Аз също съм против противозачатъчните хапчета,но понякога се налага използването им защото те са единствения начин за лечение на различни заболявания.Но според мен е по-добре да се ползват презервативи,спермициди или спирали,но при нераждали жени не е желателно използване на спирала.Не препоръчвам да ползвате метода прекъснат полов акт защото доста изненадки могат да се случат тогава.Физиологичната контрацепция и тя може да се използва,ама и тя не е много надежден метод.
Със спешната контрацепция не трябва да се прекалява,защото могат да настъпят сериозни нарушения в хормоналния баланс на организма.Според съвременни данни ефикасността на спешната контрацепция е от 84-90 процента.
Хапчето за аборт Ру-486 доколкото знам в България и други страни е забранено.
Не съм съгласен и с част от профилактичните и лечебните ефекти - но в момента нямам време да обеснявам широко нещата.
Относно намаляват риска от доброкачествени заболявания на гърдата - това не е точно така - доста момичета приемащи такива таблетки правят фиброаденоми,кисти,мастопа тия и други проблеми с гърдите.Освен това продължителния прием на противозачатъчни увеличава риска от рак на гърдата.
Намаляват риска от рак на яйчника,но увеличават риска от рак на маточната шийка.
Противозачатъчните водят до намаляване на сексуалното желание.
Увеличават риска от тромбози,напълняване и други са страничните им ефекти.
може да се наблюдава окосмяване,нарушения в хормоналния баланс,напълняване,депреси вни състояния,тревожност,нервн ост, лабилно настроение, освен това тези медикаменти могат да доведат и до други заболявания
- Леко увеличение на риска от рак на черния дроб
- напълняване
- У пушещите жени и у тези, които страдат от хипертония се повишава рискът от инфаркт на миокарда и инсулт
- възможно е повишаване на артериалното налягане и др.
Въпрос на личен избор е дали да приемаш противозачатъчни предвид изложените ползи и странични ефекти.
Относно лечебните им ефекти описани в темата:
1- да
2- да
3 - да
4 - възможно е,но не винаги се получава
5 - лечение на поликистоза не само през пубертета.
други само част от тях.
Както казах по-горе пиенето или не пиенето на хапчета е въпрос на личен избор.
В България такива медикаменти се изписват на килограм без необходимите изследвания,а е желателно да става с изследвания.