.
Отговор в тема
Страница 5 от 11 ПървиПърви 123456789 ... ПоследнаПърви
Резултати от 101 до 125 от общо 273
    ....
    "Истина, истина ти казвам: ние говорим за това, що знаем, и свидетелствуваме за онова, що сме видели..." (Иоана 3:6)

Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните".
    Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят?

....
    "Истина, истина ти казвам: ние говорим за това, що знаем, и свидетелствуваме за онова, що сме видели..." (Иоана 3:6)

Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните".
    Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят?

Мега фен Аватара на FuckedUp
    С вярващи не се спори. Колко пъти тряя да го напиша т'ва.
    Те си знаят тяхното и друго мнения няма. Нека си вярват в т.нар. БОГ, който й да е той и да си ебат майката.

cvetemoe спри да пишеш, че се излагаш.
    На колко години си, ако не е тайна?
    Roses are brown,
    Violets are brown,
    SOMEONE SHIT IN MY GARDEN

Мега фен Аватара на gandalfepi4
    Ок, и аз те победих, победих го - (прочете ли го това, точно така, сега ми се смееш нали, че съм го написал тва, ами добре - сега видя ли се и ти как изглеждаш в моите очи когато пишеш подобни неща. - затова не се хаби, вярата е непобедима.)
    wut...? Cериозно wut???

Нито съм дори деликатно намеквал нещо за каквото и да е било надмощие, нито е логично да изходиш от написаното че това искам.

Какви победи те гонят тебе???

Онова за мъжката карта беше шега, адресирана не към теб ( да, невероятно е, но има и други юзъри във форума) а към ловеца777

Пък и как не спря да тъпчеш на едно място! Кое не разбираш?!

-Довери се на бог.

-Молил съм се искрено и не става, какво друго?

-...ъъъмм... пробва ли да се довериш на бог?

-ДА. Молих се, но в никой случай не съм получавал никаква форма на отговор.

-АААааа! Виждам проблема - ти си горд и не се довеяваш на бог!

- 0_о

Пиша ти за последно:

1-во Имам КОНКРЕТНИ причини да не вярвам, ако искаш ги адресирай, ако не искаш-спри да обиждаш мен и другите представители на групата ми.

2-ро Доверявал съм се на бог и не съм получавал никакво доказателство, директно или имплицитно дори за съществуването му, и бих бил глупак да продъжавам.

Ако не друго може би ИМА бог НО Той се опитва да тества моят морал и рационалност, и любов (какво по-грозно има от незаслужена любов?) - тогава всичко си идва на мястото.

Спри да ме изкарваш някакъв доктор Хенри Уест!
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Цитирай Първоначално написано от FuckedUp
    Те си знаят тяхното и друго мнения няма. Нека си вярват в т.нар. БОГ, който й да е той и да си ебат майката.

Извинявай но не си прав. Има ДОСТА много рационални и рабрани религиозни теисти с които е удоволствие да се разисква въпроса.

С такива хора може да се постигне истински красив дебат и да се променят позиции, да се постигне по-добро разбиране на другата страна или поне да се стигне до взаимен кеф от разговора.

Не е правилно да обиждаш цяла група и да ги приравняваш с конкретни хаховци. Мога и сега да ти изброя имена на много готини атеисти които са започнали точно християни, но са стигнали до позицията на атеизъм по рационални, отворени пътища.

Недей така с лошо, не си прав.
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Мега фен
    тя вярата е създадена и дадена от истинският Бог Отец чрез истинският Господ Исус Христос (за) да се ползва единствено за целите на или поне не извън рамките на Тяхното Спасение за всички човеци/одушевени, всяка друга употреба на вярата е неправедна, другото което е че по-принцип истинският Господ Бог не е дал/не дава (на) всеки човек да бъде духовник/Божий служител, забележете че учениците, които Той е бил взел преди около 2 хиляди години са били само 12 (на брой), така че, за съжаление, човешката религия по принцип е превратна именно защото обикновенно там пренебрегват даденото от истинският Господ Бог и го заменят с някакви (най-общо казано) човешки страсти, които не са от Бога, просто няма как всеки човек да стане/бъде кмет, министър, премиер, президент, и пр., но даже такова нещо дори не е необходимо, защото и малък брой такива са достатъчни за всички

Цитирай Първоначално написано от gandalfepi4

Извинявай но не си прав. Има ДОСТА много рационални и рабрани религиозни теисти с които е удоволствие да се разисква въпроса.

С такива хора може да се постигне истински красив дебат и да се променят позиции, да се постигне по-добро разбиране на другата страна или поне да се стигне до взаимен кеф от разговора.

Не е правилно да обиждаш цяла група и да ги приравняваш с конкретни хаховци. Мога и сега да ти изброя имена на много готини атеисти които са започнали точно християни, но са стигнали до позицията на атеизъм по рационални, отворени пътища.

Недей така с лошо, не си прав.
    Сменяш станцията. Ужавам мнението ти, защото виждам, че си компетентен по въпроса.
    Не става въпрос дали можеш да разменяш информация с вярващ или не. Има разлика м/у този индивид тук и както ти каза "рационални и разбрани религиозни теисти"..
    Да вярваш в нещо, което го няма и няма доказателство, че го има и да въртиш главата на хората и да ги караш и те да вярват в това..Е, това вече не е правилно. Аз не искам да ми изброяваш имена на хора, които от християни са станали атеисти, поради простата причина, че слабо ме грее. Не съм компетентен по въпроса колкото си ти и не искам да споря с тебе, щото от страни ще изглежда жалко. Т'ва, че ти си попаднал на такива хора с които можеш да обменяш знания и различни гледни точки на нещата, а не такива като тоя дървен философ дето повтаря едно и също като грамофонна плочка. Явно си попаднал не нещо интересно, за разлика от други.

Нека ти дам 1 малък пример.

Ако от малък родителите ти, са ти казвали, че всичко добро случило ти се в живота е дело ГОСПОД и са те карали от малък да му се молиш всяка вечер с надеждата, че ще те избави от мъките и т.н. Молиш му се за храната, която ти е дал, молиш му се за хубавия сън и т.н.
    И с течение на времето си оставаш с мисленето за това, че всяко нещо е дело на ГОСПОД..Дали след време ще си помислиш дори да разкриваш нещата около ГОСПОД и същността на нещата.
    Дали наистина съществува? и други подобни въпроси.
    Ще си останеш с мисленето за ГОСПОД и въобще няма да ти пука дали съществува или не. Ще си останеш заблуден, както cvetemoe.
    Кой е създал Земята?
    Кой е създал Адам и Ева?
    Кой е създал животните?
    Кой е създал въздуха,водата,огъня..?
    И не на последно място..Кой е написал БИБЛИЯТА?

Не искам да се престаравам, че е смешно.

п.п. всеки има право да вярва в това, което желае. Просто се дразня, когато някой баламосва хората и говорейки врели-некипели ги кара да вярват БОГ, поради еди-какви си причини. bitch please.
    Roses are brown,
    Violets are brown,

point taken

The Bird of Hermes

Повече от фен Аватара на evropeiski
    Ще си останеш с мисленето за ГОСПОД и въобще няма да ти пука дали съществува или не. Ще си останеш заблуден
    А ти защо си мислиш, че гледната точка на атеистите е най-правилната, а останалите са заблудени. Аз оставам с такова впечатление от изказването ти. Всеки си има неговата истина, вярващите имат своята истина т.е. те са приели и са се доверили на истината която им казва Бог че е истина, а атеистите пък си имат тяхната истина. За всеки си има място под слънцето. Може би вярващите не могат без атеисти и атеистите не могат без вярващите и взаимно се допълват.

Цитирай Първоначално написано от evropeiski
    Ще си останеш с мисленето за ГОСПОД и въобще няма да ти пука дали съществува или не. Ще си останеш заблуден
    А ти защо си мислиш, че гледната точка на атеистите е най-правилната, а останалите са заблудени. Аз оставам с такова впечатление от изказването ти. Всеки си има неговата истина, вярващите имат своята истина т.е. те са приели и са се доверили на истината която им казва Бог че е истина, а атеистите пък си имат тяхната истина. За всеки си има място под слънцето. Може би вярващите не могат без атеисти и атеистите не могат без вярващите и взаимно се допълват.
    Щото ми е смешно.
    Думата НАУКА, чувал ли си я?

п.п. не е нужно да ми отговаряш.
    Roses are brown,
    Violets are brown,

[quote="evropeiski"Всеки си има неговата истина...

Може би вярващите не могат без атеисти и атеистите не могат без вярващите и взаимно се допълват.[/quote]

Но има само ЕДНА обективна истина.

А до другото поне аз бих бил ДОСТА по-спокоен ако нямаше ислямистки камикадзета, хизбулах, ал кайда, онези индуси дето си пъхат калашници през бузите, креационисти в класните стаи или политиката и тн.

The Bird of Hermes

Повече от фен Аватара на evropeiski
    Цитирай Първоначално написано от gandalfepi4
    А до другото поне аз бих бил ДОСТА по-спокоен ако нямаше ислямистки камикадзета, хизбулах, ал кайда, онези индуси дето си пъхат калашници през бузите, креационисти в класните стаи или политиката и тн.[/b]
    Така е, не отричам, че има религии, които за безумни, но има и религия, които са адекватни.

gandalfe, наистина ли мислиш, че зад 9/11 стоят терористи?
    Roses are brown,
    Violets are brown,

Banned Мега фен
    Любовта е създадена от Дявола и е лоша
    Тя служи за да те убие мъчително от болки в корема - обезводняване и те свежда до самоубийство!

Голям фен Аватара на TheBeatles
    Град
    София
    Защо пък винаги да се държат грубо? Аз съм атеист и напълно уважавам вярващите. Все пак всеки си има право на избор в живота. Не слагай всички атеисти под общ знаменател.
    Момиче съм!

"Моята роля в обществото, и ролята на всеки музикант или поет, е да изразявам това, което всички изпитват. Не да казвам на хората какво да изпитват. Не като проповедник, не като лидер, а като отражение на всички нас." - Джон Ленън

Цитирай Първоначално написано от evropeiski
    Така е, не отричам, че има религии, които за безумни, но има и религия, които са адекватни.
    Не, че съм търсил особено усилено, но аз лично не съм намерил. Има учения, които са адекватни. В момента, в който се въведат някакви канони и, иначе хубавите послания (в есенцията на много религии е идеята да има мир, разбирателство и любов между хората), се изкривят и изродят се получава една помия, от която хората предимно страдат.

Сега по темата:
    Както каза коментаторът над мен - зависи от човека. Аз понякога уважавам религиозните, друг път не мога да търпя купчините от екскременти, които ми изливат на главата. Не го казвам с идеята, че на някого му пука, а с идеята да ме разберете по-добре - аз съм доста спокоен човек. Рядко се ядосвам на хората, а още по-рядко си го изкарвам на тях, когато съм ядосан. Но глупостта ме изкарва извън релси изключително бързо. Влагам доста в думата "глупост", но за целите на коментара ми е нужно да знаете единствено това, че в тази дефиниция се включва и религията. Извинете ме, ако изглеждам фанатичен, но не мога да понеса смърт, репресия, горене на книги, borderline идиотизъм и какво ли още не, всичко като резултат от изродените религии, които някои от вас почитат. Нямам предвид, че всичко е резултат от това, а че заради религията е имало огромно количество такива извращения. Като аргумент за горното си твърдение, ще дам само две думи - тъмните векове.

Като цяло има колосално количество абсурди, свързани с религията. Сега някой ще ми даде аргумента, че религиите всъщност проповядват положителни неща и са път към един по-добър свят. Нима на хората са им нужни антропоморфни персонификации, които да наблюдават действията им и да ги наказват/поощряват в зависимост от тях?
    Не сме ли вече достатъчно мъдри и интелигентни, за да диктуваме действията си отвътре, според моралния си компас, а не защото иначе ще горим в ада?
    Преди време се надявах, че е така... Но уви, хората не спират да ме разочароват, не спират да правят глупости, независимо от религиозната си принадлежност. Надявам се разбирате на къде бия. Много от религиите не са лоши сами по себе си. Както обича да казва майка ми, религиите са били средство да се предаде някакво послание на хората преди хиляди години, по начин, по който биха го разбрали. Трудно би било да обясниш на един човек преди 2-3 хиляди години защо Земята обикаля Слънцето и защо се сменят деня и нощта, нали така? Проблема идва след това... Както винаги - от хората. Лоша е комбинацията между религиите и хората. Но пък... Комбинацията между всичко и хората е лоша в повечето от случаите.

Света ме угнетява. Не ми харесва какво се случва всеки ден. Когато се замисля за това очите ми се насълзяват. За протокола - не съм песимист, напротив даже, не съм и черноглед, просто виждам повече лошо, отколкото добро да се случва всеки ден. Но промяната не може да дойде отвън. Религията не може да помогне на хората, иначе и световен диктатор (или съюз от такива) с правилен морален компас би могъл. Хората трябва да се научат да се обичат и да правят добро един спрямо друг отвътре, а не защото лошата антропоморфна персонификация с дълга бяла брада (да речем, може да си изберете и друг лош чичко от друга религия), която ги гледа отгоре, ще ги накаже и прати в ада в противен случай. Но това е друга тема на разговор.

Та да, доста се отплеснах, но идеята ми беше, че атеистите понякога се държат грубо с теистите, защото не им допада вкуса на помия. Да, може би съм груб и ако ми кажете по какъв начин религиите са по-скоро нещо положително, отколкото отрицателно - ще спра да бъда толкова фанатичен. Не си падам по фанатизма, но какво да се направи, не съм идеален... Но поне моят фанатизъм е с почва.
    ...

Както обича да казва майка ми, религиите са били средство да се предаде някакво послание на хората преди хиляди години, по начин, по който биха го разбрали.

Много често срещана теория, която самият аз смятах за най-вероятна доста дълго време. Уви, според повечето хора не е точно така:

Религиите (колкото и примамливо да звучи) не са просто начин да се обяснят мълниите и/или да се контролират масите.

В своята основа те са начин за свързване с numina-та, mana-та, "съвършенното". Феноменът се наблюдава в по-неразвитите култури и е много интересно.

Ясен пример са гръцките богове - всички казвали, че те са имали дворец на върха на Олимп, НО въпросният връх (който се вижда адски ясно - нещо като Черни връх) е гол - няма дворци, няма богове да хвърчат, няма странни явления. И те са знаели това, но не е имало значение понеже не е било важно.

По тази причина и сега повечето християни и мюсюлмани казват, че "зрелите" преставители на религията им не са зависими от факти - това че библията греши на ТОЛКОВА много места, това че си противоречи ТОЛКОВА много пъти за тях не е проблем - религията в чистия си вид е нещо което е познато на всички, дори не се нуждае от това име.

Това е въплътената идея за стремеж към съвършенство, към ставане едно с вселената - все красиви и уважителни неща.

Контролът, войните, режимите са просто страничен ефект, често културен. Още от Шумер религиозните служители са били приемани за "иззедници", както и ние сега мислим за дядо поп като за някой който мези и опитва ракийка по постите, още тогава са ЗНАЕЛИ че историите свързани с религиите не са верни, точно както и децата знаят, че човека с памучената брада е тати, а не дядо Мраз, но не искат да го признаят (дори пред себе си) понеже не това е СМИСЪЛЪТ на тази, така да се каже, магия.

The Bird of Hermes

Лошо няма, както ти каза - красиво и уважително нещо. Дори бих казал, че е нещо, към което всички трябва да се стремим. Но ще се повторя - не мисля, че ни е нужна религия, като средство за доближаване до съвършенното, до единствеността, както някои биха го нарекли (макар че навлизаме малко в new-age философията, която, не че е нещо лошо, но напоследък и там има тенденция да се израждат идеите и). Така де... имах надежди да е така. Но, уви, като че ли хората не са дорасли достатъчно за това. Явно религията служи като заместител на духовността при бездуховните хора.

П.С. Мерси за mana-та, не бях се поинтересувал от етимологията на думата.
    ...

Мега фен
    най-опасното нещо в вселената е именно вярата/духовността, тя е като нож с две остриета, с нея можеш да Изходатайств(ув)аш Пълно Спасение не само за един но и за мнозина и дори за всички човеци/одушевени от цялата вселена, но с нея също така можеш да вършиш най-голяма/-о неправда/беззаконие, ето защо никъде в Библията тя не е наричана с думи като духовност*, но единствено с думи като "вяра" т.е. вярност, защото тя трябва да бъде единствено правилна(-та) вяра в истинските Бог Отец и Господ Исус Христос, вярата не бива да бъде произволна, не бива да бъде според/чрез човешки страсти/щения, иначе е просто "грях", и то именно "грехът" относно, който е засвидетелствувано в протежение на цялата Библия от първите страници до последната

* никъде в Библията няма такава дума "духовност"/"spirituality", нито в българското цариградско издание, нито в английската king james version

Почвам да си мисля, че си грандиозен трол, но ще се понеса с течението за известно време и ще приема ръкавицата за хвърлена.

Тъй, първо... Да пречупваш света през призмата на собствения си мироглед е нещо нормално, но да игнорираш имплицитното значение на думите, та да можеш да си служиш с тях в една дискусия си е чиста демагогия. Не използвах думата "духовност" по начина, по който ти си служиш с нея, дори експлицитно поясних, че духовността няма нищо общо с религията. А в Библията няма такава дума, точно защото религията е, както вече казах, заместител на духовността. Няма да задълбавам в дефиниции, който има желание сам ще се обогати.

След като изяснихме това, ще ти угодя и ще се престоря, че някоя от религиите е "правилна" и че съществува антропоморфната персонификация, която е в центъра и. Сега следва един крайно клиширан въпрос, който обаче ми е любим, тъй като кара голям брой християни да заекват и да мигат на парцали.

Защо християнството е "правилната религия/вяра"?

Ако ми отговориш "Защото в Библията пише така!", ще дигна ръце от теб и ще те оставя да се давиш в собствената си мисловна диария. Това е в случай, че ми отговориш по този крайно кретенски начин, иначе нямам нищо против теб, като изключим религиозните ти възгледи...
    ...

Цитирай Първоначално написано от L31h4z
    духовността няма нищо общо с религията. А в Библията няма такава дума, точно защото религията е, както вече казах, заместитен на духовността.
    Глупости

тяло - душа - Дух
    Чрез Духа, душата получава власт над тялото, без Духа душата е робиня на тялото. Източник на Духа е Бог. Духа поражда духовността в човека.

Мега фен
    и къде в Библията има такова понятие 'религия' преди "вярата"?!, просто не мислите чрез "Любовта"(или както сега е по-актуално да се казва Доброто/Добротата), не става въпрос за това колко е превъзходна някаква си религия, защото преди всичко има истински Бог Отец, след това истински Господ Исус Христос, а после и правилна вяра в Тях, но все пак (в) всичко това (си) има точно определена конкретна Цел, не е нещо безцелно нито несмислено, и Тя е пълно Спасение за всички човеци/одушевени, като при това Св. Спасение започва (още) оттук в този свят

"И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения за всичките човеци, за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител, Който иска да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината. Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът(т.е. Одушевеното Същество) Христос Исус, Който, като своевременно свидетелство за това, даде Себе Си откуп за всички; за което аз бях поставен проповедник и апостол, (истина казвам, не лъжа), учител на езичниците във вярата и истината. И тъй, искам мъжете да се молят на всяко място, като издигат ръце свети, а не гневни и препирливи," 1 Тимотей 2: 1-8

Цитирай Първоначално написано от cvetemoe
    Глупости

тяло - душа - Дух
    Чрез Духа, душата получава власт над тялото, без Духа душата е робиня на тялото. Източник на Духа е Бог. Духа поражда духовността в човека.
    Супер, аргумент за това, че духовност = религия е това, че източник на духа е бог... И сигурно е защото в Библията така пише.

Духовност.

npp, това, че казах, че религията е заместител на духовността у някои хора, няма общо с понятията в Библията. Сериозно, като си се хванал на хорото и ще си обсъждаме разни екзистенциални теми, поне се старай да разбираш какво казва другия... Не да си постваме коментари сякаш си водим блог и да се губи диалогичността на дискусията.

И пак не ми отговори на въпроса. Може би се опита, но "защото преди всичко има истински Бог Отец..." не е отговор на въпроса "Защо твоята религия/вяра е истинската/правилната?". Мисля, че имплицитно се подразбира, че за да е правилна то и фигурата, в центъра на въпросната религия, трябва да е "истинския бог". Ще се опиташ ли да ми отговориш на въпроса този път?

П.С. Съгласен ли си да въведеш някаква подреденост и конструираност в коментарите си. Пунктоацията също не е на ниво, изглежда сякаш всичко ти е едно изречение, но това ще го преживея. Просто си прочитай коментара след като го напишеш и всичко ще е наред. Не те нападам, просто ме затрудняваш с тези мисловни спагети.
    ...

Цитирай Първоначално написано от cvetemoe
    тяло - душа - Дух
    Можеш ли да подкрепиш това си твърдение с нещо? Факти, пасаж от библията, някакви твои логики?

И защо душата да е била робиня на тялото?

The Bird of Hermes

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си