хахах интересни мнения, зайците са всеядни.. ъъ ориз ядът ли?!
както и да е..
Значи сега ще ти дам няколко съвета г/д да знаеш за какво става въпрос, след което вече си говори с ветеринар и с продавач-консултант в зоо магазина.
1во. Значи ако го гледаш в къщата, е хубаво в клетката да сложиш опилки/трици (ако не знаеш какво е това, накрадко остатъчен материал от дървообработката), и около клетката (под нея) сложи някакъв дебел картон, защото всеки заек има инстинкт да копае.. а ако почне да се пробва ще изхвърли доста от нещата които са вътре, говорим в период след който е удовлетворил биологическите си нужди ще стане неприятно и ваще ще те навикат..
2ро. Всички зайци, продавани в магазините са еднакви!!!!!!!
Можеш да ги храниш със заешки гранули, ако е малко зайчето 1во взимай малки на размери, като след това взимай големи. (Вече в магазина ще ти предложат какви да взимаш, ще ти обяснят колко се дозира и т.н. не ми се обяснява.
Можеш също да им даваш сено, но никога, повтарям никога прясна трева!!! Защото после ще пълниш джоба на ветеринаря.. развиват болести и т.н.. за които ще береш мъки.
3то. Чисти им често. Като видиш, че се е позамърсило изчисти, понеже от нечисто помещение (т.е. клетка) също хващат болести. Май болеста се казваше коксидиоза (не съм сигорен), като при нея си надуват коремите, стават тромави, отслабва им двигателната систама и умират бавно. Ако това ти се случи, 5 пъти в деня по 1 спинцовка в устата им слагаш да им даваш прясно мляко, и малко въглен от аптека (това съм го правил, понеже когато бях на море, и се прибрах имах 3 подути зайчета на по 1 месец където бяха.. и не ме питай колко съм се грижил за тях.. но само 2 ми оцеляха.
4то. Вода ако е малко зайчето е хубаво 1во 1 седмица да разтваряш в нея и SB3 а ако е болямо може и профилактично .. не слагай поилки, бля бля.. тва не е папагал да пие от поилка..
Зимаш 1 купичка, някъде 10/15 см висока и с ~30 см диаметър, за да не се малага нонстоп да му сипваш вода и го оставяш да си живее.
Може да му даваш понякога зелеви листа, ябълкови кори, но преди това трябва да си УМИТИ!!!
И също понякога слагай някое дръвце вътре, за да си остри зъбите.. защото имах 1 заек където му чупих зъбите с клещи, защото му бяха станали 2 см. и половина.. и не можеше да яде..
Дано да съм помогнал.
П.П. И гледай да се грижиш за зайчето ей Аз в един период от време имах 47 заека и беше много яко, но вече ми поомръзнаха и повечето са във фризера