само ще следи за грешки А разпределението на работата - човека не обира просто доматите,той се грижи за почвата,сади ги полива ги,пръска ги и така нататък Пък през Зимата може да върши и друга работа.

От друга страна въпросът на Канис е много добре поставен.Може би по 2 комплекта дрехи би било добре?
    Не е ли точно това заплатата - да ти определят колко да получиш. Този, който ти определя заплата освен това е висшестоящ. Или ти смяташ, че отиваш сам в "хазната" и си туглиш скромно толкова, колкото само до оцеляваш. Е това не мога да го разбера Смятам, че прогресът е стремеж към нови материални блага и достижения. Когато нямаш мотив да се развиваш, а и никой около тебе не иска да се развива какъв е смисълът от някакво равно разпределение. Всъщност къде е идеята на анархизма - равенство ли, липса на авторитет ли, или прогрес? Трябва да си отговориш кое най-важно за тебе. Мене не ме притеснява, ако някой има повече блага от мене, стига да мога да задоволявам потребностите си и да се стремя към повече.

Относно филма се говори за едно общество на равни и еднакви индивиди. Raybeez спомена за авторитета, нещо като духовен гуру и водач, около който се обединяват всички. Имаме такъв във филма. Имаме равни на хората, но с права да пазят реда от проява на "различие", "чувство", "неравенство", разбирате го както си поискате. Останалите хора са просто част от масата - всеки си има определена роля, такава каквато описвахме с фигурките или доматите, един произвежда лекарства, друг хляб, трети дрехи и всички получават едно и също - 2 комплекта дрехи, едно легло и т.н. Заглавието на филма в превод означава "равновесие", термин, който напълно съвпада с термина "анархизъм"... естествено на теория.

Мега фен Аватара на Canis_Dirus
    В момента при гугъл търсене на "Приключенията на Незнайко" тази тема излиза на четвърта страница

Иначе утопиите винаги говорят за някаква група хора, която е обхватна. Нещо като демокрацията в гръцки полис - 300-400 мъже решават важните въпроси и кажи-речи се познават всички. При няколко хиляди става трудно, а при сегашните 6+ милиарда - невъзможно, защото една утопия предполага една и съща култура и начин на мислене.
    Grumpy old madman

Съгласен съм и с двамата

Както казах в Еквилибириум(равновесие) равноправието е наложено с насилие.До колкото си спомянм имаха някви спринцовки или хапчета не си спомням,които потискаха чувствата,като те се даваха от тоя,който управляваше.Както и в 1984 всичко е следно.Филмът започваше как специалните части търсят и унищожават всяко изкуство - каартини,музика.

Иначе защо да не теглиш сам това,от което имаш нужда?Защо не?

Прогрес няма да липсва.Науката ще се развива с цел да се подобри животът на хората.
    Несъмнено у него има типичната характеристика на непримирим човек.Но и на неприспособим - на човек,който не успява да приеме правилата на средата си за свои и това предопределя обречеността му...

Eminem-Mosh

Супер фен
    Град
    i`m lost (;
    Не съм запозната в дълбочина с анархичната идея, но горе-долу знам за какво става въпрос.
    Аз лично виждам тази утопия като крачка назад в човешкото развитие, като връщане към родовата община, където социално разслоение почти не съществува и производството се свежда до задоволяване на първичните нужди. В такова общество почти няма движение, няма пазар, липсва йерархия. Но историческият опит е доказал, че анархията води до изчезване на някои народи, неуспяли да се интегрират в по-развита обществена система.
    Като цяло моето виждане за утопия клони наляво и аз смятам комунизма за по-добрата идеология, която може да изведе максимума от човечеството. Имаме йерархия, власт, но от друга страна е осигурен минимума за всички, за да успеят да съществуват нормално.
    Свестните у нас считат за луди

части от мен

Цитирай Първоначално написано от Still1ME1Still1HERE
    Съгласен съм и с двамата

Както казах в Еквилибириум(равновесие) равноправието е наложено с насилие.До колкото си спомянм имаха някви спринцовки или хапчета не си спомням,които потискаха чувствата,като те се даваха от тоя,който управляваше.Както и в 1984 всичко е следно.Филмът започваше как специалните части търсят и унищожават всяко изкуство - каартини,музика.

Иначе защо да не теглиш сам това,от което имаш нужда?Защо не?

Прогрес няма да липсва.Науката ще се развива с цел да се подобри животът на хората.
    Ами предложението да си теглиш е същото. Как ще спреш желанието си за още и още. Това е прогресът - да искаш още! Можеш да си наложиш да не искаш още като потискаш чувствата си, на тоя етап с хапчета.

От всичко прочетено в тази тема излиза, че става дума за анархистката икономика, а не за анархизма в политическите и философските му измерения. А относно анархистката икономика, има различни идеи и становища как може да бъде органзирана и какво точно може да представлява икономиката в едно безвластническо общество.

Можете да прегледате иконмическите идеи още на Прудон, като стигнете до модерни теоритици, които изобщо не говорят за утопии, а за съвсем реални и прагматични неща, които също се базират на анархистките принципи. Например ПарЕкон на Робин Ханел и Майкъл Албърт - http://lifeaftercapitalism.info/econ...ons/51-parecon

Има и други модерни идеи, близки до анархизма, които имат идеи за нова икономика, противопоставяща се както на капитализма, така и на плановата икономика. Например Всеобщата демокрация (Inclusive Democracy)
    http://lifeaftercapitalism.info/poli...ive-democracy/
    Won't wear the cross of a man that means nothing. A man who falls to his knees is a man of disease. Take your God straight to hell. Trash your cross.

И ще ни разясниш ли какви са тия идеи? Защото тука обсъждаме анархизма, а читанките ги остави на прохождащите анархистчета. Образовал съм се достатъчно.

Мега фен
    Град
    <3
    Защо във форума няма анархия? ^^ Искам ранк/г! ^^
    4XCOKИ
    Sometimes the best gift is the gift of never seeing you again.
    Всичко за мен? Че то ако го кажа, няма вече да е за мен. Ще е всичко за теб.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си