- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- C++ първи стъпки
От известно време чета тази книжка за програмиране на C++ http://www.izkustva.net/it/images/Manev_1.png , но за съжаление задачите след края на уроците нямат решения, а за някои не съм сигурен. Бих бил доволен, ако някой ми прати линк, където да намеря отговори и решения на задачи от тази книга, но в случай, че такъв няма ще напиша тази задача, която ме затруднява:
Да се състави програма PLOCHKA.CPP, която прочита от клавиатурата дължината a и ширината b на правоъгълен под и ширината c и дължината d на фаянсова плочка и извежда минималния брой плочки, необходими за покриване на пода. Приемаме, че ако някъде трябва да се постави част от плочка, е необходимо да се закупи цяла плочка за това място. Плочките могат да се поставят само така, че страните им да са успоредни на стените на пода.
Примерен вход: 110 140 20 30 Примерен изход: 28
Също така искам да попитам каква е разликата между средите за програмиране BORLAND C и Dev-C++, освен, че едната е по-стара![]()
Никой ли не разбира от C++ в този форум![]()
явно да![]()
Охх то че има разбиращи има :Д но ни мързи.
За средите за програмиране не знам, аз използвам Code::Blocks
Ако до утре не са пуснали решението на задачата, ще се напъна да си включа Коуд Блоксаи да ти напиша програмата.
Don't hate the hacker,
hate the code!
Какво има да и решаваш на тази задача?
Делиш дължината на пода на дължината на плочката и взимаш винаги закръглено отгоре.
Делиш ширината на пода на ширината на плочката и пак взимаш закръглено отгоре( т,е 110:30 = 3,... ->4)
Има такава функция в C++ за закръгляването
Умножаваш двата резултата и си готов
So much anger aimed in no particular direction
Just sprays and sprays
Няма ли да е по-лесно да разделиш площта на пода в/у пощта на плочките и ако дава остатък да закръглиш към по-горното?!?
Don't hate the hacker,
hate the code!
Първоначално написано от Red_Devil
@MrCreeper, т'ва и аз го мислех, но се получава 26Първоначално написано от MrCreeper
или @Red_Devil е объркал при писането на условието, или автора на книгата незнае какво иска.
edit: @Red_Devil, мисля че ТОЗИ сайт ще ти е много полезен. Това е официалният сайт на C++, който разполага с документация за езика т.е. библиотеки, tutorials, функции, типове данни.. абе всичко което ти хрумне !
Cheers, JustJK.
Първо благодаря за сайта, мисля, че ще ми е полезенОтносно задачата-и аз се сетих да разделя лицето на пода на лицето на плочката и да закръгля към по-голямото число, но после пак прочетох условието. Там изрично се казва, че ако някъде трябва да се постави част от плочка трябва да се закупи цяла плочка за това място и след като направих чертеж на правоъгълник със страни 11 и 14 и започнах да нареждам правоъгълници със страни 2 и 3 действително стават 28 правоъгълници. Значи според мен трябва да разделим a на c и b на d и да ги закръглим към по-голямото, след което да ги умножим. После делим a/d, b/c като ги закръглим към по-голямото и пак ги умножим. Сравняваме двете получени числа и по-малкото е решение.
Чакам мнения
Това вече е друго нещо![]()
Don't hate the hacker,
hate the code!
За да не отварям нова тема ще питам тук. 10 минути търсих и не можах да намеря откъде се отваря прозореца на самата готова програма, където ти се извеждат съобщенията и резултатите от програмата. Досега съм работил на BorlandC и там това става с клавишната комбинация Alt+F5 или Windows/User screen, но такова нещо при Dev-C++ не можах да намеря. Моля за бърз отговор на въпроса как да си виждам резултатите от програмите на Dev-C++![]()
CTRL+F9
So much anger aimed in no particular direction
Just sprays and sprays
С Ctrl+F9 се компилира самата програма, а аз искам да видя прозореца с резултата от изпълнение на програмата и все още не мога да го намеря къде е![]()
като написах system("PAUSE") се оправиха нещата![]()
Виждам, че си от Шумен. А на школа ходиш ли?