- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Редовна мускулна треска
И аз съм на това мнение. Не след всяка добра тренировка се получава мускулна,но когато се появи е сигурно,че натоварването е било на макс.Първоначално написано от slicky
Старата хипотеза за мускулната треска беше,че в мускулите се натрупва млечна киселина.Която предизвиква болката и стимулира мускулния растеж.
Новата теория е,че при здрава тренировка се получават микроразкъсвания на отделни мускулни влакна.Откъдето идва болката. След това в почивката настъпва пълно възстановяване на тези влакна при което те се удебеляват и стават още по-здрави от преди тренировката.
А конкретно в описания горе случай,причините за редовна мускулна може да са две. Едната,когато трениращия много бързо увеличи силата си и използваните тежести. Втора причина може да бъде една по-добра,оптимизирана тренировка. Подобрена тренировъчна програма,оптимизирана схема на броя серии и повторения,използване на нови упражнения или максимално изчистено изпълнение на старите,промяна на тренировъчните и почивни дни.
Допълнителен фактор може би е горещото време.Напомпващото и съдоразширяващо действие на топлината.И леко измененият метаболизъм през сезона.Като биохимични реакции и хормонално ниво на организма.
Като махнем временните неприятни усещания и неудобства,според мен е добре за трениращия да се случва това. Повече от 3-4 седмици (до месец) това състояние едва ли ще продължи (на много силна мускулна).