- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Студентска тема
За хората с 30 невзети не знам, но голяма част с 1, 2 години повтаряне си ги взимат. И след това да се питаме защо всички имат висше, да се питат къде са кадърните кадри и защо се изисква на държавни и на други места хора с висше.
Освен това учебната средата крайно се занижава. От там се влияе и преподаването.
На теория е така, но сега ще ти кажа защо мисля, че не си прав. Първо, в ТУ се учи за инженери. Ако един човек, който в даден момент от следването си е имал 30 невзети изпита или 20 и прочее, което като цяло демонстрира свръхнесериозност и липса на интерес и организация, вземе, че се дипломира, най - напред средният успех от дипломата му ще е около 3-3,50, понеже и на дипломна работа тия, пред които защитаваш, не те гледат много на сериозно. Когато отидеш с тази диплома (и респективните знания, понеже като учиш за толкова изпити с цел чистене, а не научаване, толкова ще ги и научиш като хората) на интервю за работа дори HR-а да е достатъчно тъп да те вземе, ти като демонстрираш в пробния период колко нищо не знаеш, колко си некадърен (примерно ставаш електроинженер, пратят те да смениш прекъсвач в подстанцията и ти се запътиш да отвиваш бушона в ЗРУ-то и трудно се сещаш за закона на Ом), пробният ти период ще свърши преждевременно. А ако си съвестен и кадърен човек, не би трябвало да стане така.
Учебната среда се занижава факт. По принцип да, при условие, че всички са овци обаче. Ако ти си в един университет с идеята, че искаш да научиш и да станеш специалист и ти е интересно това, което учиш, да, нищо не пречи да си си приятел с всички и да си ходите на купони, ама това, че някой има 50 изпита няма да направи така, че и ти да заимаш толкова. Знам какво имам предвид.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."