.
Отговор в тема
Страница 3 от 4 ПървиПърви 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 80
    Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Бахрейн си беше лумнал още от началото...но нямат шанс, особено след намесата на СА.

Супер фен
    Град
    i`m lost (;
    вече започна операция в Либия...

въобще не ми харесва какво се случва. може да стане доста опасно - Кадафи е луд...

ние сме щели да помагаме с товарни самолети и медицински екипи на НАТО.
    Свестните у нас считат за луди

части от мен

Започна се...

ама не знам какво точно...

Мега фен Аватара на shadow4e
    Град
    София
    Дано всичко приключи бързо с минимален брой жертви.

Супер фен
    Град
    i`m lost (;
    някакси не ми се вярва, че ще се размине без жертва. поредната война, която Запада повежда срещу арабска държава.

в смисъл - няма как ООН да стои безучастно и да наблюдава случващото се в Либия, особено действията на Кадафи, но все се чудя: това ли е начинът?

казаха, че са поразени граждански цели...
    Свестните у нас считат за луди

части от мен

Мега фен Аватара на LadyDi
    Град
    Варна
    Мда...

Коалиция от пет държави – САЩ, Франция, Великобритания, Канада и Италия, извършва атаки над Либия, за да спре нападенията на силите на Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс.

Въздушните нападения са насочени основно срещу позиции на армията на полковника около Триполи и Мисурата, според анонимни източници, цитирани от агенцията.

От американски и британски военни кораби са изстреляни над 110 ракети срещу либийски цели, за да бъде разбита либийската военновъздушна отбрана, според високопоставен американски военен източник. Това била само първата фаза от операцията.

В атаките ще се включат американски бойни самолети. Очаква се няколко арабски държави да се присъединят към коалицията.

Около 25 военни кораба на коалицията, включително три американски подводници, въоръжени с ракети Томахоук, са позиционирани в Средиземно море. Международната операция срещу Кадафи носи името "Свалянето на Одисей".

Либийската държавна телевизия съобщи, че „кръстоносците”, както беше наречена коалицията на Запада, са бомбардирали населени райони около Триполи и складове за гориво край Мисурата.

В краткото съобщеение беше цитиран говорител на либийските въоръжени сили.

В Триполи линейки транспортират „цивилни жертви”, след като „западните сили” бомбардираха райони на града, съобщи държавната либийска агенция. Информацията не може да бъде потвърдена от независим източник, утачнява Ройтерс.

Телевизия Ал Джазира съобщи, че военният съвет на бунтовниците се координира с международните сили, но не даде повече подробности.

Около 18.45 българско време френски самолет нанесе първия удар срещу Либия. По-късно беше съобщено, че са унищожени танкове и други военни машини на силите на Кадафи югозападно от Бенгази.

Атаката срещу Либия започнаха след решение на няколко държави на среща в Париж да бъдат предприети „всички възможни средства и преди всичко военни” за налагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Либия.

Международните сили подготвят морския компонент на операцията в Либия и по-специално блокада на крайбрежието.

До момента само канадският премиер Стивън Харпър официално е потвърдил, че международната операция в Либия има морски компонент, макар че за това по-рано съобщаваха редица европейски източници.
    http://www.dnes.bg/world/2011/03/19/...-odisei.113966
    This world is spinning around me
    This world is spinning without me
    And every day sends future to past
    Every breath leaves me one less to my last

Супер фен Аватара на montana6
    Тая година обаче започва доста ударно... Събитията започват изведнъж и свършват бързо.

Град
    София
    Мислете ме за к'ъвто щете, за про-американски, про–НАТОвски настроен и т.н., но това, което прави Кадафи е безумно. Абсолютно адекватна реакция от страна на ООН беше тази резолюция както и в момента случващите се атаки. И между другото в последните 3-4 седмици се скъсах да обяснявам, защо не трябва да се месим в Либия, но с тия извращения и нападения над мирното население няма как да стане.

Само едно се чудя...защо просто не насочиха тия 110 ракети към личните му домове и замъци и да се приключи веднъж завинаги историята с тоя малоумник? Вместо да нападат военни обекти и какво ли не, да го ликвидират и да се свършва. Тъпанар смотан. Ще ме занимават с някакъв ментално болен наркоман-иззедник и неговата писхична проблематика всеки ден. Еми явно е вече, че трябва да се разкара и това е. Убиват го по "погрешка" с някоя "неочаквано отклонила" се ракета и всичко ще е чисто и точно. Или не съвсем, но поне няма да е толкова зле.

Според прочетеното от мен, се предполага, че има образуван жив щит около лагера/бункера на Кадафи, което съответно е и причината да не бъдат насочени атактите директно в тази посока.

Още всичко ми изглежда много мъгляво. ИМа разминавания между действията на наемниците на Кадафи и думите на външния министър на джамахирията, както и в действията на коалицията, по отношение на хуманитарната интервенция, която всъщност трябва да извършат.

Не знам дали прочетохте, но Кадафи се обърнал в писмото си към Обама със "Сине мой..."
    И ти като нас си просто келеш...

Същите страни, които продаваха оръжие на Кадафи сега му бият манерката. САЩ, които се застъпиха за освобождаване на атентатора от Локърби сега и те се наредиха на хорото.
    Няма вечни приятели, има вечни интереси. Докато купуваше редовно оръжие им беше удобен, сега като видяха, че няма да хиляди диктатурата му го бомбандират.
    Ситуацията в Либия като нищо ще стане като в Афганистан и Ирак.

Само оня дядо-рожбоеб Берлускони се спотайва. При все, че той най-много има интерес от мир в средиземноморския регион, понеже имигрантите ще му залеят островите. Но той си е стар приятел с Муамар - целуваха се, заглежда му телохранителките, даже му поволи да си опъва шатрите насред Рим и 200 момичета да приямат публично исляма. Папата е редно да го отлъчи от църквата за това, дееба гнусния помияр Берлускони.
    ...

Действията на НАТО закъсняват. А защо ? Защото Западът имаше нужда от Кадафи. Кадафи е единствената причина Либия да съществува. А Либия е член на ОПЕК. Тоест на Запада му е нужна силна Либия, приятелска Либия... За това от самото начало ЕС и НАТО, САЩ и ООН бяха предпазливи в тона си с Кадафи. Тук-таме по някое предупреждение. Тук-таме някое скърцане със зъби.

Така прехваления запад изпусна момента, в който можеше безболезнено да свали Кадафи веднъж за винаги. Защото просто не искаше. Защото, ако го беше направил сега Либия щеше /вероятно в бъдеще ще/ да се разцепи точно на шест парчета, колкото са племената там. А преговорите с шест държавни формирования са трудни по между им, камо ли с международната общност.

Комунизмът си отиде /добро утро на незапознатите/, блоковото противопоставяне също. Варшавският договор е разпуснат, остана само НАТО. Кадафи бе един от диктаторите, които буквално за часове успяха да се преориентират на Запад. Така че изблиците тип нюз.бг са абсолютно ненужни.
    Watched it all fade away, I guess I'm happy it's gone this way. I could have struggled but what would have been the use? Now I'm back and I'm re-fused.

Lestat357
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от CanisDirus
    Същите страни, които продаваха оръжие на Кадафи сега му бият манерката. САЩ, които се застъпиха за освобождаване на атентатора от Локърби сега и те се наредиха на хорото.
    Няма вечни приятели, има вечни интереси. Докато купуваше редовно оръжие им беше удобен, сега като видяха, че няма да хиляди диктатурата му го бомбандират.
    Ситуацията в Либия като нищо ще стане като в Афганистан и Ирак...
    Естествено, че са същите страни. Обаче няма как да стане „като в Афганистан и Ирак”, това са глупости. Либия я има пет милиона в момента, я не. Дори при пълна война, не биха имали шанс, а какво остава за някакъв фрагмент от армията, който още е верен на Кадафи. Тук изобщо няма да има битка. Предстои само разпределяне на ресурси. Между големите играчи. „Пука ни за хората” е просто предлог. Според мен, така се води истинска политика - лицемерие, лицемерие и пак лицемерие, докато сам не почнеш да си вярваш(доказано).> Обаче, ако покрай интересите си, отърват либийският народ от един клинично луд*, още по-добре.

*В тази връзка имаше едно тв-интервю по Канал 1(преди няколко години) с човек от някогашното обкръжение на Живков и един чек подписан от Кадафи на стойност над 200 милиона долара(не помня сумата), опит на Кадафи да плати на место техният дълг към нас?! В пълно съзнание, пхахах. Заслужава си човек да я поизрови от нета, не вярвам да я няма, ще потърся.

Град
    София
    А какво мислите за лицемерието на Русия ("изненада") и лоялността и към Кадафи?

Руснаците винаги са поддържали разни тоталитарни режими. Те нямат интерес от свободна пазарна икономика, щото са един суровинен придатък, а със суровини устойчива икономика не е гради.
    ...

Lestat357
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от catalogueofanger
    Действията на НАТО закъсняват. А защо ? Защото Западът имаше нужда от Кадафи. Кадафи е единствената причина Либия да съществува. А Либия е член на ОПЕК. Тоест на Запада му е нужна силна Либия, приятелска Либия... За това от самото начало ЕС и НАТО, САЩ и ООН бяха предпазливи в тона си с Кадафи. Тук-таме по някое предупреждение. Тук-таме някое скърцане със зъби.

Така прехваления запад изпусна момента, в който можеше безболезнено да свали Кадафи веднъж за винаги. Защото просто не искаше. Защото, ако го беше направил сега Либия щеше /вероятно в бъдеще ще/ да се разцепи точно на шест парчета, колкото са племената там. А преговорите с шест държавни формирования са трудни по между им, камо ли с международната общност..
    По принцип няма кралско семейство в страна с петрол, което някога да не е било под протекциите на Запада. Като се започне през Катар, мине се през Арабия и се завърши с Бахрейн.> Обаче от Кадафи я оттеглиха, поради простата причина, че вече е .. просто, е не твърде стар, ами твърде луд.

Няма как да изкараш авиацията и танковете си срещу собствения си народ, а западните популисти да си затворят очите. Това вече е невъзможно, “няма накъде повече”, да го кажа така. Та, вината си е изцяло негова, никой не му кроеше яката, той сам с арогантните си действия към собствения си народ се докара дотук.

Относно предполагаемото разцепление. От гледна точка на Запада, нещата би следвало да стоят по следният начин - след като веднъж направиш нещо такова, е ясно, че дните или месеците ти са преброени. Тогава защо аз да те подкрепям? Вече не си ми полезен, даже би ми навредило (повече) да ме асоциират с теб. Най-добре да оглавя (в конкр. случай подпомогна яко, още първоначално) революцията срещу теб, за да разполагам след това с позиции сред тези, които ще заемат мястото ти и.. междувременно да сложа ръка над каквото мога (то е ясно – петрол). Дано Либия не я оставят да се разпадне, стига да не е нещо невъзможно за предотвратяване. Имам предвид това колко дълбоки са социалните причини/проблеми, които могат да доведат до този разпад и за които.. ‘ептен нямам представа.

Иначе най-смешното май си остава това, че едва допреди година Муамар Кадафи се ползваше с одобрението на западните страни, въпреки цялата му клоунска личност. Даже бяха купили (Либия) доста сериозен пакет акции от една от най-големите италиански банки в кризисен момент, помагайки им съвсем открито. Така че, всичко можеше да му се размине на Кадафи, стига да не беше изкарвал артилерията. И да си беше бил овреме камшика (примерно като училият в Русия, военен пилот Мубарак, който обаче клиничен случай не е)), само толкова. Сега му предстои да бъде свален не само от собствения си народ, ами и от онези, с които допреди година търкаше рамене в Брюксел.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от amk933
    Ами Германия ?! хмм..

Цитирай Първоначално написано от Greennight
    Ами Германия ?! хмм..
    В Германия в момента еко-талибаните са заети да раздухват за аварията в японската АЕЦ. Иначе какво лицемерия спрямо Либия? Германия никога не е била в особено приятелкски отношения с Либия. Поне не колкото Италия, Великобритания и Франция.
    ...

Lestat357
    Guest
    Всъщност, мисля че грешиш във второто си твърдение, това за лоялността. Руснаците са сред постоянните членове на съвета за сигурност на ООН. Тоест, ако бяха гласували „против” вместо „въздържал се”, тази цялата операция просто нямаше да я има, казано най-просто.)

А лицемерието е неизбежно. В случая нещо като висша форма на политиканстване ми се струва и за Германия и за Русия. При тях неутралитетът винаги е бил силен подход, поради по-малките им връзки с Африка. На база по-бедната им колониална история с тях.

Повече от фен Аватара на strave
    Град
    Sofia
    С тази операция не помагат на мирното население само си изразходват застоялите боеприпаси.И на мен искрено ми се ще Кадафи да бъде свален,а защо не и убит,но от там насетне идва трудното.Не е ясно кой ще управлява след това и по какъв път ще тръгне Либия(всеки случай демократично управление ми изглежда неприложимо в Джамахирията).Още повече че франчулята,жабарите ще бъдат заляти от емигранти и опастността да се вмъкнат терористи и всякаква друга сган е голяма.

Мега фен Аватара на Pliok0019
    Цитирай Първоначално написано от sofia1914
    Агент Гоце свикал заседание,на което казал,че не трябва да се мешаме,хаха,има си хас да тръгнем против Мать России.

аз ако съм на ЕС директно ще изхвърля България от тоя съюз,абсолютен срам за Европа е тая пост-комунистическа и про-съветска държавица. да се закрие,официално.
    Е ние с тея неприложими самолетчета ли да тръгнем? При положение, че реално нямаме армия, да не говорим за военна техника, да тръгнем със САЩ, Англия и Канада..

Освен тези САЩ, Франция, Италия, Англия и Канада, не вярвам да се включи някой друг. Какво ни е мястото на нас в този случай.

Град
    София
    Днес гледах интервю с ББ и той обясняваше, че са ни казали да не участваме/да не се пречкаме, можело да им изпратим "Дръзки", ако ни призоват.

Цитирай Първоначално написано от Pliok0019
    Цитирай Първоначално написано от sofia1914
    Агент Гоце свикал заседание,на което казал,че не трябва да се мешаме,хаха,има си хас да тръгнем против Мать России.

аз ако съм на ЕС директно ще изхвърля България от тоя съюз,абсолютен срам за Европа е тая пост-комунистическа и про-съветска държавица. да се закрие,официално.
    Е ние с тея неприложими самолетчета ли да тръгнем? При положение, че реално нямаме армия, да не говорим за военна техника, да тръгнем със САЩ, Англия и Канада..

Освен тези САЩ, Франция, Италия, Англия и Канада, не вярвам да се включи някой друг. Какво ни е мястото на нас в този случай.
    Проблемът не е в това. Проблемът е, че оперативните ни изтребители са досущ като тези на Либия. Може да стане някоя грешка
    Watched it all fade away, I guess I'm happy it's gone this way. I could have struggled but what would have been the use? Now I'm back and I'm re-fused.

Град
    София
    Позицията на България лично мен малко ме разочрова. Бихме могли да сме малко по-проактивни. Имаме фрегати и военни кораби, които, ако не друго, то поне биха помогнали за военноморската блокада на Либия.

Greennight,

1. Съгласен съм с това, което каза Canis...
    2. Меркел е казала, че няма проблем да се използват военни бази.
    3. Германия може да не участва активно в военни действия, но и хуманитарната помощ не е малко.
    4. Германия може да не е ЗА, но поне не е като Русия да плюе против, задкулисно потривайки ръчички, че заради нещастието на един народ, сега тя ще си продава петрола на по-високи цени и ще печели повече. Русия в случая си е една чисто използваческа държавица, която употребява ситуацията супер гнусно за да си играе политическите игрички и да си гони собствените икономически цели на гърба на една братоубийствена война.

Lestat357,
    За лоялността аз обаче мисля, че съм прав. Русия нямаше как да гласува против. Щеше да си вкара абсолютен автогол, защото това щеше да даде една много добра основа за спекулиране как подкрепя диктаторски режими, защото самата тя е такъв тип държава. След като дори Китай гласува "въздържал се", то Русия просто нямаше избор. ЗА-то на Русия в случая беше "въздържал се".

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Най-изгодно ще е да сложат някой прозападен диктатор.
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Град
    София
    sofia1914, с какви декларации искаш да участваме? Не знам какво се подписвали или не, но от интервютата, които дават разбрах, че подкрепяме. Казали са ни да не участваме с военна полощ заради това, което каза catalogueofanger, но ще изпратим хора в базите и вече има такива, които работят в оперативните части/не съм сигурна как се водят/, също така изпращаме лекарски екипи намясто.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си