Цитирай Първоначално написано от LunaTriCk
Гледате много краткосрочно на нещата. Живота им е от 6 до 10 пъти повече. Т.е. сега даваш 8 лева и следващите 2-3 години не си и помисляш да си купиш крушка. При нормалните на 4 месеца и айде нова. Прибавяме и това, че харчат по-малко ток 10%-15%. Другата причина да са скъпи, е че все още малко хора ги купуват. Ако повече си ги купуваха, веднага щеше да им падне цената. За вредите не знам. В нас сме на такива в стаите от повече от 4 години. Нито са ми пречели на зрението, нито мигрени съм имал. Само в килера бяхме все още с обикновена и точно преди няколко дни гръмна. Оттам и имам наблюдения за продължителността на живота на двата вида крушки.
Доста по-малко траят...в нашета мрежа на 220 волта...която зимЪска се качва по галфонски причини...а през останалото време шари...и живота име е адски кратък на тези "енергоспестяващи" крушки...а напротив - едисоновите държат доста по-дълго! Унас примерно тези в коридора...не помня да са сменяни поне от 5 годин! А за енергоспестяващите обясних, че енергията изразходена за производството им е в пъти по малка от разхода на едисоновата!