.
Отговор в тема
Страница 2 от 3 ПървиПърви 123 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 58
    Цитирай Първоначално написано от realantisocial
    manliftingbanner, както казах - седят тези, които имат нужда. А не тези, които са платили повече пари, не тези, които са по-умни, с повече дипломи или разбират смисъла на живота и обществото.
    В ресторанта кой яде? Гладния, или този, който си е платил обяда?
    Кой определя, кой ще седи и кой ще е прав?

А преди да приложим принципа "на всекиго според нуждите" за сядането, то нека го приложим и за возенето. На хората им се налага, за да стигнат до работа, училище и тн.
    На много от пенсионерите не им се налага да пътуват. Нямат нужда от услугата, но я ползват защото ... Ми защото могат и нямат какво да правят.
    ...

А се заядох със семантикс защото изтресе безбожната глупост в първите си постове за всички пенсионери - какви били, що били.
    Точно така. Това съм видял, това съм преживял. Не съм видял някой да го е грижа за мен. Може да ти звучи като всякаква подмяна на всичко, но ежедневно изпадаме в конфликта на това дали да защитим положението си или да защитим принципите си.

Много пъти съм ставал на пенсионери, заради виждането, че наистина имат нужда. Принцип.
    И много пъти съм бил обиждан заради възраст, външност и прочие. Реалност.
    Ето ти конфликт.

Не крия, че ако имам проблем с някакъв вид общност, вероятно са само възрастните хора. Това си е мой проблем и си личи.

Ако позволих да си проличи "говорене на кило" по адрес на тази общност, въпреки че аз си имам проблем с нея, то е защото обществото наистина функционира в безрезервна подкрепа на същата. Но не в подкрепа на други, макар може би също да има защо да бъдат подкрепяни, а не дискриминирани. Болката ми идва от това, че младите хора попадат сред тях.
    активизъм/превенция; писане; музика

Голям фен Аватара на Moderatorius
    Рядко сядам, предимно ако тролеят е почти празен. Но иначе ако седна, отстъпвам на повечето, на които виждам, че не са в състояние да стоят прави. Предимно на стари хора, макар че съм се уверила, че по-нахални хора от тях няма!!! Бутат се като коне, постоянно говорят за "младото поколение", какво е и що е, а те самите могат БУКВАЛНО да те избутат извън тролея, ебаси. Да не говорим за 100те чанти с чушки и домати, които мъкне и държи да си ги сложи НА седалката, до него. Изключително неприятни хора. Не знам, но аз, като използваща градския транспорт няколко пъти на ден, не виждам често някой да НЕ стане на бременна жена, на жена с бебе, на старец.

semantics, ти имаш проблем с възрастните хора, но изглежда и те имат проблем с теб, наличието на определен тип облекло, обеци и по-нестандартна визия като цяло, е в разрез с техните стандарти за приличе. Изглежда от тук се поражда целия конфликт и повлиява на пристрастието ти по темата.

Възможно е. И все пак смятам, че другото поне толкова значимо в случая е възрастта ми.

Възрастните хора днес живеят в абсолютен страх и тотален негативизъм (с причина, разбира се). Това е предпоставка за много неща.

Упс, пак заговорих на кило...

Мега фен Аватара на yakuza_
    Град
    Niggaland
    Понякога ставам, понякога не, но има някой, дето даже едно мерси не ти казват, а само се оплакват ...
    n00bs

Има си наредба, в която е казано мнението ми:

НАРЕДБА № 1
    Чл. 10

"Качването в и слизането от превозните средства на столичния общински пътнически транспорт може да става през всички врати като предимство имат инвалидите, бременните жени и майките с деца до седем години, болните и възрастните пътници."

А до semantics - разочарован съм... В случая съм напълно съгласен с риълантисоушъла.

Отдалеч си личи, че целта на темата е била да кажеш защо и с какво те дразнят "старите". И къде точно е границата между старите и останалите? Къде е теглена чертата?

Нека всички си спомним приказката, в която един цар заповядал да бъдат избити всички стари хора. Нека си спомним и поуката от тази приказка.

Не виждам защо изобщо правиш такива разграничения млади - стари. В повечето случаи възрастта не определя ниво на социална интегрираност или недостатъци. Всичко си опира до строгата индивидуалност и характер. Един бедняк си остава такъв и на 30, и на 70.

Ще завърша с един цитат:

"Един дядо казал на внучето си:
    - Аз на твойта няма да дойда, но ти на мойта ще дойдеш..."

Надявам се да си спомниш какво е било мнението ти като остарееш.

В крайна сметка не искам да излезе, че защитавам абсолютно всички възрастни хора. Далеч съм от мисълта, че трябва покорно да слушам и да се съобразявам с някого, единствено само заради годините му.

Добре е да се уважават по - възрастните, но само тези, които са си заслужили това уважение.
    Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.

Sofia Rebel Station

Цитирай Първоначално написано от WinstonSmith
    Има си наредба, в която е казано мнението ми:

НАРЕДБА № 1
    Чл. 10

"Качването в и слизането от превозните средства на столичния общински пътнически транспорт може да става през всички врати като предимство имат инвалидите, бременните жени и майките с деца до седем години, болните и възрастните пътници."
    Наредбата касае само качването и слизнаето.
    Ако опираме само до нормативните актове, то следва на инвалидите, трудно подвижните и майките с деца да се отстъпват само определените със щикери места.
    ...

-майки с деца
    -момиченца
    -възрастни

“Magic is believing in yourself,
    if you can do that, you can make anything happen”

Мега фен Аватара на Joc
    Град
    на коня У краката
    изключително рядко сядам, а като сядам почти винаги голяма част от автобуса е празна, така че не ми се налага
    то густо, то пусто

Супер фен Аватара на StolenBliss
    Град
    ImaginaryWorld.com
    Аз не ставам за всички възрастни хора(по желание), вече ако ме попитат ми се вижда много нагло да откажа
    Та защо не на всички, щото особено в България, всички пенсионери са с карти и нон стоп се разкарват по пазари и насам натам, е така просто на разходка. Когато ми е тежка програмата в даскало и съм от 8 до 5 там, не съм се наспала и ми е тъпо, като вида с периферното зрение някоя баба или някой дядо до седалката ми, просто си зяпам през прозореца и не ги отразявам.
    През останалото време - Има някои 'зли' бабки, аз само като ги погледна и се разбира.Некви ме гледат все едно падам от друга галактика.. Тогава си казвам 'Така ли?' и си седя. Иначе стане ли ми 'мило' за някоя баба или дядо, тогава им предлагам да седнат. И вече разбира се останалите моменти когато виждаш, че на някой му е лошо или му личи, че е супер изморен, тогава пак ми става жал и ставам. И те така.
    Logic is a systematic method of coming to the wrong conclusion with confidence.

Отстъпвам място на стари хора, когато видя, че наистина имат нужда да седнат и на майки с деца. Но има много стари хора, които ми се завират в седалката по най-нахалния начин и ми стоят на главата. е на тяхникога не бих отстъпила. (:
    Даже един път една средно млада жена дойде при мен и ми каза 'може ли да станеш, за да седна' нахални хора..
    • If you close your eyes you see darkness. But if you keep them closed for long enough you'll see light.

Мега фен Аватара на Mi6inka
    ...възрастни хора, бременни, майки с деца

БЕ КАКВО СЕ РАЗОЧАРОВАТЕ БЕ, БОЛНИ ЛИ СТЕ ИЛИ ДА?

Темата я направих, за да прочета различни гледни точки. Това и се получи, ама не разбирам защо същото се оказва проблем за някои?

Нещо не ви паснах на стандарта ли, какво? Ако съм имал да кажа нещо, съм щял да го кажа в прав текст и темата щеше да бъде "Не ви ли дразнят старците?"

Winston, прочети, ако обичаш пак първия пост в темата. След това дай малко по-различен ракурс, че да има смисъл цялата работа, моля.

Не стига, че ги храним с нашите данъци на дъртофелите, плащаме им картите за транспорта, ами искат и място да им отстъпваме.
    Утре на дядото ако му се прииска ще му отстъпите ли приятелката си?
    А на дъртата баба ще дадете ли пишката си за временно ползване?

П.П. Това да не се взима толкова сериозно.
    ...

Повече от фен Аватара на strave
    Град
    Sofia
    Преценявам на място,ако автобуса е тъпкан и видя майка с дете винаги ставам.При пенсионерите,случва се и да стана и да не стана,просто се оглеждам и ако видя,че има свободни места не ставам.

Град
    Bitch, I live in a trash can !
    Цитирай Първоначално написано от semantics

Темата я направих, за да прочета различни гледни точки. Това и се получи, ама не разбирам защо същото се оказва проблем за някои?

Нещо не ви паснах на стандарта ли, какво? Ако съм имал да кажа нещо, съм щял да го кажа в прав текст и темата щеше да бъде "Не ви ли дразнят старците?"

Winston, прочети, ако обичаш пак първия пост в темата. След това дай малко по-различен ракурс, че да има смисъл цялата работа, моля.
    Болен си ти. И не се гърчи като гущер на слънце, ако обичаш. Заставай зад думите си.

А да и не се изкарвай жертва с т'ва "стандарта", щото всички видяхме какъв е този стандарт.

Смърт за старите.
    Смърт за бедните.
    Смърт за глупавите.
    Смърт за неуспелите.
    Смърт.
    Т'ва е решението, нали ?
    Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
    Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
    Ментално деформиран - черупка без душа.
    Животът си в клетка наричаш свобода.

Рисуваш картини с затворени очи.
    Живееш своя свят с розови мечти
    Ментално деформиран - черупка без душа
    Измамната реалност те води в пропастта.

Мисля, че semantics по-скоро изрази раздразнение от факта, че някои възрастни си мислят, че като са възрастни, значи всичко им се полага. Има такива и не е приятно усещането да стои насреща ти човек, който с нищо не е по-специален от теб, но си мисли, че само заради годините е нещо повече.

Трудно избяга от обобщенията, но като цяло мисля, че това беше тезата му. Разбира се, има всякакви хора - не всички са еднакви, затова трябва да се прави преценка. Отделно не е добър психологически подход да ти обясняват колко са разочаровани от теб - така въпросната персона ще, не ще заема отбранителна позиция и става грозно.

Извинявам се, че се намесвам в разговора ви.
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Re: На кого отстъпвате място в градския транспорт?

Аз отстъпвам място само на малки деца и бременни. Ще се аргументирам после, щото нямам време сега, а и да видя как ще тръгне темата.
    Хммммм. Прочетох първия пост по темата и само си затвърдих мнението.

semantics, много те уважавам, но не се прави на 6 без 10. Да знаеш, че и аз лесно мога да загърбя добрия тон.

Отново казвам, прочетох първия пост. Прочетох и следващия ти пост, в който без никаква логика ти изведнъж започваш да обясняваш с какво е дразнят "старите".

Сега след като изяснихме това не мисля да "давам различен ракурс". А цялата работа наистина няма смисъл, тъй като ти постоянно обобщаваш и както сам каза "говориш на кило", а после се правиш на Девата от Гуаделупе. Не е ли това двойният стандарт, който толкова мразиш?
    Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.

Sofia Rebel Station

Мега фен Аватара на machoka
    Едно време имаше възпитание в уважението към по-възрастните. Сега си е 'бало майката. Днеска всеки стана дървен философ и ще утрепе пенсионер да седне и да си слуша ай-пода.

И Мачо генерализира
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Мега фен Аватара на machoka
    Цитирай Първоначално написано от manliftingbanner
    Цитирай Първоначално написано от machoka
    Едно време имаше възпитание в уважението към по-възрастните. Сега си е 'бало майката. Днеска всеки стана дървен философ и ще утрепе пенсионер да седне и да си слуша ай-пода.
    Айде, айде...

а ти кога за последно спря на пешеходна пътека, за да пуснеш някой пенсионер да се изкаканиже, а?
    Винаги спирам, даже заковавам защото по принцип често съм над ограничението и по тоя начин си изпросвам псувните на движещите се зад мен. Но това ми е принцип - пешеходна пътека и червен светофар. Всичко останало го интерпретирам, но тези 2 неща никога.

Смърт за старите.
    Смърт за бедните.
    Смърт за глупавите.
    Смърт за неуспелите.
    Смърт.
    Т'ва е решението, нали ?
    Ма кажи честно, това ли разбра от думите ми някъде? И ако ме познаваш, склонен ли си да мислиш, че разсъждавам така. Щото ако да... или наистина говоря пълни глупости, или много бързо се настрои някак.

На никого. Те отстъпват на мен.
    Fly like a butterfly, sting like a bee.
    Muhammad Ali

realantisocial, заставам зад думите си веднага, обяснявам подробно:
    Темата е създадена, за да се прочетат различни гледни точки към нещо обикновено от ежедневието, в което си проличават определени социални механизми. МОЯТА гледна точка е следната:
    Водещо е това да прецениш, дали даден човек има нужда да му бъде предоставено дадено благо или не, след като ти разполагаш с това благо. Тази преценка е субективна, но е единственото, с което разполагаме. И така, как се случва преценката, ако се опитаме да я анализираме:
    1) виждаме човека и го оценяваме несъзнателно по това, което виждаме - пол, възраст, социален статус и пр., с което си активираме вече създадена нагласа;
    2) имайки съзнанието, че ние разполагаме с благото "седалка" (ахах, абсурдно...), опитваме да преценим дали въпросният човек има нужда от това благо, дали трябва да му го преотстъпим.

Дали ще действаш "хуманно" на втория етап неизменно зависи от това колко силни са нагласите ти от първия. И би било безумно някой да го отрече. Затова си позволих да попитам по-горе (попитах ли, всъщност?), с каква готовност ти, или друг, би отстъпил място на много болен циганин? Или клошар? Не съвсем ясно, ЯВНО, опитах да кажа, че предубежденията ми към старите хора ми пречат всеки път да действам в полза на принципа "старите се нуждаят повече", защото този принцип е разколебан у мен. И не се чувствам виновен за това, сори.

Колкото до това, че акцент падна върху старите хора, не е случайно. От една страна, аз започнах тази ракурс, защото ми пролича слабостта, когато си казах защо не им ставам винаги, както винаги ставам на малки деца и бременни. От друга, обаче, факт е, и това от нещата, които ме дразнят, че отношението към старите хора е едно постоянно възобновяващо се и консерваторско стереотипно мислене на обществото, едва ли не архетип, че старите хора са мъдри и заслужават всичко. Аз съм ОК с него, докато не достигне крайност. И у нас той е достигнал тази крайност. Никога не боравя с крайности и ги намирам за вредни, заради което и приказките ти за Смърт в моята уста са крайно неуместни.
    И защо е достигнало крайност това разбиране ли? Защото сме нация с отрицателен прираст, защото младите хора бягат масово извън България, защото населението масово е застаряващо и съставено от смазани от живота възрастни хора. Разбирам, че огромната част от тях живеят в тотално разочарование от всичко, и с право. Разбирам, че можеха да живеят и по-добре. И все пак... Не може едно общество да живее заради застаряващите си членове, вместо за всички членове.

И с надеждата да, че това ще помогне, връщам в началото на този пост:
    Темата е създадена, за да се прочетат различни гледни точки към нещо обикновено от ежедневието, в което си проличават определени социални механизми.
    Отстъпването/неотстъпването на стар човек от страна на млад в градския транспорт е само едно нещо. Мазало стана, защото 1) отстъпването/неотстъпването на място от млад на стар е класика и 2) аз имам проблем с него и същевременно съм автор на темата.
    Въпроси се появяват и в други посоки, обаче:
    Ако всички сме съгласни, че водеща трябва да е нуждата, в кой случай стар човек е редно, според нас, да отстъпи на млад?
    Ако всички сме съгласни, че водеща трябва да е нуждата, само старите, бременните и малките деца ли заслужават едно такова "седалищно благо"?
    И най-вече, тези три категории не са ли сами по себе си генерализации?

Защото си струва и да се обсъди този въпрос за това в каква степен е редно човек да генерализира и да изхожда от социалния си опит и в каква степен да се опитва да минимизира това генерализиране, да изхожда от принципни позиции и доколко оправдано е това. Защото за мен това са две еднакво недалновидни крайности.

И цитат от моя трети пост по темата и първи, споменаващ стари хора, специално за WinstonSmith:
    Ок, ще обясня още и най-добре през моите си разбирания.

НЕ СТАВАМ на пенсионери, освен ако наистина не е много наложително и НЕ са ме изритали любезно от мястото, а сам го преценявам.

Какво вие двамата наричате "двоен стандарт", че се обърках, честно питам?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си