Цитирай Първоначално написано от Canis_Dirus
Добре бе, баси. Кога ще свърши петрола? Година?
трябва да е доста бързо предвид експоненциално нарастващото потребление и намаляващите залежи. Кога?

А бту само на мен ли ми направи впечатление, с каква огромна глупост започна всичко - баща му бил пилот на самолет за ЦРУ и затова той имал достъп до секретни данни Shocked

Бе Токи, представи си, че точно миналата година писах домашна работа и сравнявах течните фосилни горива с био-горивата. Много добре са ми известни тия факти и как могат да се тълкуват в полза на едно, или друго твърдение.
EROEI индекса не обхваща целия life-cycle и въобще не обръща внимание на страничните продукти. Най-малкото на един глицерин, който при производството на био-дизел е страничен продукт, но спестява няколко милиона барела петрол (от които се прави иначе глицерин).

И изобщо как може да свързваш развитието на всички технологии с петрола? Той не е единствения енергиен източник, а най-лесно достъпния и евтиния. ДВГ се налагат точно по тази причина. Иначе първите автомобили са били електромобили.

А въпросния bell-graph удивително прилича на графика на нормалното разпределение и с малко стъкмистика всяка една крива пасва там. И стига ми говори, че тоя си посветил живота на тая peak oil графика. Та той самия признава, че никой не зане, колко точно петрол ни остава. Е като не знае, как изчисли, че сме минали половината?
Дори и в сегашната цена на петрола има голям процент, който е чиста спекулация Wink

Хайде да се връзваме на всяка пропаганда за краха на цивилизацията. А този сигурно някъде е публикувал и нещо срещу дарвинизма. Иначе никакъв анти не е.
Никога не съм споменавал че петрола свършва, а че става скъп за добив. Човека също обяснява това.
Свързвам развитието на всички технологии със петрола поради простата причина че без евтин петрол тези технологии никога нямаше да съществуват, камо ли имат тази масовост като сега и щяха да имат съвсем лимитирано приложение. Първите кораби са били гребни но това не значи че в момента продължаваме да гребем. Няма как да си задвижваме целия флот със гребла, точно както и няма как да сменим петролните средства за транспорт с електрически. Наистина ли мислиш реално че можем всички да заебем сегашните коли и да скокнем щастливо на електромобилите ? Сериозно ли смяташ че съвсем специфичните редки и скъпи елементи нужни за производство дори само на батериите за тия коли ще дойдат от небето ?
Сам каза че петрола е най-евтиния източник на енергия - без него никога нямаше да можеш да си позволиш дори лада да си купиш и почти сигурно нямаше да си слушаш музиката на iPod а на грамофон.
Сега по една друга тема - защо американците спряха да произвеждат огромните автомобили на 60-те,смениха метала, стъклото, лукса, кожите, стабилността, здравината, а минаха на пластмаси, изкуственяци и евтинджос. Не е заради "високотехнологичните" и "иновативни" пласмаси, рециклирани шишета и напредъка на НАуката, а само и единствено заради поскъпването на петрола.
Това може да се наблюдава навсякъде около нас - дрехи, обувки, инструменти, почти каквото се сетиш се прави от немай къде с евтини материали, чупливо, късащо се и разпадащо. Заменяме метали с пласмаса, стъкло с найлон, вълна с полиестер и т.н. изобщо отиваме към евтинкото в материалите и нескопосаната конвеирна изработка на продуктите а не към качеството в изработката и материалите.
Разбира се че сме минали половината, когато няма как добива да мине определено ниво - около 84mbpd. Това го ударихме като почна кризата. Оттук нататък има малко плато със леки спадове и пикове до същото максимално ниво на добив, което сме яхнали в момента и което наричаме неподготвени края на кризата и оттам нататък пътя е само надолу а, цената на петрола винаги но особено сега е била плод на извратена спекулация. Нормалния човек това го разбира, когато види че метала в колите и оръжията се заменя с пластмаса.