- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Често задавани въпроси за християнството.
Оф тва ребро, сложно е, няма да го тълкувам ся![]()
За да бъдат едно цяло мъжа и жената и т.н
Та това какво общо има с пръстта и къде е уловката, изобщо не ми изглежда важно.
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
ами зачудих се за първата жена (лилит). тази която е направена от пръст и която е равна на мъжа и която биде изгонвана от рая заради това че иска да бъде третирана като равна.
след това пък ми светна че всъщност бог прави следващата жена (ева) от реброто на адам за да може да му е подчинена и да има оправдание за сексизмите намирани по-късно в библията
http://members.shaw.ca/tfrisen/Bbl/Sexism/Sexism.html
та ми стана интересно дали и ти виждаш нещата така
ъммм... прав ли съм?
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Мисля че не, но това е труден за разбиране въпрос, даже на самият мен ми е труден, тъй че ще го пропусна.Първоначално написано от gandalfepi4
що да е труден?
на мен ми изглежда прост - жената иска да е равна на мъжа и заради това бива отлъчена и демонизирана (дори и изключена от официалната библия) и се прави някаква друга която със сигурност да е "под" него.
наистина не виждам нищо двусмислено или трудно за разбиране.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Нищо трудно за разбиране няма. Казано е черно на бяло в десетте божи заповеди (за библията няма да говоря, защото не съм я чела и до края на живота ми ще бягам от нея като дявол от тамянПървоначално написано от Nam3less3
).
Християнството проповядва, че жената е предмет, оценен на стойност колкото бик/къща/нива, собственост на мъжа, създадена само за да му задоволява нуждите.
Ако се възпротиви...
DIE BITCH
ей, ей, ей!Първоначално написано от WaterLilly
я без тия! никъде в библията няма такова нещо - цената на една жена е 50 шекела което в днешна валута е към 250$
къде си чувала за къща за 500 кинта а? нивата също струва поне 2-3 бона.
бик беше доста по-точно откъм цена (стига да е по-мършавичък)
И дори Неймлес, който е чел 131231923 книги по тоя въпрос, не знае как да разбере едно толкова простичко нещо от най-божествено перфектната книга на света, която е дадена на ВСЕКИ да я разбере...
е ок. видя се че на това няма да отговориш.
кажи тогава за смисъла на:
6 И Бог каза: Да бъде простор посред водите, който да раздели вода от вода. забавен факт - думата за "вода" се произнася "ра ки я"
7 И Бог направи простора; и раздели водата, която беше под простора, от водата, която беше над простора; и стана така.
та аз мисля че това означава че авторите са мислели че земята е плоскост която стои върху вода (малко подобно на германските митове) и небето пък, понеже е със син цвят, също е от вода (даже и пуска вода когато вали)
фундаменталистите също го приемат буквално
http://www.creationscience.com/onlinebook/FAQ214.html
ти мислиш ли че е така или намираш някакъв метафоричен смисъл?
ПС виждам че пак съм те затруднил и ще се опитам да те улесня - питам това понеже съм убеден че има някаква мъъъъничка връзка с фактът че в каанитската митология от която призлизат образите на яхве, йешуа и мария има доста силен паралел с това:
според тях светът е като описания във въпросния пасаж
с две планини (Таргхизизи и Тхарумаги) които поддържат небето, което е от вода да не падне на земята, която се поддържа от колони върху море.
иии ми беше любопитно че ако наистина е така то има още една причина да вярваме че протообразите на иисус, бог и мария са си баал, ях и ашера чиито истории и описания са подозрително близки
The Bird of Hermes
Относно това за жените - християнството твърди, че половете трябва да са равнопоставени, проблемът е, че до днешни времена хората не са възприемали такова нещо. Знаете какви са им били нравите.
А относно последният пост - определено вярвам в метафоричният смисъл, библията не се наема да дава физични обяснения на света, нито това и е работата. Вместо да гледате полезното, само с такива безсмислици се занимавате.
Първоначално написано от Nam3less3
май пропусна един-два пасажа:
Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът
Защото мъжът не е от жената, а жената е от мъжа;
9понеже, мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа
Жените нека мълчат в църквите, защото не им е позволено да говорят; а нека се подчиняват, както казва законът.
35Ако искат да научат нещо, нека питат мъжете си у дома; защото е срамотно жена да говори в църква.
Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа;
23защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото).
24Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже
Жени подчинявайте се на мъжете си,както прилича в Господа.
Така и жените да украсят със скромна премяна, с срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи,
10а с добри дела, както прилича на жени, които са се посветили на благочестието.
11Жената да се учи мълчаливо с пълно подчинение.
12А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.
13Защото първо Адам бе създаден, а после Ева.
Защото омъжена жена е вързана чрез закона за мъжа, докогато е жив; но когато мъжът умре тя се освобождава от мъжовия закон.
ладите жени да обичат мъжете си и децата си,
5да са разбрани, целомъдри, да работят у домовете си, да са благи, подчинени на мъжете си
жени, покорявайте се на мъжете си
Защото така някога и светите жени, които се надяваха на Бога, украсяваха себе си, като се покоряваха на мъжете си.
6както Сара се покоряваше на Авраама и го наричаше господар. И вие сте нейни дъщери, ако правите добро и не се боите от никакво заплашване.
Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада; и на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее.
Той прати писма по всичките царски области, във всяка област според азбуката й, и на всеки народ според езика му, за да може всеки мъж да бъде господар в дома си, и в него да говори по езика на людете си.
ако познаеш кои са от новия завет получаваш 5 точки, а ако познаеш кои са казани лично от бог или иисус получаваш 10.
The Bird of Hermes
Сега следва отговора- "Не си прав, защото не си вярващ и не разбираш. Пък."![]()
Ами факт е сориПървоначално написано от ZipFail
![]()
Първоначално написано от gandalfepi4
КАК МОЖЕ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ЖЕНСК0 СЪМ
^ ъммм... сори?
The Bird of Hermes
Споко, не се ядосах на теб, а на тези абсурдни твърдения за женитеПървоначално написано от gandalfepi4
![]()
![]()
ЖЕНСК0 СЪМ
да не би да искаш да кажеш че не виждаш великото равенство между половете което проповядва библията?![]()
може би това ще ти е интересно
http://en.wikipedia.org/wiki/Lilith#...et_of_Ben_Sira
The Bird of Hermes
Първоначално написано от gandalfepi4
![]()
Е, мислех, че все пак се проповядва нещо като равенство м/у половете, но това ми разби всички надежди![]()
ЖЕНСК0 СЪМ
това за lilith е просто опит да се обясни че в началото дявола е прелъстил човека чрез жената ева, която, според тази теория, до преди грехопадението не се е казвала ева, но после той я е нарекъл така:
"И човекът наименува жена си Ева, защото тя беше майка на всички живи."(Битие 3:20)
Истината е че няма зъл пол, но е имало лоши хора, лоши мъже, и лоши жени, иначе това дето в вярата мъжа е глава на жената е само в рамките на жененето, извън женитбата жената е свободна в истинският Господ Бог:
"Или не знаете, братя, (защото говоря на човеци, които знаят що е закон), че законът владее над човека само, докогато той е жив(т.е. докато той живее чрез следване/извършване на верческа неправда от негова страна)? Защото омъжена жена е вързана чрез закона за мъжа, до когато той е жив; но когато мъжът умре тя се освобождава от мъжевия закон. И тъй, ако при живота на мъжа си тя се омъжи за друг мъж, става блудница; но ако умре мъжът й, свободна е от тоя закон, и не става блудница, ако се омъжи за друг мъж. И тъй, братя мои, и вие умряхте спрямо закона чрез Христовото тяло, за да се свържете с друг, сиреч, с възкресения от мъртвите, за да принасяме плод на Бога."(Римляни 7:1-4)
брато, разбрахме те че си сипваш хероин в сутрешното кафе ама поне си дрънкай глупости само за нещата за които може да се спори.
нищо не знаеш - лилит е първата жена (според каананските митове част от които са използвани за направата на еврейската библия библия), направена е от пръст като адам и заради това че не е искала да е робиня бива ИЗГОНВАНА ОТ РАЯ и демонизирана.
ПОСЛЕ пък ях прави от реброто некво добиче което заради произхода си няма да има друг избор освен това да е подчинено.
какво предлагаш - първо се прави лилит от пръст, а после й набива едно ребро в главата ли?
я се стегни малко. чети като не знаеш
http://en.wikipedia.org/wiki/Lilith
http://en.wikipedia.org/wiki/Lilith#...et_of_Ben_Sira
http://en.wikipedia.org/wiki/Alphabe...en_Sira#Lilith
много ми е интересно как адам после се е пецкал с това след епизода с ябълката
![]()
The Bird of Hermes
проблема ти е че ти не си запознат, защото "реброто" е "калъпа" на всичкото мъжко същество, чрез който Бог е направил жената също от "пръст"(т.е. от материя), а lilth е просто символично наименование на жената преди грехопадението според онази теория, която ти посочваш.
"Така човекът даде имена на всеки вид добитък, на въздушните птици и на всички полски зверове. Но помощник, подходящ за човека, не се намери. Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му(т.е. мъжественоста като калъп), и изпълни мястото му с плът(т.е. и чрез този калъп той направи женското същество). И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека и я приведе при човека. А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми(т.е. според моя калъп) и плът от плътта ми(т.е. и тяло съответсващо на моето); тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа бе взета. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си(т.е. ще оставя родителите за да се грижи за жена си) и те ще бъдат една плът. А и двамата, човекът и жена му, бяха голи и не се срамуваха."(Битие 2:20-25).
....
каза ли току що че бог е хванал чепа на адам докато спи и го е забил в пичето на ева...?
не, опитах се да обясня че Бог взима всичката мъжественост на мъжа като цяло (а не само половия орган) за да я използва за калъп, от който да направи жената с всичката нейна женственост.