^Именно, чудесно тълкувание! Харесва ми как разсъждаваш!

Sham, лично познавам г-жа Борисова и си залагам главата за адекватността на мненията й.

Българските ученици не са глупави, те живеят в бедна на стимули за развитие среда, обитавана от безпомощни и незаинтересувани възрастни. Децата са потърпевши от неспособността на българската образователна система да осъзнае динамичната промяна в света, в който живеем, където няма истини от последна инстанция, всеки човек се сблъсква със собствената си свобода да формира мнение и да прави избор и понася лична отговорност за адекватността на житейската стратегия, която е избрал.

Образователната система, не просто училището, но и университетите, и гражданските организации, и бизнесът и най-вече политиците носят огромна отговорност за това, че години наред българското училище прилича на човек, чиито крака го носят напред, но главата му е обърната назад. Най-ужасното е, че постоянно отхвърляме собствената си отговорност с фалшиви оправдания и я прехвърляме върху децата. Остава само да кажем, че са глупави.
Точка.

Имам и аз какво да кажа по твоите въпроси и статиите, но съм на работа сега. По-късно.