Виж ся,баща ти не можеш да го поправиш. Какъвто е сега,такъв ще си остане. Заеби го него,заеми се с малката. Иначе да,можеш да позвъниш на някой от телефоните на закрила на детото,но се съмнявам в тяхната ефективност. А и след обаждането,баща ти вероятно съвсем ще ти вдигне мерника.
Аз нямам братя или сестри,но моя съученичка има същия проблем. Живее с баща си и втората му жена,заедно с тяхното детенце. То е момченце(на 7) и се държи абсолютно като сестра ти. Мисълта ми е,че ще трябва да я превъзпитаваш.
Ако делите една стая,въведи 'граница',наложи правила. Тя ти взима нещо,ти и взимаш нещо. Тя връща твоето,ти я караш да обещае да не се повтаря и след това ѝ връщаш каквото си взел. Ако прави бели и ги крие,използвай го. Щом тя те заплашва и ти я заплашвай. Научи нейната игра и я накарай да разбере колко е кофти.
Ако те удари или обиди я изгони от стаята. Не я пускай обратно докато не се извини. Ако влезе в стаята,но отказва да се извини просто пак я изгони.
Използвай времето когато баща ти го няма,за по-'груби' мерки.Не бой,а по-сериозни за нея заплахи. Когато се извини ѝ казваш 'благодаря',с цел да оцени стойността на извинението. Когато ти пречи(като в случая с филма) помоли я веднъж-два пъти. Ако не стане,примири се,по-късно ще гледаш филма. Но когато тя гледа нещо или прави нещо 'наложително' като филма,направи същото. Надуй музиката и не я спирай.(ако слушаш нещо,което тя не харесва още по-добре!)
Говори с нея като с (почти) равна,избягвай да повишаваш тон и да обиждаш. За нея 'тъпа си' е повод да ревне. Детското поведение и най-вече промяната му е трудна задача. Свикнали са на принципа 'имам проблем>разциврям се>problem solved' . Давай ѝ примери от друга област в нейния живот,където и да се разреве няма да се реши проблема. Научи я,че скоро няма да може да мрънка за глупости. Скоро ще тръгне на училище,прекрасен момент да ѝ покажеш това-онова. А тя сама ще схаване когато някое момченце в клас и вземе тетрадката примерно,тя ще писне,но няма да си получи обратно вещта.
Ще порасне малко и ще ѝ дойде акъла. След това идва номера със сделките. Ако не си е почистила своята част от стаята/или нейната собствена/,помоли я. Ако не го направи ѝ предложи 'награда',било то нещо сладко или пък лев-два. За нея това си е доста добра причина да се организира по-бързо. С времето прескачай даването на въпросните 'награди' и ги намалявай,докато напълно спреш. На нея вече ще ѝ е изграден навик. Ако имаш нужда от помощ с твоята част от къщата,отново ѝ предложи нещо в замяна. Тук обаче не можеш да кръшкаш от 'заплащането'. Ако си сгафил,обещай ѝ кино,помощ с домашните за седмица или малко повече кинти срещу убедително скатаване пред вашите. Когато тя те помоли,НЕ ѝ отказвай ако нямаш основателна причина.(И все пак,не значи не.) Научете се да сте екип,а не врагове. Повярвай ми,действа. Написах цял роман,но съм сигурна че си заслужава.
П.П. Впрочем,на колко си години? (чисто любопитство)