- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Властелина па пръстена - Толкин
Абе да попитам знам, че филмите ,,Властелина на пръстена" са 3, мисля да си купувам и книгите ама не знам те 3 книги ли са или е само една ? Айде някой дето е чел и разбира да ми отговориБлагодаря предварително
![]()
Знанието е сила.
Книгите са три и може поотделно да ги вземеш, може и в едно издание. Зависи колко луксозен вариант си търсиш. За мен е по-яко да са три.
Но един съвет - не започвай с "Властелина"!
Започни със "Силмарилион", след това "Хобит" и едва след това "Властелина". Това е логичната последователност и ще ти даде възможност да разбереш цялата красота и "пълнота" на Толкиновия свят. Също и да разбереш колко бледнеят филмите.
активизъм/превенция; писане; музика
Благодаря за отговора, а ,,Опасното кралство" към поредицата ли е ?
Знанието е сила.
не.Първоначално написано от Ambro
Към вселената средната земя са : Силмарлион, Недовършени предания, Децата на Хурин, Хобит, Властелинът на пръстените
Вземи си ги от издателство "Бард", там освен самите повествования има и приложения, карти и т.н.
Даже имам и една "Енциклопедия" на света на Толкин от един руснак![]()
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
+1 Съгласен.Първоначално написано от manliftingbanner
Прочети Хобит и Властелина, ако се зарибиш много няма как да не прочетеш и "Силмарилион".
Тъкмо гледах в Хеликона книгите, има някаква промоция Хобит и Властелина за 25 лева, а иначе само Властелина е 24.90![]()
Знанието е сила.
Зависи от изданието. Аз ги имам трите части по отделно и мисля, че е доста по - удобно от това да носиш онази тухла.
И съм съгласен с manliftingbanner. Доста вероятно е вместо да се запознаеш със света на Толкин, Силмарион да те отблъсне от него.
Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.
Sofia Rebel Station
Бе къв му е толкова проблемът на Силмарилион, само аз ли не разбирам?
Няма проблем, просто не е подходящ за запознаване със света на Толкин.Според мен.Първоначално написано от semantics
Силмарилион е тегав за четене, особено в началото и за незапознат човек - факт (макар че го намирам за страхотна красота). Същевременно наистина няма по-логичен старт, за да се влезе адекватно и в света на Толкин, и в стила му, и пр. - това пък според мен. От гледна точка на последното го препоръчвам.
Купих си книгите, последно със Силмарилион ли да започвам или с Хобит ?![]()
Знанието е сила.
Хронологично е Силмарилион(те са няколко части в него, почни по ред както са написани)-Недовършени предания(първата половина)-Хобит-Властелинът. Но и с Хобит да почнеш не е проблем.Първоначално написано от Ambro
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Разбира се - винаги си струва човек да прочета още една хубава книга.
Тези можем да ги наречем хубави, защото определено са минали изпитанията на времето, по един нелош начин минаха изпитанията и на комерсиализма (доколкото това беше възможно) и в края на краищата "Властелинът" е една от най-продаваните книги на всички времена.
Фентъзито като цяло не е за всеки, защото си е специфичен жанр, но така или иначе Толкин не е фентъзи в класическия смисъл на понятието. Бих казал, че е ценно човек да знае за какво иде реч в неговото творчество. Той наистина е изключителен писател.
И колко месеца ще отнеме прочитането на всичко? И успявате ли да запомните толкова много информация? Да речем, познайте коя героиня е това"Тя е носителка на един от трите Елфически пръстена - Нения, пръстенът на водата и е родена във Валинор през годините на двете Дървета. Идва в Средната земя заедно с братята си в първата година от Първата епоха. Тя е най-малкото дете и единствената дъщеря на Финарфин."
Audio ergo sum
Силмарилион е най-хубавата книга на Толкин, който не харесвам особено като цяло. Най-пълнокръвна и разгърната, макар и може би малко по-отнесена и заплетена.
^ След като прочетеш две фентъзи поредици (Колелото и Малазанската), в които главните + второстепенни герои наброяват стотици (специално в колелото май бяха към 900/1000), такива неща не ти правят впечатление.![]()