- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Линукс убунту (информация и инсталация)
Преди да ти оборя аргументите нека уточня, че ползвам и съм фен и на двете системи. Просто ги ползвам за различни цели.Първоначално написано от Sexer
1. Linux не натоварва по-малко системата ако се подкара всичко на графични му интерфейс. Ползвал съм KDE 4.1 за програмиране на тежки приложения като ползвах Eclipse. Е не мога да кажа, че работи по-бързо и по-малко товари машината в сравнение с Windows и MacOS
2. Един лошо администриран Linux сървър е таква сладка среда за руткитове и атаки, че може свят да ти се завие. Да Linux е сигурен, ако знаеш как да го направиш такъв, иначе е просто една мощна безплатна машина за ползване от хакерите.
3. По-гъвкав за какво. Всичко може да свършиш и на двете платформи, а има и неща които си искат определено Windows. Мощта, която например дава ASP.Net няма аналог при Linux. Системите са еднбакво приложими и за десктоп и за сървъри. Единствения плюс тук е, че при Linux разходите за една система са много по-ниски заради безплатния софтуер.
4. Тук трябва да повторя нещата от 3-та точка. Само ще допълня за игрите. Има не малко игри и за Linux със сериозна графика. Просто платформата се избягва от производителите на игри заради по-ниския и дял сред десктоп машините.
Накрая пак ще споделя за себе си. За мен перфектните десктоп системи си остават MacOS и Windows 7 (именно в този ред). За сървърна система определено Linux.