- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Списък с книги за 8 клас
^ Така е.
Независимо дали вярваш, че можеш да направиш нещо или че не можеш, и в двата случая си прав.
Хенри Форд
О, да! Чак сега видях.![]()
Благодаря много, вътре има и разказа Лунатин, той учили се ?
Ne poznawam chowek ,koito me obicha
А не е ли най-добре - да вземем по една литература от 8-ми клас и да прочетем, само това, което ни трябва![]()
Просто исках да знам дали всички разкази са в нея, защото viqnkababyy казва, че е тухла. Моята е около 170 страници. Винаги трябва да нападате..Първоначално написано от ArrowsOfDeath
![]()
![]()
![]()
Може и да не се учи, но на нас ни го дадоха.Първоначално написано от viqnkababyy
Прочетете ги щото през годината ще ви карат да ги четете и става гадно. Най-важното е да прочетете Крадецът на праскови щото е най-дълъг.Първоначално написано от viqnkababyy
ваУ рокс
Grell
Съдържание:Първоначално написано от dudit00
1. Made in USA
2.Сламеният фелдфебел
3.Къщата при последния фенер
4.Разказ с витамини
5.Маймунска младост
6.Човекът, който дойде от Америка
7.Водородният господин и кислородното момиче
8.Лунатин!Лунатин!Лунатин!
9.Филантропична история
10.Жената в златния ковчег
11.Една възможна утопия
12.Това се случи в Лампадефория
13.Новият Робинон
14.Дамата с ренгеновите очи
15.След девет месеца
16.Влак
17.Магичен разказ за соята
18.Алхимия на любовта
19.Приключение в рая
20.Разказ за една бегония
21.Асфалт
22.Наследници
23.Човекът Бил и котката Кет
24.Негърско щастие
25.Червените покойници
26.Приказка за лъжата
27.Орден
28.Генералски шинел
29.Човекът с опашка
30.Съвсем странна история
31.Чудният смях в Рамония
32.Джуджето Тинтирин
33.Паноптикум "Лайхенвалд"
34.В сивото всекидневие
Кои освен Лунатин и Дамата с ренгеновите очи ще ни трябват ?!
Осмокласници, крайно време е да драснете по един ред, за да спрем да се лутаме като мухи без глави из съдържанията.![]()
По-лесно ще е бъдещите деветокласници да ви кажат какво са учили![]()
Audio ergo sum
И аз така мисля, но явно и на тях не им се занимава!Първоначално написано от ArrowsOfDeath
Първоначално написано от dudit00
Или може би, половината не са внимавами в час![]()
Ето аз съм си бъдеща деветокласничка, не претендирам с високо IQ ама с каквото може, питайте да се помага![]()
Иначе `Лунатин` не се учи в 8 клас.
А от списъка, който авторката на темата даде всички ли се учат?Първоначално написано от fenche22
Мислиш ли че за тази крайномалка ваканция някой ще се занимава с тези неща?![]()
Супер сте мързеливи и се опитвате да се правите на тарикати, нищо че после ще ви излезе през носа. Вие само затова ли четете книги - заради класни и оценки? И аз напоследък доста съм занемарила четенето, ама пък лятната литература никога не съм я пренебрегвала(обратно на мнозинството). Хубаво е да се запознаете с българските писатели, пък и не виждам с какво толкова ще ви дотежи да прочетете няколко стихосбирки, които повечето са едни малки тънки книжчици, при положение, че цяло лято и без това си бъркате в носа.
Гадна съм и няма да ви кажа к'во ще учите догодина, тъкмо ще ви стимулирам да се запознаете с по-големите с цел изгода.Само ще кажа, че "Таванският спомен" ми остави траен отпечатък в съзнанието, както и "Дервишово семе". Елисавета Багряна ми е безкрайно объркана личност, стиховете й меко казано не ги разбирам, Блага Димитрова се преглътва, дори доста добре е писала жената. Мнението ми е обаче, че на тея години надали можете да схванете особено за какво иде-реч що се отнася примерно за стихотворенията на споменатите по-нагоре две писателки, разказът на Павел Вежинов също е някак странен, та затова - СЛАВА за хората, които ви правят и ви пишат готови анализи в учебниците!
Е понеже и на мен мързела понякога ми е слабост, като си спомня какво е да си седмокласник .. как да не ви каже човек, написах ви списъка
Ето какво се учи по литература в 8 клас:
Димчо Дебелянов - `Скрити Вопли` (Да се завърнеш в бащината къща)
Николай Лилиев - `Тихият пролетен дъжд`
Елисавета Багряна - `Потомка`
Светослав Минков - `Дамата с рентгеновите очи`
Никола Вапцаров - `Песен за човека`
Емилиян Станев - `Крадецът на праскови`
Блага Димитрова - `Жена`
Николай Хайтов - `Дервишово семе`
Ивайло Петров - `Преди да се родя`
Валери Петров - `Японският филм`
Павел Вежинов - `В един есенен ден по шосето`
Йордан Радичков - `Нежната спирала`
Христо Смирненски - `Зимни Вечери`
Ето, готови сте![]()
Дано съм ви била от полза.
ПС - Не съм ги чела през лятото изобщо, и пак нищо не се промени за тея които прелистиха книгите, но все пак щом искахте списъка ..
fenche22 - Едно голямо, сладурско благодаряя![]()
П.С: Обожавам аватара ти !![]()
Препоръчвам Ви да си прочете всичко, а не да молите някой да Ви разказва за какво става въпрос, защото голяма част от произведенията ще се споменават и в по-горните класове.
Николай Хайтов - "Дервишово семе" - дори тази година г-жата ни даваше примери от "Дервишово семе" ; а и разказа е много интересен
Ивайло Петров - "Преди да се родя" - така и не прочетох "Преди да се родя и след това", но вие на правете тази грешка
Светослав Минков - "Дамата с ренгеновите очи" - със сигурност няма да забравя историята за Мими Тромпеева, която има ренгенови очи - едно много поучително разказче
Димчо Дебелянов - "Помниш ли" и "Скрити вопли" - нашата госпожа ни беше казала да научим едно от двете и после ни изпитваше и ни пишеше оценки. Дори и анализи имахме да правим
Христо Смирненски - "Зимни вечери" и "Приказка за стълбата" - върху тези произведения също правихме анализи - особено върху "Зимни вечери"..По-добре ги прочетете и двете, защото наистина ще Ви накарат да се замислите
Никола Вапцаров - "Песен за човека" , "Прощално" и "Борбата е безмилостно жестока" - И тази година г-жата ни припомни "Песен за човека" и ни даваше примери от там...а миналата имахме да избираме между "Прощално" и "Борбата" и ни изпитваше..Но и стихосбирката му "Моторни песни" се чете бързо и има наистина много хубави и запомнящи се песни (като "Вяра" и "Пролет" например)
Радичков - "Нежната спирала" - един страхотен разказ..жалко че не отделихме много време за него
Емилиан Станев - "Крадецът на праскови" - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го прочетете!! Повестта е много хубава, а и ще сигурно в училище ще отделите много време за нея (поне при нас беше така)
Павел Вежинов - "В един есенен ден по шосето" и "Бариерата"
Николай Лилиев - лирика - не се сещам кои негови произведения сме раглеждали и дали въобще сме ги разглеждали, но ще проверя тия дни
Елисавета Багряна - "Потомка" и имаше още едно
Блага Димитрова - "Жена"
Валери Петров - "Тавански спомен" и "Японски филм"
Миналата година ние разгледахме тези произведения. Но е хубаво да прочетете колко се може повече от авторите.
Надявам се да съм била полезна![]()
Няма проблемиПървоначално написано от viqnkababyy
![]()
Аааа,някой може ли да напише книгите за 9 клас,защото явно съм изгубила листа ???![]()
Първоначално написано от chocolatedidi
Митология - Фолклор - Литература
Старогръцка митология
Старогръцки героичен епос
Омир - "Илиада"
Омир - "Одисея"
Старогъцка лирика
Старогъцка драма
Есхил - "Прикованият Прометей"
Софокъл - "Антигона"
Софокъл - "Едип цар"
Библията