- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Логическа задача хихиих
има имаПървоначално написано от LadyDi
![]()
за мисълта си говорим, мацкоПървоначално написано от FeelMyPain
другото ясно, ма не ща
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Аз бих казал, че не знаеш как се хваща
sapphire5![]()
lqlq: ima li efekt ot rasteja na hormona ... ?miroslav: zdr az sam na 23 i teja edva 55 kila kakvo da zema za da stana i az 4ovek
Естествено, че това би казалПървоначално написано от awerw
![]()
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Може да хванеш печалба от Еврофутбол, ако пуснеш фиш и спечелиш.Първоначално написано от LadyDi
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga
Покажи ми с лявата ръка вратата,водеща към свободата.Ако е лъжецът с дясната ще ти покаже вратата,водеща към смъртта,а пък,ако е другият,ще ти покаже с лявата вратата,водеща към свободата.
Първоначално написано от ledenakrasota
А може и да реши да не го направи въобще. Не можеш да ги накараш да направят нещо, а само да им зададеш въпрос.Първоначално написано от jumpin
awerw - според мен само ти разбираш задачата изцяло! Посочил си верен въпрос и си го допълнил с вярното решение!
Само да отбележа: като попиташ единия робот за другия "той би ли ми казал че тази врата води към живота" трябва да посочиш врата! ако посочиш тази срещу тебе и отговора е НЕ влизаш в тази срещу теб. Ако отговора е ДА влизаш в тази до теб и обратно при положение че Стоиш до вратата която посочваш и ти отговорят НЕ влизаш в тази до теб, ако отговорят с ДА влизаш в тази срещу теб!
просто малко непълно си се изказъл
Авторът наистина е показал верния въпрос, но не е съобразил че според отговора на въпроса има значение какво ще направиш и е важно да се посочи врата при задаването на въпроса. А може пък нарочно да го е оставил леко недовършен за да гледа сиира на хора като LadyDi , която ти се присмива и не осъзнава че не прави разлика мъжду верен посочен въпрос и верен посочен отговор
Аз те разбрах много добре от първия път ама на други не им се получава! Явно се чете през буква или през ред
междо другото в много форуми и блогове съм се смял на отговори и разсъждения.. Това е първият форум в който виждам правилния отговор и виждам че някой го е разбрал е не просто да е налучкан или видял в интернет и преписал
Ако някой нещо мисли да спори още по темата да ме намери във фейс боок за да му изпратя разчертан отговора със всичките 8 ситуации които могат да се развият и тогава пак да спори!търсете Георги Стойчев или Georgi Stoichev
Междо другото някой беше писал че задачата била грешно зададена оригинала бил не знам си как и по така зададеното условие не можело да се реши... извинявам се че ви разбивам сладката илюзия но задачата си е правилна и отговор има!![]()
sapphire5![]()
lqlq: ima li efekt ot rasteja na hormona ... ?miroslav: zdr az sam na 23 i teja edva 55 kila kakvo da zema za da stana i az 4ovek
Той би ли ми казал(за другия робот),че тази врата води към свободата""
който и от двамата да попита и да каже "да" значи е "не" и обратно
damn колко съм бил прост
веднага може да се измисли решение което експлоатира факта, че отговора на робота зависи от знанието му за това кой робот от двата е
("лявата врата" е случайно избрана врата)
# условно решение, въпроса зависи според робота
решение 1:
"Истина ли е, че:
Ако ти казваш истината: { тази лявата врата води до свободата }
А ако лъжеш: { тази лявата врата води до смъртта }"
т.е. твърдя едно от двете в скобите (твърдението ми зависи от това кой робот е) и го питам дали е истина
Ако вратата води до свободата, при всички случаи ще каже Да. Иначе ще каже Не.
(друг начин е да му кажа условието, че ако е лъжливия робот, истината е лъжа; или обратното)
# решение което директно чете стойността на "ти си робота който [лъже / не лъже]" (работи чрез XOR)
решение 2:
"Истина ли е следното: Ти си лъжецът или тази лявата врата води до свободата - едно от тези двете е вярно, но не и двете"
Ако каже че е истина, вратата води до свободата. Иначе е другата врата.
Бонус решение:
"Истинно ли е следното изречение: Това изречение е грешно."
Изричението е парадокс, но тъй като най-вероятно е ограничен до вярна/невярна истинна стойност, ще се бъгне. По error съобщенията може да издаде нещо за кода си (ако девелопърите са забравили debugging съобщенията) и от там ще го хакна. В базата му данни трябва да пише коя врата води до решението.
Бонус решение 2:
Давам му съобщение, енкриптнато с 200-битов session key и го питам какви са възможните 200-битови session key-ове с които може да се е получило, като ако знаем, че съобщението е на кохерентен език и звучи нормално за човек. Ако ще суперкомпютър е, ако ще супер квантов химичен молекулярен компютър от бъдещето да е и да заема площ колкото цялата видима Вселена, след 100 милиарда години няма да е изчислило и 1% от задачата. Има фундаментално ограничение, което произхожда от физичните закони.
Последно редактирано от StringTheoryPracticist : 01-17-2014 на 22:05
Препрограмирам и двата робота да говорят истината и после питам кой да е...
Или ги заплашвам, че ще им инсталирам Windows и ще си изпеят и майчиното масло...