.
Отговор в тема
Страница 1 от 8 12345 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 188
    Мега фен

Моята програма за сила !

След като погледах няколко статии и поговорих с някои хора и понеже не ми хареса въобще тази програма в бб-теам 5x5 , направих моя програма за сила!

*Изпълнява се 1 месец - 1 месец и половина и целта е всеки път та мога да покачвам с 2-3 кила,същите повторения , като първата серия ще е лесна,втората вероятно по-трудно и тн .. Тежеста е еднаква..

*Смятам повтернията да са 3-5 и да включвам 2-3 базови + 1- 2 упражнения!

* Сетовете се намалят с 1/3 - 1/4 Тоест правили сме 16-20 серии за гърди , сега правим 12 серии ! Правили сме 24 серии за гръб, сега правим 16-18 серии

*Друго което се чудя е за малки мускулни групи,като бицепса дали да изпълня подобна силова програма!

*Сериите ще са 4 почвайки от 3 повторения първите 2 и на останалите 2 по 5 повторения!

* Почивки между сериите няма точни,когато аз се почуствам готов,за да изкарам с определни тежести повторенията почвам

Тренировъчната програма е проста и мисля да е следната:

Гърди

1.Лег 4x 3-3-5-5
    2.Полулег 4x 3-3-5-5
    3.Успоредка 4x 4x8-10 (тука не може да направя по друг начин но няма значение)

Гръб

1.Дърпане на лост зад глава 4 x 3-3-5-5
    2.Дърпане на лост тесен хват 4 x 3-3-5-5
    3.Гребане 4x 3-3-5-5
    4.Гребане с дъмбел 4x 3-3-55
    5.2 серии pulldown 4-4

Рамо

1.Подвигнае на щанга зад глава 4 x 3-3-5-5
    2.Пред глава 4x 3-3-5-5
    3.Разтваряне на гири встрани 4x 3-3-5-5

Бицепс-трицепс (не знам дори дали трябва да правя подобно нещо за толкова малка мускулна група)

Всичко по 5 повторения!!

1.Larry scott 3x5
    2.Чукове 3x5
    3.Концетрирано сгъване 3x5

1.Бутане на лост за трицепс 4x5
    2.Опъване на въже 4x5
    3.Успоредка (може и първо да го вкарам) , не е сигурно! 4x10

Супер фен Аватара на firstdiesel
    Град
    село Горно надолнище
    всички "*" са ти в правилна посока +

малките ги махах, аз съм ги манал .... понякога ги правя, ако се чувствам не изморен (само 2 серии)
    8-6-4-2-1-1-1-1-1-9

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от firstdiesel
    всички "*" са ти в правилна посока +

малките ги махах, аз съм ги манал .... понякога ги правя, ако се чувствам не изморен (само 2 серии)
    Иначе за упражненията какво ще кажеш? Чудя се много и си мисля,понеже ни искам да откажа мускула,или пък да откажа трицепса и на другият ден да правя гърди ,разбираш,се чудя дали да не правя бицепс-трицепс в един ден само по 2 упражнения и за 2те 4x10 общо стават 8 серии бицепс и 8 серии трицепс и да го мина така , за да мога да правя добри тренировки в другите 3-4 дни с базовите? (говорим все пак за отделен ден,в който тренирам само бицепс-трицепс)

Също така какво мислиш за повторенията,добре ли са?? (5-5-3-3)

Мега фен Аватара на Chacho
    Аз за сила тренирах в тридневен сплит - Гърди+трицепс, гръб+бицепс, рамо+крака. Повторенията ми бяха 6-4-2-1 и гледах, колкото се може по-бързо да добавям +5кг (по-малки опции нямаше във залата). За около 2 месеца стигнах от 45кг до 70кг лежанка.

Имай впредвид, че малко върнах форма и крайните килограми след тези тренировки са 70 (не са много, по-нагоре по-бавно се качват постиженията). Все пак това е опитът, който мога да споделя. Задължително се зареждай здраво с въглехидрати преди тренировка, на гладно никакви тежести не можех да отлепя.

Дръж ни в течение какви са резултатите от тренировките и какви изводи си вадиш, че и мен много ме вълнуват тези за сила
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Аз пък като тренирах за сила не правех ръце, за да не ги натоварвам.Успях да стигна до 8 повторения с 120(преди да започна правех с около 90) кг лег,8 повторения с 150(110 преди) кг тяга,клек с 100 (от 80),гребане от 70 на 90, и рамо от 40 на 65.Затова според мен остави ръцете те си се помпат достатъчно пък и като дигаш тежко ще се помпат доста.Но ако толкова държиш да ги правиш френско или тесен хват лег за трицепс + лост и дъмбели за бицепс ще ти бъде достатъчно.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от LastFN
    Аз пък като тренирах за сила не правех ръце, за да не ги натоварвам.Успях да стигна до 8 повторения с 120(преди да започна правех с около 90) кг лег,8 повторения с 150(110 преди) кг тяга,клек с 100 (от 80),гребане от 70 на 90, и рамо от 40 на 65.Затова според мен остави ръцете те си се помпат достатъчно пък и като дигаш тежко ще се помпат доста.Но ако толкова държиш да ги правиш френско или тесен хват лег за трицепс + лост и дъмбели за бицепс ще ти бъде достатъчно.
    Еми значи ще сложа едни тогава проста програмка за бицепс-трицепс,ще правя две упражнения за всяко 3-4x10 обаче с малко кила..Тоест ако правя примерно концетрирано сгъване със 1 кило тогава мисля да правя със 800-850 грама Чувал съм също така много хора слагат някакви трен за сила 15x1 ама много става някак

@Chacho ще информирам , все още не съм я започнал,както виждаш още омувам,но се надявам още първите 2 седмици да имам голям напредък,все пак 2-3 месеца почти не съм мърдал ..

Град
    село Горно надолнище
    за упражненията .....

Гърди ...
    вкарай Флайс задължително но с тежко, ако трябва леко сгъвай в лактите (аз правя с 25КГ дъмбел 6 повт, последната серия сгъвам в лактите)
    И ако ша правиш твоите си, трябва да са подредени или отгоре надолу или обратно ...
    Аз за гърди правя прав лег (Бенч преса) 6 серии, успоредка (слагам колан с тежест) 4 серии, флайс 4 серии ... накрая правя 3-4 серии Бенч преса по един път с макс тежест, пълен ход.

Гръб ... мъртва тяга не праиш ли? Мъртвата тяга е като клековете, влиза насякъде ....

Рамената .... са добре, но можеш да вкараш едно придърпване пред гърди, там влизат мускули и от 3 части на ръката (предмишница, бицепс, предно рамо)

Пък за ръцете не знам, аз хич не барам .... ако правя бицепс то е след Гърдите 2 серии с правия лост с тежко
    трицепс след Гърба ... френско (широк хват) и от лег с тесен хват по 2 серии.

и мисля че е голям недостатък че не праиш крака ....

*Аз лично след тренировка правя допълнителни 3-4 серийки основното упражнение за деня по едно повторение с макс тежест (тая която съм вдигал последната серия, само че повече пъти)
    8-6-4-2-1-1-1-1-1-9

Мега фен
    за упражненията .....

Гърди ...
    вкарай Флайс задължително но с тежко, ако трябва леко сгъвай в лактите (аз правя с 25КГ дъмбел 6 повт, последната серия сгъвам в лактите)
    И ако ша правиш твоите си, трябва да са подредени или отгоре надолу или обратно ...
    Аз за гърди правя прав лег (Бенч преса) 6 серии, успоредка (слагам колан с тежест) 4 серии, флайс 4 серии ... накрая правя 3-4 серии Бенч преса по един път с макс тежест, пълен ход.

Гръб ... мъртва тяга не праиш ли? Мъртвата тяга е като клековете, влиза насякъде ....

Рамената .... са добре, но можеш да вкараш едно придърпване пред гърди, там влизат мускули и от 3 части на ръката (предмишница, бицепс, предно рамо)

Пък за ръцете не знам, аз хич не барам .... ако правя бицепс то е след Гърдите 2 серии с правия лост с тежко

*Аз лично след тренировка правя допълнителни 3-4 серийки основното упражнение за деня по едно повторение с макс тежест (тая която съм вдигал последната серия, само че повече пъти)
    Ми то флайса колко по различен от лега е Само,че свалям по-долу

Какво имаш впредвид от горе на долу ?
    Толкова серии колкото правиш като вкарам 3-3-5-5 мускула ще "откаже" , ще кача ли кг?

За гръб не обичам мъртвата тяга,ако се наложи бих я вкарал..

Какво е това придърпване към гърди за рамо? Нещо не схващам?

За ръцете ще ги правя бицепс след гърди 2 серии конценрирано и 2 серии с щангата и тва е а за трицепса ще го правя с гръб 3 серии бутане на лост и 3 серии опъване на въже

Да съм споменал някъде,че не правя крака? Грешен извод си си извадил,просто не ме интересува да си увелича силата там..

Значи на края на тренировката правиш 3-4 серии с макс тежест 4 серии по 1 повторение?

Интересното е,че не знам дали ще се получи особенно както ти ми го описваш,става голямо претоварване ? Аз очаквам да кача сила..
    Иначе повторения мислиш ли да падам ? Гледам тука ме съветваха 15 серии по 1 повторение ?

Също се чудя как ще стане номера 3-3-5-5,тоест 5-5 надали ще мога да направя същата тежест и там ще сваля и се чяда дали да не слога първо 5-5 и после 3-3 ?

Град
    село Горно надолнище
    Цитирай Първоначално написано от DownloadVirus
    за упражненията .....

Гърди ...

Ми то флайса колко по различен от лега е Само,че свалям по-долу

Какво имаш впредвид от горе на долу ?
    Толкова серии колкото правиш като вкарам 3-3-5-5 мускула ще "откаже" , ще кача ли кг?

За гръб не обичам мъртвата тяга,ако се наложи бих я вкарал..

Какво е това придърпване към гърди за рамо? Нещо не схващам?

За ръцете ще ги правя бицепс след гърди 2 серии конценрирано и 2 серии с щангата и тва е а за трицепса ще го правя с гръб 3 серии бутане на лост и 3 серии опъване на въже

Да съм споменал някъде,че не правя крака? Грешен извод си си извадил,просто не ме интересува да си увелича силата там..

Значи на края на тренировката правиш 3-4 серии с макс тежест 4 серии по 1 повторение?

Интересното е,че не знам дали ще се получи особенно както ти ми го описваш,става голямо претоварване ? Аз очаквам да кача сила..
    Иначе повторения мислиш ли да падам ? Гледам тука ме съветваха 15 серии по 1 повторение ?

Също се чудя как ще стане номера 3-3-5-5,тоест 5-5 надали ще мога да направя същата тежест и там ще сваля и се чяда дали да не слога първо 5-5 и после 3-3 ?
    на лега товариш външната част, с флайса вътрешната ...
    тренировката на гърдите трябва да ти почва с горни гърди след това с долни или обратно ....

За рамото онва упр още се нарича хеликоптер ...
    Не знам за твоята школа, но аз така тренирам и така качвам сила ....
    При мене повторенията винаги са 4-6, разликата е в тежестите, след всяка серия товаря с оше 10 или с още 5 (при рамената с 5 и по 2.5)

И също мисля че с 3 повторения нищо не се праи в началото на тренировката ... но тва си е мое мнение.

Ам краката с кво ги комбинираш тогава, в тая схема ти ги няма ....
    За сила наблягай на големи мускули и мускулни групи, тялото расте в синхрон.

Има трибойци, които правят само 5 упражнения ... тяга, клекове, бенч преси, гребане и раменни преси
    8-6-4-2-1-1-1-1-1-9

Мега фен
    Просто така стават много сериите и за това..Еми добре щом казваш ще правя 4-6 повторения вместо 3-5 значи да вкарам 4-4-6-6 така ли?

Еми почвам с лега после полулег успоредка и тва е..Ако заменя успоредката с флайс ама нз ?

За рамото не го знам упражнението "хеликоптер"

Значи от начало слагам 4-6 повторения така че да ми е лесно и с всяка серия покачвам килата като държа повторенията едни и същи? Колко серии ???

Краката в момента правя (и ще продължа)

Пресата 4 серии
    Четириглав
    Двуглав
    2 машинки за крака дето дори не им знам имената
    Прасец и това е..

Мега фен
    Просто така стават много сериите и за това..Еми добре щом казваш ще правя 4-6 повторения вместо 3-5 значи да вкарам 4-4-6-6 така ли?

Еми почвам с лега после полулег успоредка и тва е..Ако заменя успоредката с флайс ама нз ?

За рамото не го знам упражнението "хеликоптер"

Значи от начало слагам 4-6 повторения така че да ми е лесно и с всяка серия покачвам килата като държа повторенията едни и същи? Колко серии ???

Краката в момента правя (и ще продължа)

Пресата 4 серии
    Четириглав
    Двуглав
    2 машинки за крака дето дори не им знам имената
    Прасец и това е..

Град
    село Горно надолнище
    абе слагаш килограмите на щангата и вдигаш ... гледаш да вдигнеш поне 4 пъти и най-много 6.

На основно упражнение правя по 6 серии (примерно клекове, мъртва тяга) .... на другите по 4 (примерно за прасец, набиране)

за рамо онва е ... http://www.bb-team.org/exercise/1195...#axzz1JKkDJiqE ... е тва първото

гледай всичко да ти е със свободни тежести ....
    8-6-4-2-1-1-1-1-1-9

anonymous546178
    Guest
    това упражнение, което ти дадоха за рамо от личен опит ти казвам че е най доброто упражнение за рамо... EVER!! след като го правя имам чуството че рамото ми ще експлодира . само че правя първите 4 серии по 12 повторения, а последната до отказ, не знам дали е правилно но ефекта е налице.

Хубаво е да имаш партньор за да правиш пълно движение без да се притесняваш.За сила имаше също 1 вариант слагаш максимални килограми за да можеш да направиш 1 повторение,после махаш малко и правиш 2 после махаш малко и правиш 3 повторения (без почивка).

Максимална сила се постига с тренировки с по под 5 повторения в серия и много близки до 1RM килограми (най-тежките килограми, които можеш да вдигнеш веднъж). В повечето места, в които са публикувани статии за подобен вид тренировки, повторенията са пирамидални, като почти винаги последната серия е от 1 повторение.

Това е метод на тренировка, който е за покачване на сила, не за покачване на маса и растежът на ММ е по-малък отколкото при стандартните бодибилдърски програми. Това е начин на трениране специално ориентиран към увеличаването на 1RM.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от LastFN
    Хубаво е да имаш партньор за да правиш пълно движение без да се притесняваш.За сила имаше също 1 вариант слагаш максимални килограми за да можеш да направиш 1 повторение,после махаш малко и правиш 2 после махаш малко и правиш 3 повторения (без почивка).
    Така вече става за издръжлиивост вече..

Мега фен
    абе слагаш килограмите на щангата и вдигаш ... гледаш да вдигнеш поне 4 пъти и най-много 6.

На основно упражнение правя по 6 серии (примерно клекове, мъртва тяга) .... на другите по 4 (примерно за прасец, набиране)

за рамо онва е ... http://www.bb-team.org/exercise/1195...#axzz1JKkDJiqE ... е тва първото

гледай всичко да ти е със свободни тежести ....
    Това упражнение го махнах след около 2 месеца защото вече нищо не ми прави..

Иначе 4-6 повторения за всички серии ли да ги държа така?? Със същите килограми или ? Тоест ако дигам от лежанка 25 кг да направя 4 серии по 4-6 повторения с 25 кг всички серии?

Ето ти една статия, в която е написано броя на повторенията до какви резултати води:

http://www.brianmac.co.uk/weight.htm

Под Power се разбира предимно експлозивна сила и трябва да се добави, че вдигането на тежеста трябва да става възможно най-бързо (като внимава човек да не се контузи), за да се активират максимален брой бързи мускулни влакна.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от Chacho
    Ето ти една статия, в която е написано броя на повторенията до какви резултати води:

http://www.brianmac.co.uk/weight.htm

Под Power се разбира предимно експлозивна сила и трябва да се добави, че вдигането на тежеста трябва да става възможно най-бързо (като внимава човек да не се контузи), за да се активират максимален брой бързи мускулни влакна.
    Значи предполагам ще ми трябва помощ ? 100% Тогава ще хвана тежести дето правя 7-8 повторения и ще правя 4-5 повторения :P

Иначе нещо на БГ имаш ли няква статия?

Ми ще я преведа тази:

Как да станем по-силни?

Мускулът заяква само тогава, когато е принуден да работи отвъд обичайната му интензивност (претоварване). Претоварването може да се постигне чрез увеличаване на:
    -съпротивлението, например добавяне на 10кг към лоста
    -броят повторение с дадена тежест
    -броят серии на дадено упражнение

Хипертрофия на мускулните влакна

Тренировките със съпротивление (към тях спадат и тежестите) увеличават размера на мускулите (хипертрофия). Мускулният растеж зависи от типът мускулни влакна, които се активират и възстановяването. Мускулният растеж е придизвикан от една или повече от следните адаптации:

Увеличен брой съкращаващи белтъци (актин и миозин)
    Увеличен брой и размер на миофибрилите на мускулните влакна.
    Увеличено количество на съединителната тъкан
    Повече ензими и съхранени хран. вещества

Следва една табличка, в която са подредени упражненията според нужният електричен стимул от нервната система за изпълнението им, което е показател за това, кое упражнение води до най-голям мускулен растеж.

Тук почва интересното:

Различните видове сила и как да тренираме за тях

-Силова издръжливост

Позволява на мускулите да продължават да се съкращават дори в състояние на умора. Постига се чрез трениране с 15+ повторения и 30-50% от 1РМ (1РМ е максималните килограми, които можеш да вдигнеш веднъж)

-Сила (експлозивна)

Възможността да извършваш бързи, силни движения. Постига се чрез трениране с 6-10 повторения с тежест около 70-80% от 1РМ. (Това не е в статията, но когато се стремиш да изпълняваш максимално бързо движението се активират повече бързи мускулни клетки, което гарантира "бързите" силни движения)

-Максимална сила

Този вид сила позволява да се вдигат максимални килограми (с други думи след време ще вдигаш килограми, които не си могъл преди). Тренира се чрез серии с 1 до 5 повторения и 80-100% от 1РМ.

-Растеж и сила

Води до растеж на мускулите и се тренира с 8-12 повторения с 70-80% и нагоре от 1РМ.

Тук има разни други щуротии изписани и стигаме до:

Най-голямото увеличение на силата настъпва при трениране с 4-6 повторения в серия. Броят на сериите не е от особено значение. (според проучвания)

При тренировките за сила е нужна почивка от 3-5 минути между сериите (като изключение прави издръжливостта, за която е нужна минимална почивка)

Ето и връзката между повторенията и типът мускулна сила, която се развива.

1 до 3 - невромускулна сила
    4 до 6 - максимална сила чрез стимулиране на мускулна хипертрофия
    6 до 12 - мускулен растеж (хипертрофия) с известен приръст на максимална сила (Fleck & Kraemer, 1996)
    12 до 20 - мускулен растеж (по-малък отколкото при 6-12 повт.) и мускулна издръжливост

Мускулите се възстановяват от подобен вид тренировка поне 48 часа.

Сериите могат да бъдат както прости, така и пирамидални (по равен брой повторения или намаляващ). Съответно простите серии са за начинаещи, пирамидалните за напреднали. Останал съм с впечатлението, че си за пирамидален тип тренировка - опира до правилната техника при упражненията.

Това е общо взето в статията.

Като цяло методите са за оптимални резултати в дадената насока, но всеки вид тренировка покачва всички видове сила, просто в различна степен. Затова при тренировки на маса покачваш и сила, и издръжливост. При тренировките за сила все някаква маса се покачва, както и издръжливост. Не може да изключиш нито един от трите компонента, можеш просто да се съсредоточиш върху някои. Сега предстои да си избереш цел и да адаптираш тренировките си за нея.

Хубаво е да се разнообразяват тренировките, за да се развиваш хармонично и да притежаваш и трите атрибута. Тренировките за "невромускулна сила" четох, че е хубаво да не се изпълняват за много дълъг период от време. Месец-два мисля, че беше оптималният вариант.

Като последна вметка, броят повторения означава трениране с килограми, които ти позволяват толкова повторения да направиш. Иначе казано, толкова трябва да са повторенията до отказ, а ти си подбираш килограмите за целта.

В долната част на сайта има калкулаторче за средностатистически 1РМ, който се изчислява според килограмите, ръста и упражнението. Отдолу изписва килограмите за 1РМ при начинаещ, опитен и напреднал.

Упражненията са следните:

Military press - раменна преса
    Bench press - лежанка
    Squat - клек
    Dead lift - мъртва тяга
    Clean - на това не му знам името, но е общо взето повдигане на щанга от земята до над главата.

Мега фен
    Супер,може по-късно да направя една с тези 15+ повторения и минимални почивки , както и тази от 1-5 след 4-6..

А като казва прости серии ? Как може една серия да е проста ?

Прости серии са тези, в които не променяш броя на повторенията.

3х10 са прости серии

Друг тип са пирамидалните - 4 х 10-8-8-6 примерно

Трети тип серии са суперсериите.

Досега не съм тренирал по методът с 4-6 повторения. Преди, като все още ходех във фитнеса, почти винаги съм тренирал за маса и въртях между 10 и 6 повторения, пирамидални серийки. След време пробвах тази с 1-5 и според мен доста бързо дръпнах, но тогава не бях тренирал дълго време. Като се вземе впредвид, че връщах форма и започнах от малки тежести ми е трудно да кажа дали резултатите наистина бяха от начинът ми на трениране.

Аз бързо спрях с фитнеса и се насочих към бойни изкуства и от тогава гледам да тренирам за издръжливост и бързина, без да качвам мускулна маса и се ориентирах към тренировки за издръжливост - лост, успоредка, коремни, клякания, лицеви, джогинг, т.н. Мускулна издръжливост доста развих, но почти не промених килограмите, които избутвах на лежанка примерно.

Сега нямам пари да ходя в залата, не се храня много здравословно и имам един куп пороци - студентски живот . Но пък ако се върна във фитнеса ще си направя цикълче с различните видове тренировки, които коментирахме. Като извод успях да си извадя, че всяко едно от качествата - сила, бързина, издръжливост, дори и маса са нужни. Как ще ги балансираш е личен избор, но да зарежеш едно е като да зарежеш мускулна група.

Мега фен
    Пирамидалните ги остави за после..Нито те нито пък тия простите имат работа в програма за сила! 1-5 4-6 това трябва да са..Като трябва винаги да спускам бързо и после бавно да вдигам и това сигурно при всички упражнения гърди гръб крака рамо..

Мисля да направя за 1 месец - 1 месец и половина тренировка 1-5 повторения!

После за 1 месец и половина - 10-8-8-6

И после да направя една тренировка 4-6 и така ще видиме

Сега да мисля за упражненията!

Почваме едно по едно:

Гърди мисля

Лег
    Полулег
    Флайс
    Какво още ?

Всичко по 4 серии с по 4-5 повторения

Рамо:

Щанга зад глава
    Щанга пред глава
    Разтваряне на ръце встрани

Всичко както при гърдите

Е то тези 1-5 и 4-6 трябва да са все на някакви серии, освен ако не решиш да ги правиш по 1 серия на упражнение.

1-5 може да означава 5-3-3-2-1 примерно 5 серии или нещо такова, идеята е на серия да имаш между 1 и 5 повторения. Не много по различно от стандартните 4 серии по 10-8-8-6 примерно, просто почваш от 5 и вървиш към 1.

Гърдите мисля, че е достатъчно. Можеш да изпълняваш на лежанките както с щанга, така и с дъмбели.

Рамо:
    Бих добавил нещо за задно рамо.

Мега фен
    Ако добавя нещо за задно рамо ще трябва да махна едно упражнение защото ще станат много сериите..

Мисля да сложа седвал вдигане на гири встрани

И да правя 4 серии 5-5-3-2 ? Как ти се вижда ? 1 няма да правя..То се чудя и за 2ката дали да я правя....

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си